9- Kadınlar Mahfili: Kadınların namaz kılması için tasarlanan kısımdır.
Açık havada namaz kılmaya mahsus yer. İbadet etmeye mahsus yapı, tapınak.
- Avlu: Caminin dış kısmı üstü açık olan alan. - Hazire: Cami bahçesindeki mezarlık alanları.
Şerefe. Müezzinin ezan veya sela okuduğu ve minareden her yöne dönmesini sağlayan balkona denir.
Camiler İslam dininde önemli bir ibadet yeridir. Camiler İslam dininde kutsal kabul edilir ve namazların burada cemaat ile kılınması gerekir. Camilerdeki asıl ibadet mekanına da harim denir.
İlgili 32 soru bulundu
Mescit Arapçada secde edilen yer demektir. Orta Çağ İspanya'sında yaşayan Endülüslülerden miras kalan ve İspanyolcada cami demek olan 'mezquita' sözcüğü Arapça 'mescid'den gelişmiştir. Türkçe dini mimari terminolojisinde bu ibadethanenin küçüklerine mescit, daha büyüklerine ise cami denilmektedir.
Şadırvan, genellikle cami avlularında ortada bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan üzeri kubbeli abdest yeri. Ama bazen tek sıra halinde de olabilir. Genel olarak her camide bulunur.
Asıl şekli Arapça kürsî olup Türkiye'de özellikle cami ve medreselerde vaaz veya ders vermeye mahsus, üstüne genelde merdivenle çıkılan bir mimari öğedir. Kürsü, değişik çağlarda ve çeşitli müslüman milletlerde az çok farklı fakat birbiriyle ilişkili mânalarda kullanılmıştır.
Bâzı büyük câmilerde avluya bakan duvar üzerine câminin hem içi hem dışı görülecek şekilde yapılan, cemâatle namaz kılınırken imamın aldığı tekbirleri dışarıdakilere duyurmak için tekrar eden müezzinlerin durduğu küçük bir balkona benzeyen yer [Mi'zene de denir].
Türk Mimarisinde Alem
Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır.
Cümle Kapısı: Caminin harim bölümüne girişi sağlayan ana kapıya verilen isimdir. Bu zoo abidevi örneklerine ise taç kapı adı denilmektedir. Son Cemaat Yeri: Cami hariminin kuzeyide yer alan, avlu ile harimi birbirinden ayıran ve revak olarak düzenlenen bölümdür.
yüzyılın başlarında “cami” kelimesinin tek başına kullanılmaya başlandığını göstermektedir. Daha sonra, içinde cuma namazı kılınan ve hatibin hutbe okuması için minber bulunan mescidler cami, minberi bulunmayan yani cuma namazı kılınmayan küçük mâbedler ise sadece mescid olarak anılır olmuştur.
Taç Kapı İslam mimarisinde cami, medrese, türbe ve han gibi yapıların gösterişli giriş kapılarına taç kapı denir.
Rânûnâ, namazgâhta, Muhammed'in ilk cuma hutbesini okuyup ilk cuma namazını kıldırdığı vadidir.
Camiler sadece birer ibadethane değil, aynı zamanda tarihimizin, edebiyatımızın, örf ve adetlerimizin, kültürümüzün iç içe geçtiği merkezlerdir. İslâmiyet'te bütün yeryüzü mescid kabul edilmekle beraber, namazların cemaatle camide kılınması, gerek sevap bakımından gerekse sosyal yönden büyük bir önem taşır.
Minber (Arapça:منبر, minber), Üzerinde hutbe okunan, merdivenli yapıdır. Genel olarak mimari açıdan cami içerisinde mihrabın sağ tarafına denk gelecek şekilde inşa edilmektedir. İmamın, özellikle cemaate yüksekçe bir yerden hitap edebilmesi için merdivenli biçimde tasarlanmış cami içi bütünleyici yapıdır.
Türkiye'de günümüzde, cami içerisinde belirli mekânların sınırlandırılması sonucu kadınların ibadet etmesi için tanımlanan alanlara kadınlar mahfili denilmektedir.
Mihrap (Arapça: محراب), camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.
Osmanlı camilerinin çevresinde yer alan ve cami alanını kentsel alandan ayıran duvarla çevrili dış avlu. Ancak harim tabiri daha çok camide ibadet edilen iç mekan anlamında kullanılmaktadır. HAREM(Ing. Harem).
Doğrulanmış Cevap. Selam, Vaaz veren kişiye veya kişilere "vaiz" denir. Vaizler, vaaz verirler.
Minare: Namaz vakitlerinde müezzinin ezan okuduğu yerdir. Mihrap:İmamın durduğu çıkıntılı yerdir imam namaz kıldırır.
Sahın veya Sahn (Arapça : صحن, Sahn), İslam mimarisinde etrafı duvar veya revaklarla çevrili avlu. Camiler, bina olarak Mekke'ye, yani Kâbe istikametine yöneltilmiştir. Üstü büyük kubbe ile örtülü olan mekâna "kubbe altı" veya "merkez sahın" denir.
Farsça şādurbān > şādurvān (büyük tente, çadır, gölgelik) kelimesinden gelen şâdırvân Türkçe'ye farklı bir anlam kazanarak geçmiştir. Mimari bir terim olarak cami avlularında ortadaki havuzun çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskıyeden su akan, üzeri kubbeli abdest yerini ifade eder.
12–Abdestten sonra: (Sübhânekellahümme ve bihamdike. Eşhedü en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke leke ve enne Muhammeden abdüke ve Resûlüke.)
“Abdest almaya başlarken; (Bismillâhil-azîm velhamdü lil-lahi alâ dînil-islâmi ve alâ tevfîkıl-îmâni elhamdü lillahillezî ce'alel-mâe tahûren ve ce'alel-islâme nûren) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri