Dar mükellefler, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilir, yabancı ülkelerde elde ettikleri kazanç ve iratlarını Türkiye'de beyan etmezler. Diğer taraftan, çalışma veya oturma izni alarak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da dar mükellef kapsamında değerlendirilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunun 4. Maddesinden çıkan anlama göre de; ikametgahı Türkiye'de bulunmayan veyahut da bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturmayanlar dar mükellef olarak vergilendirilir.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Dar mükellef ise, sadece belirli vergi türlerinden sorumlu olan kişi veya kurumlar için kullanılan bir terimdir. Örneğin, bir şirket sadece kurumlar vergisi yükümlülüğüne sahip olabilir veya sadece kurumlar vergisi veya sadece kurumlar vergisi veya sadece kurumlar vergisi yükümlülüğüne sahip olabilir.
Kısaca anlatmak gerekirse, yasal olarak iş yerlerinin Türkiye içerisinde olmamasına rağmen yurt içerisinden gelir elde eden kişilerin kazançları vergiye tabi tutulur. Bu vergi türüne tabi tutulan kişilere ise dar mükellef adı verilir. Dar mükellef vergilendirilmesi, birçok unsura bağlı olarak hesaplanır.
İlgili 40 soru bulundu
Dar Mükellefler, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yani ikametgâhı bulunmayan ve bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye'de altı aydan fazla oturmayan gerçek kişilerdir.
“Vergi levhası sorgulama” ekranına gidin. Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin. Çıkan ekranda sorgulama yapacağınız kurum veya mükellefin vergi kimlik numarasını doğrulayabilir, faal mükellef olup olmadığını görebilir, unvanını kontrol edebilirsiniz.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Basit Usule Tabi Olmanın Şartları
Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl'yi aşmaması gerekir.
Dar mükelleflerin Türkiye'de elde etmiş oldukları kazançlar, kazancın niteliğine göre, yıllık veya özel beyanname vermek suretiyle veya kazancı sağlayanların kurumlar vergisi stopajı yapması suretiyle Türkiye'de vergilendirilir.
Kurumlar vergisi mükelleflerinden kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar dar mükellef olarak adlandırılmakta ve sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilmektedirler.
A) Türkiye'de yerleşmiş olan yabancı uyruklu kişiler tam mükelleftir. B) Belli ve geçici bir iş için Türkiye'de bulunan kişi, gelir vergisinin dar mükellefidir. mükelleftir. D) Türkiye'de sürekli olarak altı aydan daha az süreyle oturan gerçek kişiler dar mükellef sayılır.
Gelir vergisine tabi gelir elde eden gerçek kişi tam/dar mükellefler, aksine bir düzenleme olmadığı sürece yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.
Mükellef olabilmek, dinî hitabı anlayan, yerine getiren âkil (akıllı) ve bâliğ (ergen) kişi olmayı gerektirir. Sadece insan, hakikati anlayabilen akıl sahibi olduğu için sorumlu tutulmuştur. Akıl ve ergenlik şartları sebebiyle, (iman etmiş olsun/olmasın) çocuk ve akıl hastaları sorumlu tutulmamıştır.
Yasal ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de olmamasına rağmen ülke sınırları içerisinde gelir eden kişilerin kazançları üzerinden vergilendirme yapılır. Bu tür bir vergilendirmeye tabi tutulan kişilere de dar mükellef denir. Dar mükellefiyet vergilendirmesi pek çok kritere bağlı olarak hesaplanır.
İslam dini, mükellef olan insanlardan bazı şeyleri yapmalarını, bazı şeyleri yapmamalarını istemiş, bazı şeyleri de yapıp yapmamakta onları serbest bırakmıştır. Böylece, dinin emrettiği şeyleri yapmak ve yasakladığı şeylerden sakınmakla yükümlü olan, ergenlik çağına gelmiş akıllı insana mükellef denir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
Basit Usule Tabi Olan Meslekler Nelerdir? Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.
Ancak genel olarak basit usul işletmeler için internetten satış yapılabilmesi yasal değildir. Internet üzerinden alım satım işlemi yapılabilmesi için basit usul değil, gerçek usul vergilendirme ile mükellef olunması gerekiyor.
6 Basit usul bir vergi mükellefi yanında yardımcı eleman ve çırak olarak birden fazla kişiyi 4/a sigortalısı olarak çalıştırabilir. Buna mevzuatta bir engel yoktur.
Şahsi Mükellefiyet Nedir? Şahsi mükellefiyet, vergi dairesine bir dilekçe vererek yürütmüş olduğunuz işten elde ettiğiniz gelir üzerinden Gelir Vergisi mükellefiyeti olmak anlamına gelmektedir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği tüm kazançların tutarıdır.
Evlerde üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyetinden faydalanabilir.
5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri