Kafaya almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo zaaflarından yararlanarak kandırmak, oyuna getirmek.
Kafakola almak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: spor güreşte kafa ve kolu birlikte kavrayarak rakibi çevirmek. mecaz etkisi altına alıp kandırmak.
Kafaya takma, kişinin bir durumu veya bir kimseyi sürekli olarak düşünmesidir.
[1] Güvendiği kimselerle bir araya gelerek çözüm yolu bulmaya çalışmak. [2] Fikir almak, danışmak.
[1] Kişinin bir durumu veya kimseyi sürekli olarak düşünmesi.
İlgili 34 soru bulundu
Her şeyi kafaya takan insanların ortak noktası düşüncelerinin her zaman olumsuz şekillenmesidir. Olumsuz düşünceler endişenin artmasına ve daha ciddi sorunlara yol açmasına neden olur. Düşünce akışında değişiklik yapmaya çalışmak endişelenmenin çözüm üretmek için kullanılmasına yardımcı olur.
Obsesif-kompülsif bozukluğu (OKB) olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur.
2.1.2. Güncel Türkçe Sözlük'te “kafa” kelimesinin anlamları:
nsan başı, ser. Hayvanlarda genellikle ağız, göz, burun, kulak vb. organların bulunduğu vücudun en ön bölümü. Çocuk oyunlarında kullanılan zıpzıp taşının veya cevizin büyük boyu.
Baş başa deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir. Bu tür deyimlerde bütüncül anlamı oluşturan sözlüksel birimlerin yan anlamlarının toplamı bütüncül anlama karşılık gelmektedir.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır. 1- Sınıf arkadaşım iki saat boyunca anlattığı saçma sapan hikayelerle kafamızı ütüledi. 2- Biraz daha kafamı ütülersen buradan çıkıp gideceğim.
[1] Delilik belirtisi göstermek, delirmek.
Kafa kalmamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zihin yorularak çalışmaz olmak.
KAFA KOL. birl. i. Güreşte rakîbini, bileğini koltuk altına sıkıştırmak, diğer elle ensesinden sıkıca tutmak ve ânî bir dönüşle altına girip diz çökerek omuz üzerinden aşırıp sırt üstü getirmeye çalışmak şeklindeki oyun: Eski yetmiş iki kilo şampiyonu kafa koldan kurtulmuş gibiydi (Târık Buğra).
Nasırlaşmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Nasır oluşmak. mecaz Duyarlığını yitirmek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Başını belaya (derde) sokmak (salmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır. Başbaşa şeklinde yazılması yanlıştır.
قفاء - kafa
. ات قافالی : احمق.
fikir vermek, aklına bir seyin gelmesi anlamına da gelir. genelde dumanlı havalarda kullanılan , çok , boş ve gereksiz konuşmak , kasmak , kastırmak manaları barındıran jargonik laf .
kafa - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳfw kökünden gelen ḳafā قفا “başın arka tarafı, ense; genel anlamda baş” sözcüğünden alıntıdır.
Kafaya takmak bizi kaygılandırarak sağlıklı düşünmemizi engeller, hassaslaştırır, haklı hissettirir, öfkelendirir ve insanlarla çatışmamıza zemin hazırlayarak daha gergin hissetmemize neden olur. Yaşam biçiminizi değiştirerek rahatsızlık verici bu süreçten kendinizi kurtarabilirsiniz.
Başa takılan şapka ve benzeri malzemeler çok uzun süre kaldıklarında terleme ve nem nedeniyle kafa derisinde kaşıntıya, yağlı ekzema veya saçlı deri sedefi gibi hastalıklarda alevlenmeye neden olabilir ancak saç dökülmesi yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri