Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi halinde her bir sigortalı için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Bu karmaşık kuralı şöyle örnekleyelim: 01.12.2018 tarihinde 2 çalışan ile işe başladın diyelim. 07.12.2018 tarihinde yeni birini işe alırsan onun işe giriş bildirgesini 07.12.2018 tarihli olarak 30.12.2018 tarihine dek geriye dönük olarak verebilirsin.
Söz konusu para cezası ise şu şekilde ifade edilebilir: İşe başlama bildirgesinin verilmemesi hâlinde 10.008 TL, SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 10.008 TL, 1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması hâlinde 20.516 TL.
Bu durumda işveren hakkında uygulanan cezalar; Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresinde verilmemesi sebebiyle 2 asgari ücret tutarında (2023 yılı için 2 x 10.008 = 20.016 TL)
Uzmanlar, ev hizmetinde çalışanların sigortalı bildiriminin yapılmaması halinde en az 1 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacağını söyledi. Her sektörde olduğu gibi ev hizmetlerinde de yoğun bir biçimde istihdam sağlanıyor.
İlgili 31 soru bulundu
10 yıl sigortasız çalışan kişi geriye dönük sigortasız çalıştığı yılları sigortalı hale getirmelidir. Bunun için de İş Mahkemelerinde hizmet tespit davası açmalıdır. Ancak hizmet tespit davası açılırken hak düşürücü sürelere dikkat etmek gerekir.
Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.
İşe giriş bildirgesinin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi halinde aylık asgari ücretin dörtte biri tutarında idari para cezası uygulanır.
her bir sigortalı için 1/4 asgari ücret idari para cezası ödenir. Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin SGK tarafından tespit edilmesi durumunda; her bir sigortalı için 2 asgari ücret idari para cezası ödenir.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR ? Bir işverenin sigortasız olarak işçi çalıştırdığının anlaşılması durumunda konuya ilişkin şikayet; ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine, CİMER'e ve işverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yapılabilir.
Dolayısıyla bir ceza hükmü içeren kanun, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işlenen fiillere uygulanma imkânı bulur. “Geçmişe yürüme yasağı” sebebiyle, ceza hükmü içeren bir kanun, yürürlüğe girmesinden önce işlenen suçlara uygulanamaz.
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.
işverenler e-sigorta yoluyla yaptıkları bildirimleri bildirgede belirtilen işe giriş tarihini takip eden ilk iş günü saat 23.59'a kadar e-sigorta yoluyla iptal edebilir.
İşe başlamayan işçinin işe giriş bildirgesi çalışmaya başlamaları gereken günü takip eden ilk iş günü içinde e-Sigorta kanalıyla iptal edilebiliyor.
İşe giriş bildirgesinin verilme süresi için bazı istisnalar bulunur. Örneğin işe başlanan tarihin bir gün öncesi resmî tatilse bildirimin ilk iş günü içerisinde yapılması mümkündür. Pazartesi işe başlayacak çalışan için bildirgenin en geç saat 23.59'a kadar yapılması gerekir.
Şubat 1998'de işe girmenize karşın adına prim yatırılmamış ve sıfır gün olarak çalıştırıldıysanız iki yolla hakkınızı arayabilirsiniz. Birinci adımda SGK'ya başvurarak sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Olumlu yanıt gelmemesi halinde hizmet davası açabilirsiniz.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Bir anlamda işverenin hatalı bildirimi sigortalının aylığının kesilmesine neden olur. Hatalı bildirim nedeniyle sigortalının aylığının kesilmesi kesin hüküm doğurmaz.
Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödeme yükümlülüğü bulunan kişi veya kurumların ödemeleri Halkbank ayrıcalığıyla sağlanmaktadır.
İdari para cezası, devletin idari kurumları tarafından ilgilinin kabahat niteliğindeki eylemlerine istinaden verilen para cezalarıdır. İdari para cezası tahakkuk ettirebilecek kurumlardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu'dur (“SGK”).
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Sigortasız çalıştırılan işçi, iş yerini çalıştığı sırada şikayet ederse Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri inceleme yapmak amacı ile iş yerine denetime gitmektedir. Denetim sırasında sigortasız çalıştırılan işçi o an iş yerinde çalışıyor ise fiili çalışması tespit edilmiş olur.
Bazı işverenler sigorta yapmamak için deneme süresini öne sürmektedir. İşverenin bu tutumu hukuka aykırıdır çünkü işveren işçi işe başlamadan önce işçinin sigortasını başlatmak ve işçiyi sigortalı olarak çalıştırmak zorundadır. Aksi takdirde işverene kanun uyarınca idari para cezası uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri