4-Sarı kapaklı tüp-Biyokimya (Jelli serum ayırma tüpü) Hormon ,mikrobiyoloji ve biyokimya testlerinde kullanılır. Tüpün çeperindeki silika partikülleri ile alınan kanın tamamen temas etmesi önemlidir. Bunun için numune alındıktan sonra 4-5 kez yavaşça altüst çevrilir, kesinlikle çalkalanmaz.
Kanın, antikoagülanlı vakumlu tüplerin işaretli çizgisine kadar dolmasına dikkat edilmelidir. Kan ile doldurulan tüpler, yavaşça 5–6 kez alt üst edilerek özenle karıştırılmalıdır. Tüpler kesinlikle çalkalanmamalıdır !!!
Sarı kapaklı Jelli Tüpler :Biyokimya laboratuarlarinda yapilan testler için gerekli olan kani almakta kullanilir.Bu tüpler serum ile plazmanin hızlı , net ve kolay bir sekilde ayrışması için tasarlanmıştır.
Serum tüpleri (Sarı-Kırmızı); Biyokimya-Hormon-Mikrobiyoloji-Seroloji-İmmunoloji-Kan Bankası gibi birçok test için kullanılır. Heparinli (Yeşil) tüpler; NT-ProBNP ve Plazma gerektiren diğer analizler biyokimya analizleri için kullanılır.
2 mL tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımı esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
4-Sarı kapaklı tüp-Biyokimya (Jelli serum ayırma tüpü)
Tüpler içinde bulunan jel, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılaşmasını hızlandırmaktadır.Serumla plazmanın hızlı ayrılması sağlanır.
Bazı özel analizler ( koagülasyon testleri, D-dimer vb.) için gereklidir. Antikoagulanlı tüpe alınan kandan elde edilir.
Vacusera Koagulasyon Tüpleri kan pıhtılaşma testleri için kullanılır.
Kapalı tüp sistemi, CRP testini kolaylaştırır: Operatörün tek yapması gereken şey numune tüpünü numune portundaki tüp tutucuya yerleştirmektir; analizör tüm test adımlarını otomatik olarak gerçekleştirir.
Sarı Kapaklı Jelli Tüpler :
Biyokimya laboratuvarlarında yapılan testler için gerekli olan kani almakta kullanılır. Bu tüpler serum ile plazmanın hızlı,net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır.
Sarı kapaklı kan alma tüpü 5 ml olarak boyutları mevcuttur.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Kan kültür şişesi (Mutlaka ilk sırada yer almalıdır.)
Cam tüp kullanıldığında kırmızı kapaklı tüp ilk alınır. üzerindeki seviye çizgilerine dikkat edilmelidir. Bu çizgiye kadar kan alındıktan sonra tüpler 4-5 kez yavaşça alt üst edilmelidir.
Sarı kapaklı kan alma tüpü 8.5 ml olarak boyutunda üretilmektedir.
Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere (tüpteki işaretli çizgiye kadar) yaklaşık 2 ml kan konulur. Kanın tüpe aktarılmasındaki gecikme pıhtılaşmaya ve yanlış sonuçlara neden olabilir.
Yapılan düzenlemeler ile 1 Mayıs 2017 tarihinden sonra sadece acil servis troponin I testi için kanlar yeşil kapaklı Li- heparinli tüpe alınarak (Lityum heparin jel içermeyen Vacuette Greiner BioOne) acil servis troponin I analizinde plazma örneği kullanımına geçilmiştir.
Tüp: Mavi kapaklı sitratlı tüp Kan örneği 9:1 oranında sodyum sitrat içeren mavi kapaklı tüplere alınır. Venöz kan alımı esnasında damara ilk seferde zorlamadan girilmeli, turnike çok sıkı olmamalıdır.
Internationel Normalized Ratio açılımına sahip olan bu test, onay görmüş olmakla birlikte bazı detayları bulunmaktadır. INR testi, insan vücudunda meydana gelen kan pıhtılaşmasının süresini hesaplamaktadır. Her insanın vücudunda kan pıhtılaşması gerçekleşmektedir.
Tüp: Mor kapaklı EDTA'lı tüp • Tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır.
Pıhtılı numunenin en önemli sebebi, kanın tüpe alındıktan sonra antikoagülan madde ile karışması için yeterli miktarda alt üst edilmemesidir. Toplandıktan sonra kanın antikoagülan ile uygun olmayan şekilde karıştırılması pıhtılaşmış örnekleri açıklayabilir.
Numune olarak, EDTA'lı tüpe kan alınmalıdır.
Hemolizin nedenleri: flebotomist, uzun süre turnike uygulanması, kan alınan iğne çapının uygunsuz olması, enjektör ile kan alımı, numunelerin pnömotik sistemle taşınması, tüplerin uzun süre ve yüksek g kuvvetinde santrifüj edilmesi, kan alınan tüpteki vakum kaynaklı olabilir.
Hemogram testinin yapılabilmesi için kişiden kan alınması gerekir. Kan alınması işleminin aç karnına yapılmasına gerek yoktur. Alınan kan örneği, oda sıcaklığında 10 saate kadar analiz için uygun durumda kalabilirken, saklama işlemi buzdolabında gerçekleştirildiği takdirde bu süre 18 saate kadar çıkar.
Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur. Pediatri, onkoloji, geriatri gibi hasta gruplarında kan alım prosedürleri çok kolay değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri