Lipödem kadın hastalığıdır Lipödem özellikle kadınlarda görülür. Bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokunun kalınlaşması ile östrojen yüksekliği arasında doğru orantı olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla lipödem erkeklerde görülmez, kadınların hastalığıdır.
Östrojen hormonunun vücuttaki yağ metabolizmasıyla olan etkileşiminin bilinmesiyle araştırmalarda östrojen hormonu yüksekliğinin bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokusunun kalınlaşması ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir. Bu da hastalığın neden kadınlarda yaygın olduğunu açıklamaktadır.
Kardiyo egzersizi, lunge hareketi ve köprü egzersizleriyle daha ince bacaklara sahip olmak için harekete geçebilirsiniz. Diyetinizde tarçın ve limon tüketimini de artırarak bacak inceltme programınıza hız kazandırmanız mümkündür.
Lipödem bulunan kişilerin her iki bacağında da deri altındaki yağ dokusu artar ve böylelikle bu bölge kalınlaşır. Bu durumun asıl sebebi ise bacak bölgesinde normalden çok daha fazla yağ depolanmasıdır. Hastalığa sahip olan kişilerde kalça ve bacak bölgelerinde olağan dışı simetrik şişlikler oluşur.
Çoğu zaman kalın bacakların doğal yollar ile eritilmesi pek mümkün değildir. Normal kiloda olup kalın bacakların eritilmesi çabası diğer bölgelerde gevşeme, sarkma ancak bacak kısmında dirençli kalınlık ile sonuçlanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bacak inceltme hareketleri birçok sporda yer alır. Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Lipödem tek bacakta olmaz. Simetriktir ve aynı anda iki bacakta mevcuttur. Kalın bacaklarınız varsa etek, elbise ya da dar pantolon giymekten imtina ediyor iseniz lipödem hastalığınız olabilir. Lipödem tanısı fizik muayene ile konur.
Östrojen hormonunun vücuttaki yağ metabolizmasıyla etkileşimi bilinmektedir. Östrojen hormonu yüksekliğinin bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokusunun kalınlaşması ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Bacak kalınlaştırma işlemi için günümüzde en çok tercih edilen yöntemler; “silikon protez ile bacak kalınlaştırma (baldır protezi)” ve “yağ enjeksiyonu ile bacak kalınlaştırma” ameliyatlarıdır.
BACAK YAĞLARINDAN KURTULMANIN YÖNTEMLERİ
Bacak kaslarını çalıştıran en etkili sporlar arasında koşu, tempolu yürüyüş, yüzme ve aerobik yer alıyor. Özellikle haftada en az dört gün yapılan tempolu koşu ve yürüyüş hem kalori yakmanızı sağlar hem de bacak kaslarınızı sıkılaştırır.
Hiçbir uzmanın kalça, basen veya bacak incelten özel bir diyet uygulayarak sizi inceltebileceğini düşünmeyin. Bacaklarınız ve kalçanızdaki incelme yalnızca vücudunuzdaki genel incelmenin bir parçası olabilir. Yani karın, basen veya bacak incelten özel diyetler yoktur.
Bacakların boyu, kadının boyunun yarısından 10 cm uzunsa o bacaklar ideal boyda kabul ediliyor.
Alt Bacak İnceltme (Baldir İnceltme) Yöntemleri
Uzun süreli uygulamada baldır kasını inceltmek amacı ile kullanılan bir yöntem olup etkisi 4-6 ay sürer. Enjeksiyonlar kesildiğinde kas eski haline dönecektir.
Bacaklarda simetrik, ağrılı yağ birikimi ve şişlik olurken eller ve ayaklar korunmuştur. Hastaların tamamına yakını kadındır ve yağ depolanması ergenlik çağı ile otuzlu yaşlar arası dönemde başlar (1).
Yani selülit çok şişman olmayan kişilerde de görülebilir. Lipödem, genişlemiş bacaklar ve kalçalar ile karakterize edilen genellikle simetrik görünen bir hastalıktır. Lipödemde selülitten farklı olarak bacakların, kolların, kalçaların ve gövde ile orantısız olması tipiktir.
Ekşi mayalı tam buğday ekmeği, buğday salatası, bulgur, fasulye, mercimek, börülce, nohut gibi karbonhidratları tercih edin. Bol C vitamini almak, bol su içmek, düzenli uzun yürüyüşler yapmak, taze meyve ve sebzenin de güzel bacaklara sahip olmak için şart olduğunu unutmayın.
Vücut içerisindeki yağ yakımını destekleyecek olan besinler; elma, kuru baklagiller, armut, esmer pirinç, brokoli gibi besinlerdir. Bunların yanı sıra; badem, kinoa, yulaf, greyfurt, enginar, ahududu, bezelye, böğürtlen ve çilek gibi besinler bacak inceltme diyetinde yer alması gereken besinlerdir.
İnceltir Mi? Squat bacak kaslarını yoğun şekilde çalıştıran bir spor hareketidir. Sarkmış ve gevşek bacak derisini bir süre sonra toplar ve sıkılaştırır. Böylece sarkmalardan dolayı kilolu görünen bacak bölgesi, daha ince ve sıkı bir görünüme kavuşur.
Başka bir deyişle, bu karar tamamen vücuduna aittir. Bu nedenle bisiklet sürmek doğrudan bacaklarının incelmesine neden olmaz. Ancak bacak kaslarının güçlenmesini sağlar. Dolayısıyla sen kalori yaktıkça ve vücudunun yağ oranı azaldıkça, bacakların da şekillenmeye ve forma girmeye başlar.
Düzensiz beslenme ile bacaklarda ve baldırlarda aşırı yağlanma. Hareketsiz yaşam tarzı sonucu bacakların ve baldır bölgesinin yağlanması Anatomik olarak üst bacakların ve alt bacakların kalın olabilmesi. Genetik faktörlere bağlı olarak bacak bölgesinin kilo almaya elverişli olması
Lipodem: kalça, uyluk ve bacaklarda yağ ve sıvı birikmesine bağlı anormal, simetrik şişliktir. Lipödem genetik bir hastalıktır, daima kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar.
Lipödemde fiziksel aktivite ve egzersizler de önemlidir. Egzersizler baldır ve ayak kas pompalarını çalıştırarak; lenfatik drenajı artırmakta, dokularda ödemi ve obezite riskini azaltmaktadır. En uygun sporlar, yüzme, su içi egzersizler, yoga, pilates hızlı yürüme ve bisiklete binme olarak bildirilmiştir.
Lipödem sporla geçer mi? Lipödem tedavisinde spor önemli bir yer alır. Ancak bu hastalar bacak bölgesinde kalınlık ve şişliklerden dolayı spor yapmakta zorlanmaktadırlar. Bu hastalık bir bağ doku hastalığı olduğu için diyet ve egzersizle bacaklarda kalınlaşma ve şişlikler genelde istenilen düzeyde azalmaz.
Lipödem diyette özellikle früktoz içeren, şeker katkılı gıdaları, glüten ve rafine içeren tahıllarıve kimyasal işlemden geçirilmiş yağları tüketmemelisiniz.
Lipödem yaşam boyu devam eder, tedavi edilmezse ilerler, beraberinde pek çok problem eşlik edebilir ve çok ilerlediği zaman cerrahi olarak tedavisi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri