108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Yıllık izinde esas alınan süreler itibariyle 5 hizmet yılını dolduran personel, istediği takdirde 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca memuriyeti boyunca en fazla iki defada kullanılmak üzere toplam bir yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilir.
5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir.
Nedenler arasında yurtdışında eğitim öğretime devam etme isteği, gebelik, özel durumlar, ailevi nedenler, hastalık gibi durumlar bulunabilmektedir. Bu talepte bulunmakta olan çalışanlar uygulama başladığından itibaren görevini yerine getirmediği için ücreti ödenmemektedir.
memurlara, silâhaltında bulundukları sürece izin verilir. verilir. Bu şekilde verilecek iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek o yıl içinde kullandırılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
108 inci maddesinin (E) bendinde, "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Parça Parça Kullanılabilir mi? Doğum sonrası ücretsiz izin süresi bölünebilir ancak bölünse bile kullanım süresi özel sektörde 6 ay, kamuda 24 ay ile sınırlıdır.
Ücretsiz izin desteği, kısa çalışmadan yararlanamayan, işsizlik ödeneği alamamış, herhangi bir yerden geliri olmayan işsiz veya ücretsiz izindeki birçok kişiyi kapsayacak şekilde düzenlenmiştir.
DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır. (Muhasebat Genel Müdürlüğü Tebliği-Sıra No:16 Kişilerden alacaklar).
Kanundan doğan hallere; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum izni örnek verilebilir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları halinde söz konusu olan aylıksız izindir. Tarafların iradeleri doğrultusunda gerçekleşen ücretsiz izne dair kanunda bir düzenleme bulunmamaktadır.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Aylıksız izinde olan memurların GSS primleri kurumlarınca ödenmektedir. Bu hükümler çerçevesinde; Aylıksız izinde olan ve memuriyet statüsü devam eden personelin 657 sayılı Kanunun 74'üncü maddesi hükümlerine uyulmak suretiyle naklen atanması mümkün bulunmaktadır.
Aylıksız izin süreleri memuriyet hizmetinden sayılmaz. Aylıksız izin sürelerinin emeklilik yönünden borçlanılması durumunda emeklilik kıdeminden sayılması mümkündür.
Ücretsiz izin maaştan kesilir mi? Kanunlar gereğince ücretsiz izin, çalışanlara verilmesi zorunlu bir haktır. Ancak adından da anlaşılacağı üzere, çalışana ücretsiz izinde herhangi bir ücret ödenmez.
Aylıksız izin kullanan kamu görevlilerinin ücreti bankaya yatmadığından banka menfaat sağlamamaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Aylıksız izinde olan kamu çalışanına promosyon ödenmemesi normaldir.
CEVAP:Personelin istifa etmek istediğine dair dilekçesi Başkanlığımıza ulaştıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. SORU: Senelik izinde ya da ücretsiz izinde olan personel istifa edebilir mi? CEVAP:Senelik izinde ya da ücretsiz izinde olan personel istifa etme hakkına sahiptir.
E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
4-Aylıksız izinde olan memurların kazanç getirici faaliyetler ile uğraşması halinde kademe ilerlemesi cezası verilmesini gerektirmekte, tekrarında aynı ceza verilmesin ve de devamında memuriyetten ihraç sonucu doğuran bir uygulama ile sonuçlanabileceği de değerlendirilmektedir.
3-5510 sayılı Kanunun 45'inci maddesi uyarınca personel kanunlarına göre aylıksız izin alan memurların GSS primleri kurumlarınca ödenmektedir. 4-Kurumlarınca GSS primleri ödenen memurların tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumunca karşılanmaktadır.
Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Ücretsiz izinde olunan sürelerde işçilerin iş sözleşmeleri askıda olduğundan yıllık ücretli izne esas kıdem süreleri işlememektedir.
Bakan Selçuk, “Koronavirüsle mücadele sürecinde, işçilerimize ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre boyunca aylık 1.177 TL gelir desteği sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır." hükmü yer almaktadır.
657 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Devlet memurlarının yıllık izin süresi; Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri