Öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemez. Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.” hükmüne yer verilmiş olduğu görülmektedir.
Maddede yer alan hükme göre, her derecedeki eğitim ve öğretim kurumlarıyla üniversite ve askeri akademiler dahil; akademi, okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücretle ek ders görevi verilebilir.
Devlet Memurlarına; 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına ilişkin Yönelik Yönetmelik ile ders verebilme imkânı getirilmiştir.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Yeterli sertifikaları varsa ve gerekli şartları sağlarsa her öğretmen halk eğitim merkezlerinde ders verebilir ve kurs açabilir. Öğretmenlerin açacakları kurs saati haftalık 10 ders saatini geçmemelidir. Okul dışında 2 ders saati ve haftasonu 8 ders saatine kadar öğretmenler kurs açabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Madde 9 - Uzman ve usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla 8 saattir. Kurum Müdürü, Cumartesi, Pazar günleri de dahil olmak üzere, uzman ve usta öğreticilere günün 8.00-23.00 saatleri arasında görev verebilir.
ÖĞRETMENLERE YASAK
Yönetmelikte bu hükmün bulunmadığı hatırlatılarak öğretmenlerin özel eğitim kursu ve etüt merkezi adı altında faaliyet gösteren resmi ya da gayri resmi kurumlarda çalışmasının yasak olduğu belirtildi.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.
Aynı şekilde Halk Eğitim Merkezlerinde kadrolu öğretmenlere görev verilirken 40 saat bütünlüğü aranacaktır (Öğretmen müfredat kapsamında 25 saat derse giriyorsa 15 saatte Halk Eğitim Merkezi kurslarında görev alabilecektir).
Gayrimenkul ve menkul geliri elde edebilirler, zirai kazanç sağlayabilirler, bilirkişilik ve hakemlik yapabilirler, sosyal ve mesleki nitelikteki kuruluşların organlarında görev alabilirler. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde görev alabilirler, hisse senedi alımsatımı yapabilirler.
Devlet memurlarının 5580 sayılı Kanun hükümlerine uymak suretiyle özel eğitim kurumlarında ders vermeleri mümkün bulunmaktadır. Ancak, özel öğretim kurumları dışında özel ders vermelerinin 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
657 sayılı Kanunda, bir memur, yükseköğrenimde okuyor diye, verilmesi öngörülen bir izin bulunmamaktadır. Bu nedenle de genel olarak okumak isteyenler, 24 saat esasına göre çalışan memurlukları tercih etmekte (koruma güvenlik görevlisi, sağlık personeli vd.), gece çalışmakta, gündüz ise okullarına gitmektedir.
1- Memurlar, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırılabilir.
Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir." hükümlerine göre Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle ücretli ek ders görevi verilebilir.
Memurlar kanuna aykırı olarak ek iş yaparlarsa ciddi disiplin cezaları ile karşılaşıyor. 657'deki düzenlemeye göre, ticaret yapan ya da memurlara yasaklanan işlerde bulunanlara kademe ilerlemesinin durdurulması cezası veriliyor.
Ücretli olarak resmî görev yapan bir öğretmen bir hafta içinde 30 saate kadar derse girebilir. 2022 yılında yapılan son zamların ardından 30 saat ders veren bir ücretli öğretmen, yeni kararla birlikte ayda 5.740 Türk Lirası ücret alır. Görev saat süreleri 30 saat ile sınırlıdır ancak bu rakam 40 saate kadar çıkabilir.
Bugün ise okullara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, öğretmen sayısının yetersiz olması halinde ücretli öğretmenlere, haftada 40 saate kadar ders verebileceği belirtildi.
Öğretmenler, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde, başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilemezler. Ancak öğretmen isterse 30 saati aşmamak üzere öncelikle eğitim bölgesinde açık buluna derslere görevlendirme talebinde bulunabilir.
Devlet memurlarının, kazanılmış hak aylık seviyelerinin en çok üç derece üzerindeki derecelerde(5-15 derecelerdeki) bulunan kadrolara atanması mümkün olabilmektedir.
Ne var ki ilk 10 günden sonraki günler için Devlet Memurları Kanunu'na göre memurun görevden çekilmiş sayılması söz konusu olacağı için memurun işe gelmemesi, görevden kendi isteği ile ayrılması olarak değerlendirilecek ve disiplin cezası söz konusu olmayacaktır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiştir.
Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir. Örnek: a) Öğretmen okulda haftada 21 saat derse giriyorsa + 19 saat, b) Öğretmen okulda haftada 30 saat derse giriyorsa + 10 saat kurs verebilecektir.
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat, b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat, c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat, ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yükümlüdürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri