Allah Rasûlü (s.), kadının, yanında mahremi bulunmaksızın üç günlük yola çıkmasını yasaklamıştır. Bu ise, kadını, mahremsiz olarak yapacağı ancak üç günlük yolculuktan nehyetmekte; ondan daha kısa süren yolculuğu da mubah kılmaktadır.
Kadınların her türlü yolculuğa mahremsiz olarak çıkmasını yasaklayan hadisler: Abdullah İbn Abbas radıyallahu anhtan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “Hiçbir kadın yanında bir mahremi olmadıkça sefere çıkmasın; kadının beraberinde mahremi bulunmadıkça yanına hiçbir erkek girmesin” buyurdu.
Birgün'den Mustafa Bildirci'nin haberine göre, Diyanet TV'de kendisine sorulan “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi” sorusuna Sayar, şöyle cevap verdi: “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, ...
Hür kadının, zevci veya ebedi mahrem akrabasından biri yanında bulunmadan, yalnız veya başka kadınlarla yahut akıl, baliğ ve salih olmayan mahremi ile üç günlük yola gitmesi [üç mezhepte] haramdır.
Denizlerde ise, yelkenli gemi ile üç gün sürecek bir yolculuğu ifade eder. Bu yolun sadece gidiş mesafesi esas alınır. Yoksa gidiş-dönüş mesafesine bakılmaz. Yolculuk yapan kimse, bu mesafeyi daha süratli vasıtalarla almış olsa da yine yolcu sayılır, namazlarını kısaltır ve yolculuk hükümlerine tâbî olur.
İlgili 39 soru bulundu
Allah Rasûlü (s.) buyurdu ki: "Bir kadına, yanında kendisiyle evlenmesi yasak olan akrabalardan biri olmaksızın bir gün veya daha uzun süren bir yolculuk helâl olmaz." 998 (Söz konusu hadis şu yollarla da rivayet edilmiştir) a) İbrahim b. Merzûk, Ebû 'Amir, İbn Ebî Zi'b, el-Makburî, Ebû Hüreyre (r.).
Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi. Ancak kadınlardan oluşan bir kafileyle yapmanın isteğe bağlı bir konu olduğunu belirtmedi. Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir. Haccın gerekli şartlarını taşıyıp yanında bir mahremi olan kadının farz olan hacca gitmesine eşi engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/231).
Hanımın mutlaka yola çıkması gerekmektedir. Günümüz şartlarında ise mümkün olan tedbirler alındıktan sonra, yola da tek başına çıkılamayacağına, yani otobüs, tren ve uçak gibi vasıtalar kullanılacağına göre, büyük ölçüde emniyet temin edilmiş olacaktır. Böylesi hallerde yola çıkmak mahzurlu olmasa gerektir.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
90 KM. FETVASININ DAYANDIRILDIĞI HADİSLER
Örneğin Abdullah ibni Ömer'e dayandırılan hadis şöyle diyor: “Resulallah, 'Bir kadın, yanında kendisine nikah düşmeyen bir mahremi bulunmaksızın üç günlük bir yolculuğa çıkamaz' buyurdu.”
Yanlız kadın hacc farızasını edda etmiş, nafile olarak hacca gitmek isterse, ancak kocası veya mahremiyle birlikte gidebilir. Kadınlarla birlikte gitmesi caiz değildir (Muğni`l-Muhtaç). Hanefi mezhebine gelince, kadın, kocası veya mahremi olmazsa hiç bir surette hacca gidemez.
Rüyada eşiyle yolculuk yaptığını gören kişinin eşi olmadan hiçbir şey yapmak istemediğine, her işi, planı eşiyle gerçekleştirmek istediğine işaret eder. Rüyada eşiyle yolculuk yaptığını gören kişinin eşiyle arasında sevgi ve muhabbetin artacağına yorumlanmaktadır.
Yargıtay'dan tarihi karar: Bir kadın gece veya gündüz istediği saatte dışarıya çıkar. Hakları devlet güvencesi altındadır!
Olağanüstü bir durum için kadının doksan km ve daha ötesi bir seyahate çıkmasında sakınca olmaz. Normal durumlarda ise beraberinde bir mahremi yokken öyle bir geziye çıkması caiz görülmemiştir.
Tura katılmak için arkadaşla veya aileyle olmaya da gerek yok, tek başına tura katılmak isteyenlerin sayısı da göz ardı edilemeyecek miktarda. Aslında taraf tutmaya gerek de yok, bazen öyle destinasyonlar oluyor ki avantajları, dezavantajları masaya yatırıp öyle karar vermek gerekiyor.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
2- Kadınların hac veya umrede adet hallerini geciktiren veya öne alan ilaç kullanmaları caiz midir? Sağlıklarına zarar vermeyecekse kadınların, adet geciktirici ilaç kullanmalarında sakınca yoktur. Ancak adet geciktirici olarak kullanılan ilaçlar, çoğu zaman adet düzensizliklerini de beraberinde getirebilir.
Yani sadece umreden ya da hacdan gelen kadının değil, buluğa eren her Müslüman kadının örtünmesi farzdır. Buluğ çağına gelen kadının örtünmemesi ise dinen günahtır.
Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur. Fakat tavafı âdetli olarak yaptığından dolayı bir dem (koyun veya keçi kesmesi) gerekir. Bununla birlikte bir şekilde umre tavafını yapmadan ülkesine dönen bir kadın, ihramlı olarak kalmaya devam eder ve ihram yasaklarından sakınır.
Nebîmiz, yol güvenliği olmadığı için kadınların mahremsiz olarak, tek başlarına yolculuk yapmalarına müsaade etmemiştir. Ama yol ve can güvenliği sağlandığı taktirde ki -bu bugün sağlanmıştır- kadınlar yolculuk yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri