İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir.
Aslında tüm binalar için alınması gerekli olan iskan izni, inşaatın tamamen bitmesi ile birlikte müteahhit veya inşaat firması tarafından alınabiliyor. Eğer satın aldığınız evin iskan izni çıkmazsa inşaatın projeye uygunluğunda problem olduğu anlaşılıyor.
İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor. Bu durum elektrikli ev aletlerinin zarar görmesine neden olabiliyor ve hatta yangınlara yol açabiliyor. Binada elektrik ve su hizmeti ortak sayaçlarla kullanılıyor. Bu da az tüketim yapan ev sahipleri tarafından çok ödeme yapması problem çıkarabiliyor.
İskanı olmayan evde oturmanın bir cezası bulunmamakta olup iskansız ev almadan önce binaya neden iskan verilmediği çok iyi bir şekilde araştırılmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
İskân verilmeyen ve alınmayan yapılar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ayrıca inşaat sırasında kat irtifakı olan bağımsız bölümler, projeye uygun bir şekilde yapılıp iskân izni alındıktan sonra kat mülkiyetine dönüştürülebilmektedir.
İskanı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan ev satın alanlar, imar mevzuatına göre bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.
İmar Planına Aykırılık Yoksa? Yapı kayıt belgesi alınabilmiş yapılar eğer imar planına bir aykırılık bulundurmuyorsa yapı maliklerinin kat mülkiyeti ve cins değişikliği için tapuya başvurmaları mümkündür. Yapı kayıt belgeli yapının satılması ya da kat mülkiyetine geçtikten sonra satılması da mümkündür.
Aslına bakılırsa, iskan raporu alınmadan su, elektrik, doğalgaz, telefon ve Kanalizasyonun bağlanmaması gerekir. Buna rağmen iskan alınmadan, elektrik, doğalgaz ve telefon bağlanabiliyor, yalnızca su ferdileştirilemiyor.
Bu kavramların aralarındaki en önemli fark, yapının iskânıyla (Yapı Kullanma İzin Belgesi) ilgilidir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, projenin (Apartman, site, toplu yapı, iş merkezi, rezidans vs. gibi tüm yapılar için) yapım aşaması tamamlanmış ve iskân belgesi alınmışsa tapuda “Kat Mülkiyeti” ibaresi yer ...
“Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolu, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvurmaktır. Yapının inşa edildiği belediyenin imar müdürlüğündeki yapı kullanma izni birimleri, bu konuda size yardımcı olacaktır.
Ruhsat veya İskan aşamasında Numarataj Bedeli ( Her Kapı Numarası İçin) Ad. Ruhsat isim değişikliği, yenileme ve kullanım değişikliği Ad. Belediye Harcı hariç 5.785,00 TL Ad.
İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
Müteahhit iskân almak zorunda. Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu sulh hukuk mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir” diyerek müteahhitin iskan alma zorunluluğu olduğun belirterek bunun için bir yasal süre sınırlaması olmadığını dile getirdi.
Örneğin 3. grup bir belediyede 1500 m2 toplam alanlı bir konut inşaatı yapıldığını düşünürsek bu belediye grubunda konut inşaatı için geçerli olan 0,07 m2 birim bedeli, toplam inşaat alanı olan 1500 ile çarpılır ve ödenmesi gereken toplam iskan harcı 105 (1500×0,07) TL olarak hesaplanır.
İSKAN ALMAK ZOR MU? Bir çok bina inşaat ruhsatına uygun olarak yapılmadığından iskan almak zor. Ancak eskiden istenen bir çok belgeye gerek duyulmaması, inşaat ruhsatı tarihi sona erse de iskan almanın önünün açılmış olması nedeniyle geçmişe kıyasla iskan almak kolaylaştı.
İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyelerce gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan Belgesi verilir.
İskansız binalardan daire satın alanlar, bireysel olarak başvuru yapsalar bile bireysel iskan alamayacaklardır. İskan belgesi alabilmek için binanın bulunduğu yerin belediyesine, inşaatı yapan müteahhittin bina ile ilgili tüm belgeleri vermesi ve binanın denetlenmesini sağlaması gerekiyor.
İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir.
İskan yani konut oturma izni alabilmek için ilk olarak bina projeye uygun yapılmış olmalıdır. İskan ve konut oturma izni temeli sorunsuz yapılmış, su basmanı olan, ısı yalıtımı sağlanmış ve kaba inşaatı projeye uygun yapılmış ve tamamlanmış yapılara verilir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri