Kadın, boşanmasının kesinleşmesinden 300 gün sonra evlenebilir. Bu kadar beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istiyorsa aile mahkemesinden alacağı kararla bu süreyi beklemeden evlenebilir. Bekleme süresine iddet süresi de denir.
Türk Medeni Kanunu'nun 132. maddesi, boşanma ya da eşin ölümü sonrası kadının 300 gün boyunca yeniden evlenemeyeceğini belirtir. Ancak bu süre, boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren başlar ve kadının yeniden hamile kalmadığını bir sağlık raporuyla ispatlaması halinde bu süre kaldırılabilir.
Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir. Bâin talakta ise iddet içinde bile olsa yeni bir akitle aile tekrar kurulabilir. Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir.
İddet süresi, kanundaki adıyla bekleme süresi, yalnızca kadın için düzenlenmiştir. Kanunkoyucunun böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duymasının temel sebebi kadının gebe kalma riski taşıyor olması ve bu süre boyunca babanın belirli olması için kadının ve çocuğun korunmasıdır.
Kadının iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin bir dava yoluyla talep edebilir. Ancak, mahkeme kararı olmaksızın tarihi beklemeden evlenebileceği durumlar bulunmaktadır. Bu süre, hamile kadın doğum yaptığında sona erer. Başka bir duruma ihtiyaç duymadan yeniden evlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
İddet süresi, evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 300 gündür. Bir başka deyişle, evliliği sona eren kadın, 300 günlük bekleme süresi (iddet müddeti) dolmadan evlenemez. Fakat, kadının, iddet müddeti olan 300 günlük süreyi beklemeden de evlenebilmesi belirli hallerde mümkündür.
İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır? İddet müddetinin kaldırılması için dava açılması zorunluluktur. İddet müddeti, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren üç yüz gün sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bu süreyi beklemeden evlenmek isteyen kadınlar ise iddet müddetinin kaldırılması için dava açmalıdır.
İddet, nikahın ortadan kalkmasından sonra kadının beklemekle yükümlü olduğu belli bir süredir.
Bunun haricinde erkek boşamış olduğu kadının kız kardeşi, teyzesi veya halası ile evlenebilmesi için boşamış olduğu kadının iddetinin bitmesini bekleyecektir. Fürû-i fıkıh eserlerinde -tartışmalı olsa da- bu duruma erkeğin iddeti adı verilmektedir.
Mahkemeden talepte bulunan kadının gebe olmadığını kanıtlaması durumunda iddet müddeti sona erer. Bu durumun kanıtlanabilmesi için de kadın doğum uzmanının imzasını taşıyan doktor raporu ile belgelenmesi gerekir.
Çiftlerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için Türk Medeni Kanunu'na göre en az 1 yıl evli olma şartı bulunmaktadır. Bu şartı sağlayamayan çiftler için çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.
Diğer bir ifadeyle şart yok hükmünde görüldüğünden yapılan işlem süreklilik amacıyla yapılmış bir evlilik sayılır. Bu tür bir evlilikten sonra kocası tarafından boşanan kadın eski kocasıyla tekrar evlenebilir. Bazı Şâfiîler de bu görüştedir.
“Eğer erkek karısını (üçüncü defa) boşarsa, kadın, onun dışında bir başka kocayla nikâhlanmadıkça ona helal olmaz. (Bu koca da) onu boşadığı takdirde, onlar (kadın ile ilk kocası) Allah'ın koyduğu ölçüleri gözetebileceklerine inanıyorlarsa tekrar birbirlea rine dönüp evlenmelerinde bir günah yoktur.
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
Kadın, evlilik sonrasında otomatik olarak kocasının soyadını kullanmaya başlar. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi gereğince, kadın, evlilik işlemleri sırasında veya evlilik kurulduktan sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Müslüman bir erkek, hanımına, ric'î veya bâin üç talak verirse, yani başka başka üç zamanda birer kere boşarsa yahut bir defa, “Üç kere boşadım” derse, eski nikâh büsbütün bozulur. Bu kadını tekrar alabilmesi için, hulle lazım olur. Bu kadın, iddet zamanı içinde, hiç kimse ile evlenemez.
İslam hukukunda iddet, evliliğin herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda nikâh hükümlerinin tamamen ortadan kalkması ve ka- dının yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemesi gereken süreyi ifa- de eder.
İddet müddeti, ya da bekleme süresi, Türk Medeni Kanunu'na göre boşanan kadının tekrar evlenmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süre.
Hanefî mezhebine göre üç günden az ve on günden fazla devam eden kanamalar âdet değil, istihâze (özür) olarak kabul edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/26-27; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/201). Şâfiî mezhebine göre ise âdetin asgari süresi bir gün, azami süresi on beş gündür (Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/278).
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun benimsediği görüşe göre, aynı anda veya ric'at olmadıkça yapılan boşamalar tek boşama sayılır.
İddetle ilgili fıkhî hükümler, ona sebebiyet veren olaya göre ölüm iddeti ve boşanma veya fesih iddeti şeklinde ikiye ayrılarak incelenebildiği gibi iddet süresinin ölçütüne göre hayız iddeti, doğum iddeti ve süreli iddet şeklinde bir ayırıma da tâbi tutulabilir.
İDDET, muayyen sayı ve bunun son haddi. Topluluk. İslâm hukukunda evliliğin ölüm, boşanma veya fesih sebeplerinden birisiyle sona ermesi halinde yeniden evlenebilmek için kadının beklemeğe mecbur olduğu müddet.
Karar tebliğinden sonra 2 haftalık itiraz süresi vardır. Bu süre de mahkemeye itirazdan feragat dilekçesi verilerek kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer.
Boşanma davanızın kesinleşmesinin ardından erkek olan taraf herhangi bir bekleme süresi olmadan başka bir evlilik yapabilir. Yeni bir evlilik yapabilmesi için herhangi bir süre beklemesine gerek kalmayacaktır. Boşanma davasının kesinleşmesinin ardından kadın olan taraf için ise Medeni Kanun bekleme süresi öngörmüştür.
“İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.” (el-Bakara, 2/234). Evlilik ne şekilde sona ererse ersin, hamile olan kadının iddeti, doğum yapıncaya kadardır; doğum yapmasıyla iddeti sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri