Hapşırırken karın içi basınç artmakta ve bu da idrarın istemsiz şekilde kaçırılmasına neden olmaktadır. Normalde bir birey gün boyunca 8'den az, gece ise bir kez idrara çıkabilir veya hiç çıkmayabilir. Kadınlarda stres inkantinans sorunu erkeklere göre daha sık olarak izlenmektedir.
Stres inkontinansı: Gülme, hapşırma, öksürme, ağır eşya kaldırma gibi idrar kesesinde basıncın arttığı durumlarda olan idrar kaçırma halidir. Sinir ve kas zayıflığına bağlıdır. Sıkışma tipi idrar kaçırma: Burada hasta aniden idrara sıkışır ve kontrolsüz bir şekilde idrarını kaçırır.
İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
30 yaş sonrası başlayabilen ve sıklığı yaş ile artan idrar kaçırma; koku, hijyen gibi sebepler nedeniyle kadınların kendini sosyal yaşamdan kısıtlamasına yol açan önemli bir sorundur. İdrar kaçırma sorunu genetik olarak doğuştan pelvik taban kaslarının zayıflığı nedeniyle de yaşanabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu test için hastanın idrara sıkışık olarak başvurması gerekir. Hekiminiz sizi jinekolojik pozisyonda muayene masasına hazırladıktan sonra, idrar kanalınızı çıkışını gözünüzle gözleyerek sizi öksürtecektir, test bundan ibarettir.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Kadınlarda idrar kaçırma problemleri üroloji ve kadın doğum uzmanlarının günlük klinik pratiklerinde sıklıkla karşılaştıkları problemlerdir. Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır.
Uzun yıllar tedavi edilmezse bile böbreklere ciddi bir zararı yoktur. Ancak tedavinin gecikmesi, psikolojik problemleri beraberinde getirir. İdrar kaçırma sorunu bu alanda deneyimli uzmanlar tarafından doğru yaklaşımla tedavi edilmezse, çocuğun psikolojisi ve okul başarısı olumsuz etkilenir.
Nasıl Yapılır? Vajinal kaslar idrar yaparken gevşettiğiniz, idrarını tutma sırasında ise kasılı tuttuğunuz kaslardır. İdrar yaparken kasma ve gevşetme işlemini 3-4 defa yapmanız bu kasları tanımanızı sağlar, yani idrarınızı biraz yapın ve tutun , bu işlemi her idrarda 3-4 defa uygulayın.
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
Ürodinami bir kesi yapılmadan ağrısız bir şekilde idrar kanalından mesane ve makattan rektuma yerleştirilen iki adet basınç ölçer ince kateter ile yapılan dinamik bir testtir. İşlem sırasında cilde yapıştırılan elektrodlar ile kas aktivitesi de eş zamanlı izlenir.
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
Öksürme vücuttaki çeşitli kas gruplarının uyarılmasına neden olan bir vücut refleksidir. Özellikle mesane kısmındaki kasların uyarılmasına neden olan öksürmenin vücut üzerindeki olumsuz etkisi, genellikle idrar kaçırma gerçekleştiğinde söz konusu olur.
Mesane veya omurilikteki sinir hasarı, mesanenin beklenmedik bir şekilde kasılması söz konusu olabilir. Mesane enfeksiyonları: Mesane ve çevresinde oluşabilecek enfeksiyonlar sıkışma tipi idrar kaçırmanın altında yatan sebebi oluşturabilir. Prostat Büyümesi: Prostat normal şartlarda bölgede bulunan salgı bezidir.
Çocuklarda idrar ve kaka denetimi gelişimsel olarak: önce gece kaka denetimi, sonra gündüz kaka denetimi, sonra gündüz idrar denetimi ve son olarak da gece idrar denetimi şeklinde gelişir. Üç yaşından sonra gündüz idrar kaçırma, beş yaşından sonra gece idrar kaçırma normal değildir.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Psikiyatrik bazı ilaçlar, bazı hipertansiyon ilaçları, bazı ağrı kesiciler, bazı antidepresanlar, sistemik östrojen kullanımı ve antikolinerjik etkileri olan ilaçlar çeşitli nedenlerle idrar kaçırmaya yol açabilirler.
Mesane boynuna uygulanan askı ile idrar kaçırma engellenmeye çalışılmaktadır. İdrar kaçırma ameliyatları içerisinde sık olarak tercih edilen bir yöntemdir. Genel veya spinal anestezi altında yapılmaktadır. Çoğu zaman günübirlik yatış yeterli gelmektedir.
Hastaların genel bir çoğunluğunda, tedavi bir günde tamamlanabilmektedir. Aşağıdaki belirtilen biçimlerde idrar kaçırma durumları söz konusu ise, bir üroloji uzmanına başvurarak tedavi sağlanabilir: Gülme, öksürme ya da hapşırmada.
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
Genellikle İstanbul'da TOT ameliyatı için ortalama fiyatlar “16.000 ₺ ile 40.000 ₺” arasında değişmektedir.
Kadın ürolojisi, kadınlarda idrar kaçırma, vajinal organ sarkmaları (sistosel, rektosel gibi..), pelvik ve mesane ağrı sendromları, cinsel işlev bozuklukları ve diğer işeme sorunlarının tanı ve tedavisi ile ilgilenilmektedir.
Üroloji sistemi, özellikle erkeklerde üreme ve boşaltım sistemi ile ilgilenmektedir. Kadınlarda ise daha çok boşaltım sistemi hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlarda üreme sistemi iel boşaltım sistemleri bir bütün haline incelenmesi gerektiği için üroloji, kadın hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri