Kadı olarak atanacak kişilerde kazaskerlerin teklifi önem kazanmış ve nihayetinde veziriazam tarafından değerlendirilerek kadı olarak atamaların yapılmasına başlanmıştır.
Kazasker ya da kadıasker, Osmanlı Devleti'nde şeri davalara bakan askeri hakim. Yetkileri arasında kadı, müderris ve din görevlisi atamaları, kadı kararlarını bozma, değiştirme ve yeni kararlar oluşturma gibi maddeler vardır.
Osmanlı'da kadıları kim atar? Kadılar kamu görevlisi olarak çalıştıkları için medresede eğitim görmüş ve hukuk bilgisine sahip kişiler arasından devlet tarafından atanırdı. İlk zamanlar kazaskerin önerisi, padişahın kararı ile atanan kadılar, Fatih Sultan Mehmet ile birlikte vezirler tarafından atanmaya başlamıştır.
Kadılar ilk zamanlar halife, sonrasında valiler tarafından tayin edilmiştir. Bir hukuk insanı, şeri hakim olarak, mutlak yetkiye sahip olan, daima bağımsız olan bir vekil konumunda görev yapan kişidir. Adaleti tek başına uygulayan bir kişidir. Kadı olmak için önce medrese bitirmeli ve sonrasında icazet alınmalıdır.
Hukukî uyuşmazlıkları ve davaları karara bağlamak üzere devletçe tayin edilen görevli, hâkim. İslâm devletlerinde yargı sisteminin başında bulunan görevliye verilen unvan. İslâm tarihinde askerler arasındaki davalara bakan ordu kadısı, Osmanlılar'da Dîvân-ı Hümâyun'un üyesi, yargı ve eğitim teşkilâtının sorumlusu.
İlgili 42 soru bulundu
Kadı, tarihte İslam ülkelerinde insanlar arasında meydana gelen hukuki anlaşmazlıkları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlamak, verdikleri hüküm ve cezaları infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından görevlendirilmiş kimsedir.
İstanbul kadısı terfi ettiğinde önce Anadolu kazaskeri, sonra da Rumeli kazaskeri olurdu. Kadıların görev ve yetkileri oldukça genişti. Bunlar hukukî, beledî, askerî, malî ve örfî olarak sınıflandırılabilir. Hukukî açıdan kadı mahkeme başkanıdır.
Kadı görev yaptığı bölgede noter olarak da hizmet vermiştir. Noterlik hizmeti kapsamındaki görevleri vakfiye düzenleme, varis atama, alacak verecek senetleri yapmak, yetim mallarının nasıl idare edileceğini belirleme, tapu kayıtlarını düzenlemek, evlenme, boşanma gibi görevlerdir.
Edebali'nin tedrisinden geçerek kadılık, imamlık ve hatiplik yapan Dursun Fakıh, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundaki en önemli manevi liderlerinden biridir. Dursun Fakıh, Osmanlı Devletinin ilk imam-hatibi ve ilk kadısı olma şerefini de elde etmiştir. 'Gazavetname' adlı bir eseri bulunmaktadır.
Kadılık İslam Ortaçağında ortaya çıkmış bir idari ve adli görevdir. Osmanlı'da ilmiye sınıfı itfa(müftülük), müderrislik(profesörlük) ve kaza(kadılık) olarak üç iş grubuna ayrılmıştır. Osmanlı'da kadı, en önemli mülki amir ve yargıçtır.
Arapçada kaza (kada) kökünden ism-i fail olan kadı, fıkıh terimi olarak insanlar arasında meydana gelen çekişme ve davaları şer'i hükümlere göre çözümlemek için yetkili makamca tayin edilen kişiyi ifade eder. Osmanlı tarihinde yargı görevini kadılar yapmaktadır. İslamiyette ilk kadı, Hz. Muhammed'dir.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Osmanlı'nın "Kadın" Padişahı: Hatice Turhan Sultan - YouTube. Bu hafta Faruk Pekin'den, Osmanlı'yı 5 yıl boyunca yönetmiş, Osmanlı'nın ikinci atası sayabileceğimiz Hatice Turhan Sultan'ı dinliyoruz. Hatice Turhan Sultan, Kösem Sultan'la girdiği güç savaşını kazanarak bir nevi "Osmanlı'nın yeni Padişah'ı" olmuştur.
Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hüküadârın iazâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir.
Murad dönemi başlarında olup kuruluş tarihi bazı kaynaklarda 762 (1361), bazılarında 763 (1362) olarak verilir. Kuruluş amacı hakkında kaynaklarda dolaylı bilgilerin yer aldığı bu müessesenin başına getirilen ilk kişi Çandarlı Kara Halil'dir. Bursa kadılığından kazaskerliğe, oradan da vezirliğe geçmiştir.
Müderris, Osmanlı Devleti ve Selçuklular'da devlet ve toplum yapısında günümüz üniversite öğretim üyesine karşılık olarak kullanılan bir kavramdır. Medreselerde eğitim veren öğretim üyeliğinin bugünkü tam karşılığı profesörlük ünvanıdır.
İlk şeyhülislam, Molla Fenârî olup, bu unvan kendisine 1424'te verilmiştir.
Alâeddin Ali Bey (Alâeddin Paşa, Alâeddin Ali Paşa, Erden Ali Bey), Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin oğullarından birisidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk veziri.
Fetihten sonra Karacaşehir'e kadı ve kiliseden çevrilen camiye imam olarak atanmış ve böylece Osmanlı Devleti'nin ilk imam-hatibi ve ilk kadısı unvanını elde etmiştir.
Osmanlı Devleti'nde yargı yetkisi temel olarak hükümdarın elinde olsa da, sistem içerisinde yargı yetkisi açısından bir istisnai durum söz konusudur. Şer'i konularda yargı yetkisi hükümdar tarafından tayin edilen ve kadı adı verilen bir devlet görevlisine aittir.
Osmanlı padişahı monarşinin karakterine uygun olarak yasama ve yürütme erklerini elinde tutar. Teorik olarak yargı erki de Sultan'ın uhdesindedir. Ancak kendisi yargının başı olmakla birlikte Osmanlı padişahı bu yetkisini kurumsallaşmış bir yargı teşkilatı eliyle kullanmaktadır.
Yargı görevi kadıların en önemli görevlerinin başında gelmektedir. Bu görevi yerine getirirken sadece şer'i davalara bakmakla kalmamış aynı zamanda örfi davalara bakmakla da yükümlü olmuşlardır.
Osmanlı Devleti'nin İlk Kadısı Dursun Fakıh - YouTube.
Kādılkudât, III. (IX.) yüzyılın sonlarına kadar umumiyetle başşehrin kadısına verilen bir şeref unvanı iken sonraki dönemlerde devletin ülke ya da bölgedeki yargı teşkilâtının üst yöneticisi konumunu kazandı; ülkenin çeşitli bölgelerinde ve şehirlerinde görev yapan bütün kadılar onun nâibi olarak tayin edilir oldu.
Böylece bu dönemde geniş bir görev birliği neticesinde kadılık makamı salt bir yargı ve hukukî işlemleri icra organı olmanın ötesine geçmiştir. Kadılar yerine getirdikleri kadılık görevi karşılığında maaş aldıkları gibi, aslî vazifeleri haricinde ifa ettikleri görev ve faaliyetlerden de gelir sağlıyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri