HİJYENİK PED NE İŞE YARAR? Hijyenik ped regl döneminde vücudunun attığı kan, vajinal mukus ve diğer malzemelerin emilmesi için üretilen bir üründür. Rahim ve rahim ağzının regl süresinde daha sağlıklı kalmasını sağlayan hijyenik ped, regl dönemlerinde kendini daha güvende hissetmene yardımcı olur.
Akla gelen ilk sebep, vajinal akıntıların önüne geçmek… Ancak günlük pedlerle en önemli işlevlerinden biri de, spor yaparken veya koşuşturma içinde geçen bir günde genital bölgede oluşan aşırı terlemeye önlem olarak da kullanılabilmesi… Ek olarak, uzun seyahatlerde de kullananlara ferahlık verir.
Evet. Günlük pedler her gün kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hem adet dönemlerinden önce, hem sonra kullanıma uygundur. Ayrıca hamilelik döneminde de doğru kullanıldığında genital akıntıları önlemek adına oldukça faydalıdır.
Tarihi. Eski Yunan'da kadınlar, pamukları yuvarlayarak top haline getirdikleri iplikleri, Romalılar balmumlanmış ve yağlanmış ince yün tamponları kullanırdı. Eski Mısır'da ise, fil ya da timsah gübresini saran papirüs kullanılırdı.
1. Uzmanlar gün boyunca günlük ped takmanızı önermiyor. 3-5 saatte bir değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca normal pedlerin ise kanamanın normal olduğu zamanlarda 4 saatte bir, yoğun olduğu zamanlarda ise 2 saatte bir değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
İlgili 19 soru bulundu
Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.
Erkeklerin prostat, bel soğukluğu, frengi gibi akıntılı hastalıklar nedeniyle zor durumda kalmasını önlemek için geliştirilen ped, namaz kılmadan önce alınan abdestin çamaşırdaki ıslaklık ve lekeleri önleme amaçlı kullanılacak.
Aslında günümüzdeki formuyla hijyenik pedler yaklaşık 50 yıl öncesinde üretilmeye başlanmış olsa da, ilk kadın pedi diyebileceğimiz ve adet kanamasını durdurmak amacıyla kullanılan hijyen ürünün ilk örneğine 10. Yüzyıl Antik Yunan medeniyetinde rastlanıyor.
Aynı ped veya tamponun uzun süreli (özellikle vaginal tampon) kullanılması vajina içinde bazı bakteriler (mikroplar) üreyerek bunların oluşturduğu toksinlerle (zehir) ciddi,hatta bazan ölümcül hastalıklar (toksik tok sendromu) bile görülebilmektedir.
Türkiye'de tek kullanımlık pede geçiş '70'li yıllarda oldu. O zamanlar bu pedlerin bir markası yoktu. Piyasaya ilk açıldığında ped, daha çok eczaneler kanalıyla satılıyordu.
En İyi Cevaplar. Tampon günlük olmaz. Adet döneminde kullanılır ve bakire olmayanlar da kullanabilir.
Kadın ve erkek anatomisine uygun bir şekilde tasarlanan pedlerin emici tanecikleri sayesinde idrar kolayca emilir ve idrar kaçırma durumunda, idrarın bireyleri rahatsız etmemesi sağlanır.
İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır. Vajinal tamponlar sadece adet kanaması sırasında kullanılırlar. Vajinal akıntılar için günlük pet yerine tampon kullanmak son derece riskli bir davranış olacaktır.
Regl döneminde kullanılan ürünlerden biri olan menstrual kup bir hijyen ürünüdür. Tıbbi silikon ya da lateksten yapılmış, esnek bir kupa şeklindedir. Vajina içerisine yerleştirilerek menstrual akıntının bu kapta toplanması sağlanır. Hijyenik pedlerden farklı olarak akıntının dışarı çıkması engellenir.
Regl döneminde vajinal yoldan atılan kanın miktarı da kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel olarak günlük 3 ila 5 ped değiştirilmesi, kanamanın miktarının normal olduğunun göstergesi olarak kabul edilir.
Regl ürünleri tuvalete atılmaz, ped ve tamponlar uygun şekilde sarılarak çöpe atılır. Çöpün de çok bekletilmeden boşaltılması gerekir.
Bir ped en fazla 3 ya da 4 saat kullanılmalıdır. Buna ek olarak eğer kanamanız normalden fazla ise daha kısa süre kullanılması gerekmektedir. Hijyen açısından oldukça önemli bir konudur.
Hijyenik ped nasıl değiştirilmeli? Çocuğunuza pedini en az 3-4 saatte bir değiştirmesi gerektiğini ve yoğun günlerde bunu daha sık tekrarlaması gerekeceğini öğretin. Ayrıca yoğun geçen günler için tasarlanmış daha emici pedler olduğundan da bahsedin.
Bir pet, dolu dolu 15-20 cc civarından kanı içine hapsedebilir. Bir adet süresince 1 paketten daha fazla pet kullanımı olur ise bu adet kanamanızın şiddetli olduğunu gösterir. Aşırı kan kaybı sizi güçsüz bırakır ve kendinizi yorgun hissetmenize, bu da günlük hayatınızı devam ettirmede zorlanmalara neden olur.
2021: Molped Türkiye'nin ilk ve tek antibakteriyel hijyenik pedini Molped Extra Hijyen olarak piyasaya sürdü. 2021: Molped, regl döneminde hareket özgürlüğü sağlayan kanatsız pedi lanse etti.
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (Pressure Equipment Directive – PED) Kapsamında Uyumlaştırılmış Standartlara Örnekler.
Yüzmeye giderken ped takılmamalıdır. Pedler sıvıyı emdiği için, emdiği tek sıvı regl kanınız olmayacaktır. Bu hem sağlığınız için tehlikelidir hem de için dolan ped kötü kokuya da sebebiyet verebilir. Ayrıca ped yapışkanları genel olarak mayo kumaşına yapışmak ve orada kalmak konusunda güvenilmez olabilirler.
BAKANLIK: ÖYLE BİR YASAK YOK
Hijyenik ped, tampon gibi ürünler lüks kozmetik ürünü değil, temel ihtiyaçtır. Satış yasağının uygulanmaması gerekir" dedi. İçişleri Bakanlığı yetkilileri de pedlerin hijyenik madde kategorisine girdiğini belirterek, "Öyle bir yasak yok" değerlendirmesinde bulundu.
Yaprak pedler sıvıyı emdikleri için, uzun süreli kullanımı vajinadaki proteince zengin doğal salgıyı devamlı emerek vajinada kuru bir ortam yaratırlar ve daha çok akıntı artışına neden olurlar."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri