Kadın tipi saç dökülmesi veya androgenetik alopesi, kadınlarda görülen en sık saç dökülme sebebidir ve genelde tahmin edildiğinden daha yaygındır. 35-40 yaşlarında kadınların %25'inde, 40 yaş üzerinde ise %50 'sinde saçlarda dökülme görülür.
Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır. Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir.
Hem kadınlar hem de erkeklerde yaşanan saç dökülmesinin en temel sebebi genlerdir. Hem anne hem de baba tarafından miras kalırlar. Mirassal saç dökülmesi genellikle 40 yaşından sonra başlar. Kabaca kadınların %40'ı 50 yaşlarına geldiğinde fark edilir bir saç dökülmesi yaşar.
Erkeklerde saç dökülmesinin yaklaşık %95'i yirmili yaşlarda başlar. Androgenetik alopesi yani genetik yatkınlığı olan bireylerde saç dökülmesi 20'li yaşlarda yaygındır. Androgenetik alopesi, saç dökülmesinin başladığı ve saç büyümesinin durduğu genetik bir durumudur.
Araştırmalara göre, başka bir sağlık sorununun olmadığı durumlarda, kadınlarda menopoz yaşı ortalama 45 ila 50 yaş civarıdır. Vücutta östrojen ve progesteron hormonunun daha az salgılanmaya başlamasıyla meydana gelen büyük hormonal değişimler saçların yapısına zarar vererek, ağır saç kayıplarına yol açabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Saç dökülmesi durağan değil ilerleyen bir süreçtir. Saç dökülmeniz altında başka bir sebep yok ise 40 yaşlarınıza geldiğinizde yavaşlar.
Saç dökülmesi her yaşta ortaya çıkabilen ancak menopoz döneminde sık rastlanan yakınmalardan biridir. Menopoza bağlı olan saç dökülmeleri, zamanla yavaşlasa da yaşanan kayıp, kişinin kozmetik açıdan kendini rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Kadınlarda özellikle sedef hastalığı, mantar hastalığı, yoğun yağlı cilt sorunları gibi birçok cilt hastalıkları aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı saç dökülmesi bu tip deri hastalıklarına da işaret edebilir. Bu bakımdan ilk olarak dermatoloji uzmanından gerekli teşhisler yaptırılmalıdır.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Vitamin eksikliğine bağlı olarak dökülen saçların yeniden çıkması, bazı yöntemler ile desteklenerek mümkün olabilir. D vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi meydana gelebilir; ancak uygun vitamin düzeylerine geri dönüldüğünde saç büyümesi yeniden başlayabilir.
Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Her insanın olağan şekilde saçı dökülür. Banyo yaparken, tararken veya saçlarımızı düzeltirken dökülme görülmesi normaldir. Bu dökülme günlük 100 teli geçmediği sürece ciddiye almaya gerek yoktur.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Küsen saçlar için evde uygulanacak doğal yöntemlerden en etkilisi yumurta akı maskesidir. Bu maske uygulamasında yumurta akı saça yedirilir ve saçın üzeri streç film yardımıyla kaplanır. Birkaç saat bu şekilde beklendikten sonra saç ılık suyla durulanarak temizlenir.
Özellikle E, B ve A vitamini, protein ve demir içeren yiyecekler tüketmek saç sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve saçların kalınlaştırılması için olmazsa olmazdır. Bunun yanında sigara, çay ve alkol tüketiminin azaltılması da ince telli saçların kalınlaşmasına yardımcı olacaktır.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20´li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar. 45´li yaşlardan sonra hız kesmekle beraber 40´lı yaşlarda başlayan ve hızla ilerleyen saç dökülmeleriyle de karşılaşmaktayız.
Hormonlar saçın büyümesini sağlar. Menopoz dönemindeyse östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte saç dökülmesi görülür. Menopoza giren kadınların %80'inde saçlarda incelme ve dökülme görülebilir. Hormonal değişiklikler hamilelik sonrası süreçte de saçlarda dökülmeye yol açabilir ama bu geçici bir dökülmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri