Günümüzde otobüs, tren ve uçak ile seyahat edenler namazlarını ayakta ve kıbleye dönük olarak kılmaları genellikle mümkün olmadığından oturdukları yerden ima ile kılabilirler.
Otomobil, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında nâfile namaz kılmak caiz ise de normal durumlarda farz namazların kılınması uygun görülmemiştir. Çünkü söz konusu ulaşım araçlarında namaz kılındığı takdirde namazın kıyam, rükû, secde ve istikbâl-i kıble gibi farzlarını yerine getirme imkânı yoktur.
Kıyam yani namaz kılarken ayakta durmak namazın farzlarından biri olduğıu için, bir mazeret yokken duran bir araba içinde namaz kılmak caiz değildir.
O kişi namazı oturduğu yerde kılabilir. Otobüs yolculuğu namazı kazaya bırakma sebebi değildir. Oturduğu yerden otobüs hareket halindeyken namazını kılabilir. Eğer otobüsün durduğu yerde namaz kılmak uygunsa kılınır.
Seyahatlerde içinde yolculuk yapılan vasıtanın, namaz vakti çıkmadan bir yerde duracağı ümit ediliyorsa namaz için beklenmelidir. Vakit içinde vasıtanın durduğu yerde hemen inip namazı normal şekilde kılmak tercih edilmelidir. Çünkü yerde kılınan namaz tamdır. Vasıta içinde koltukta kılınan ise eksiktir.
İlgili 42 soru bulundu
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.
Hiçbir şekilde otobüsü durdurmak mümkün değilse ya da namaz kılmamız durumunda otobüsü kaçıracaksak o zaman otururken namazı kılar, sonra da o namazı yeniden kılarız. Bu şekilde caiz olur. Çünkü otobüste namazın en önemli şartlarından olan kıble ve kıyam gerçekleşmemektedir.
Ve otobüste toprak abdesti (teyemmüm) nasıl alınır? Değerli kardeşimiz, Şafii ve Hanbeli'de teyemmüm yalnız toprak ile yapılır. Hanefi ve Maliki mezheplerinde, toprak cinsinden olan her temiz şey ile üzerinde bunların tozu olmasa bile, teyemmüm edilir.
Seferi namazı, Müslümanlara tanınan bir kolaylık olarak da ifade edilebilir. Yolculuk halinde olan ve seferi sayılan kişiye namaz iki rekat olarak farz kılınmıştır.
Yasalara göre uzun yola çıkan otobüsler veya ticari araçlar için 4,5 saatte bir mola verme zorunluluğu bulunuyor ve bu molalar genellikle 15 ile 30 dakika arasında değişiklik gösteriyor.
"Cumhura göre namaz içerisinde kadının avret mahalli yüz ve elleri hariç bütün bedenidir (İbn Kudâme, el-Muğnî I, 470). Hanefîler, ayakların da avret olmadığını ve namaz kılarken açık bulunmasının caiz olduğunu söyler.
Hz. Âişe'den rivâyet edilen bir hadiste Allah Resûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına ulaşmış kadının başörtüsüz kıldığı namazını kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salât, 85 [641]; Tirmizî, Salât, 160 [377]).
Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak kılmaları hâlinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.
Günümüzde otobüs, tren ve uçak ile seyahat edenler namazlarını ayakta ve kıbleye dönük olarak kılmaları genellikle mümkün olmadığından oturdukları yerden ima ile kılabilirler. Cem edilecek namazlara ara vermeksizin peş peşe kılınır.
Yolcu olmayan kimse de (mukim) su bulamadığı takdirde teyemmümle namaz kılabilir ve çoğunluğa göre bu namazı iade etmez. Yanında su bulunduğunu unutan yolcu, teyemmüm edip namaza başladıktan sonra suyu hatırlarsa namazını bozarak abdest alması gerekir. Namazı bitirdikten sonra suyu hatırlarsa namazı kazâ etmez.
Bu şartlar altında vasıta içinde oturarak îma ile namaz kılınması sahihtir. Bu şekilde kılınan namaz, imkân bulunduğu zaman iade edilmez. Şayet uçak, tren, gemi ve benzeri vasıtalarda ayakta namaz kılma imkânı bulunur ve dışarı çıkamayacak hâl olursa, vasıta da duruyorsa, namazı ayakta kılmak icab eder.
Kişi yolcu da olsa namaz kılması farzdır. Bu bakımdan yolculukta sadece namazın farzını da olsa kılmak gerekir. Ayrıca namaz kılmak için mola veren firmaları tercih ederseniz bu probleminiz kalkmış olur.
"Namazlar, vaktinde kılındığında nasıl kılınması gerekiyor idiyse aynı şekilde kaza edilirler. Buna göre yolculuk hâlinde kazaya kalan dört rekâtlı namazlar, ister yolculuk (sefer) hâlinde, ister yolculuk sona erdikten sonra kaza edilsin, ikişer rekât olarak kaza edilirler.
Cevap: Seferde namazların kısaltılması gerektiği “Yeryüzünde sefere çıktığınız vakit kâfirlerin size saldırmasından korkarsanız namazı kısaltmanızdan dolayı üzerinize hiçbir günah yoktur”[1] ayet-i kerimesiyle sabittir.
Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.
Bu durumda ayakkabının altının necis olması, namazın sıhhatine zarar vermez. Çünkü temiz olan üst yüzüne basarak namaz kılınmış olur. Ayakkabıda necaset olduğu açıkça görülmüyorsa veya kesin olarak bilinmiyorsa, ayakkabıyı çıkarmak gerekmez.
Ancak kadınlar abdest alırken başörtülerini çıkartmadan, ellerini başörtülerinin altına sokarak başlarını mesh edebilirler. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) sarığını çıkarmadan, altından elini sokarak başını mesh etmiştir (Ebû Dâvûd, Tahâre, 57 [150, 153]).
Cevap: Seferi olan kimsenin, dört rekat olan farz namazları iki rekat olarak kılması Hanefi mezhebinde vacip, Maliki mezhebinde sünnet-i müekkede, Şafii mezhebinde ise efdaldir. Seferî, yolcu olan bir kimse, mukim olan imama uyunca, farzları iki değil, mukim gibi dört rekat olarak kılar.
Kişi için bu korkuyu oluşturacak bir durum meydana gelmesi sebebiyle namazı vaktinde kılamayacaksa yürüyerek ya da binili olarak namaz kılınabilir. Demek ki namazı kılmamak için hiç bir bahane geçerli olmayacaktır.
Umumî kâide (istisnalar hariç) durdurma imkânı olan vasıtalarda, namaz kılmak pek münasip değilse de durdurulamayan (uçak, tren, gemi gibi) vasıtaların içinde seyahat esnasında namaz kılınabilir. Bunun içinde, kıble tayin edildikten sonra, artık vasıtanın istikameti döndükçe, kıbleden sapsa da yine namaza devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri