Pazarlama üniversite bölümü, öğrencileri pazarlama konularında bilgi sahibi yapmayı amaçlar. Bu bölümlerde öğrenciler, pazarlama stratejileri, reklam, satış, satış sonrası hizmetler, tüketici davranışları, pazar araştırmaları gibi konuları öğrenebilirler.
Pazarlama departmanları içerisinde pozisyonlar sırasıyla Pazarlama Temsilcisi-Pazarlama Uzmanı, Pazarlama Sorumlusu- Pazarlama Yönetmeni, Pazarlama Takım Lideri- Pazarlama Müdür Yarımcısı, Pazarlama Müdürü ve son olarak Pazarlama Direktörü yani CMO olarak sıralanmaktadır.
Üniversitelerin Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve İşletme Fakültesinde yer alan Pazarlama bölümü bir ön lisans programıdır. 2 yıllık eğitimin ardından DGS sınavına girerek birçok lisans bölümüne geçiş yapmak mümkündür.
İlgili 45 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Uzmanı 2023 yılında ortalama 16.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.140 TL maaş alıyordu.
Pazarlama bölümü öğrencileri, tüketici davranışlarını, pazarlama araştırmasını, marka yönetimini, reklamcılığı, satış yönetimini ve pazarlama stratejilerini öğrenirler.Pazarlama bölümü mezunları, birçok sektörde farklı pozisyonlarda çalışabilirler.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü mezunları maaş aralığı 4500 TL ile 9000 TL arasında değişmektedir.
Üniversite Sayısı: Pazarlama bölümü toplam 39 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünün temel amacı; ilaç ve medikal sektöründe istihdam edilmek üzere eğitimli satış elemanları yetiştirmektir. Bölüm mezunları tıbbi tanıtım sorumlusu, tıbbi satış temsilcisi, ilaç mümessili, tıbbi mümessil, ürün tanıtım temsilcisi gibi unvanlarla çalışabilirler.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
İyi bir satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi veya Pazarlama Bölümü'nü bitirmek gerekmektedir. Ayrıca bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de gerekli deneyime sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilir.
Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Pazarlama uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Pazarlama, İktisat ve İşletme ya da mühendislik fakültesinde yer alan lisans programlarını tamamlamak gerekir.
İşletme bölümünde pazarlama konuları detaylı bir şekilde incelenir. Burada öğrenciler, hedef kitle analizi, ürün geliştirme, marka yönetimi ve satış stratejileri gibi konular hakkında bilgi sahibi olurlar. İşletme mezunları, pazarlama süreçlerinde gerekli olan yönetim becerilerini kazanırlar.
Pazarlama asistanı eğitimi için üniversitelerin İşletme, Pazarlama ve İktisat gibi bölümleri okunabilir. Pazarlamak, aynı zamanda satış yapmayla ilgili olduğu için eğitim görülecek okullar; satış, reklam ve ekonomi ile alakalıdır. Pazarlama asistanlığına en yakın olan bölüm ise Pazarlama bölümüdür.
Pazarlama mezunları, pazarlama stratejisi, marka yönetimi, ürün yönetimi, reklam, dağıtım, satış ve satış desteği, halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri, araştırma ve geliştirme ve pazarlama bilgi sistemleri gibi alanlarda çalışmak için iş imkanlarına sahip olabilirler.
Türkiye'nin dört yıllık ilk Pazarlama Bölümü'dür. Pazarlama; ürünlerin tanıtılması, geliştirilmesi ve en son müşteriye ulaştırılmasındaki süreçlerin tümüdür. Pazarlama uzmanları, sektörün pazarlama ihtiyacının karşılanması için bölümümüzce yetiştirilmektedir.
Bir muhasebecinin maaşı, genellikle ortalama 15.000 TL ile 34.000 TL arasında değişebilir. Ancak, muhasebecilerin aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan muhasebeciler için bu rakamlar daha da artabilir.
İşletme; iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetiştirildiği üniversite bölümüdür.
AUZEF'e bağlı olan E-Ticaret ve Pazarlama Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır.
Dijital medya ve pazarlama bölümü; pazarlama, medya ve iletişim ağırlıklı bir eğitim programıdır. Şu an aktif olarak 2 üniversitede eğitimi verilen bölüm, uygulamalı ve teorik ders içeriklerine sahiptir. Dersler; dijital çağda iletişimin, medyanın ve pazarlamanın geldiği noktaları esas almaktadır.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri