Kafa içi basıncı (KIB) veya intrakraniyal basınç (İKB) kafatası içerisindeki Beyin-omurilik sıvısı ve beyinin oluşturduğu basınçtır. Ölçü birimi milimetre-cıva (mmHg)'dır. Düz zeminde uzanan sağlıklı bir erişkinde normal aralık 7-15 mmHg aralığındadır.
En yaygın neden kafa travmalarıdır.
Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir. Çoğu durumda yukarıda saydığımız akut rahatsızlıklar nedeniyle beyin tansiyonu ani olarak yükselir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir..
Kafa içi basıncın herhangi bir nedenle tehlikeli bir şekilde ortaya çıkan klinik tablodur. Kaba içi basıncı genellikle BOS ve kan miktarı ile dengelenmektedir. Bos veya kan hacminden herhangi biri arttığında diğerinin miktarındaki azalma ile kafa içi basınç dengelenir yada dengelenmeye çalışılır.
Bilinen ya da bilinmeyen herhangi bir nedene bağlı olarak beyin omurilik sıvısının üretiminin artması ve emiliminin azalması ya da yeterli olmaması nedeniyle kafa içi basınç artar ve beyin tansiyonu yükselir. Beyin tansiyonunu yükselten halk arasında en çok bilinen sebep beyin tümörü olmasıdır.
Beynin içinde ve onu çevreleyen beyin suyunun basıncının arttığı durumlarda sürekli bir başağrısı ortaya çıkar. Bu başağrısı ataklar şeklinde değil, günler, haftalarca devam eden bir ağrı şeklindedir. Yatınca daha da artabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sistemik kan basıncının düşürülmesi istediğinde ise kalsiyum kanal blokerleri gibi antihipertansif ilaçlar kullanılabilir. Eğer kan beyin bariyeri sağlamsa kafa içi basıncını düşürmek için osmotik diüretiklerden olan mannitol ve hipertonik salin gibi solüsyonlar kullanılabilir.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır.
Tansiyon hastalığına bağlı olarak baş ağrısı şikayetleri görülüyorsa dahiliye bölümünden randevu alınarak hastalar için gereli tahlil ve tetkikler yapılıyor. Eğer ki baş ağrısına neden olan etkenin sinüzitten kaynaklandığı biliniyorsa kulak burun boğaz bölümüne başvuru yapılması gerekiyor.
KİBAS klinik belirti ve bulguları
En erken bulgu baş çevresi artışı ve fontanel gerginliğidir. Büyük çocuklarda baş ağrısı, kusma, papil ödemi saptanır. Uzun süreli intrakranial basınç artışında bilinç ve mental değişiklikler, apati, ilgisizlik, huzursuzluk uyaranlara yanıtsızlık, davranış değişiklikleri görülebilir.
Normal kafa içi basınç yenidoğanda 0.7-1.5 mmHg, süt çocuğunda: 1.5-6 mmHg, büyük çocukta: 3-7.5 mmHg: KİBAS demek için 8 yaş üstünde: 20 mmHg, 1-8 yaşta: 18 mmHg, 1 yaş altında: 15 mmHg intrakranial basınç olmalıdır.
Tedavi edilmezse irreversible beyin hasarına ya da ölüme neden olur. KİBAS; özellikle kafa içi kanama ve kafa travmalarının komplikasyonu olarak ortaya çıkar. KİBAS'a yol açan diğer durumlar; beyin ödemi, beyin lezyonları, hidrosefali, tümör, apse ve enfeksiyonlardır.
Beyin suyu basınç azalması (intrakranyal hipotansiyon) başağrısı nedir? Beyin içi ve onu çevreleyen beyin suyunun basıncının azaldığı durumlarda “oturur duruma geçince veya ayağa kalkınca” hemen ortaya çıkan, “yatınca” ise hemen kaybolan veya ciddi oranda azalan bir başağrısı görülür.
Damar duvarı normalin üzerindeki basınca dayanamaz ve zayıflayan damar bölgesi dışarıya doğru daha fazla şişmeye ve incelmeye başlar. Bir süre sonra ise yüksek tansiyon beyin kanamasına neden olarak incelen damarı patlatır, ölüme ya da kalıcı felce yol açabilir.
Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon, kalpte damar tıkanıklığına, kalp kasında kalınlaşmaya ve kalp krizine; beyinde ise damar tıkanıklığı ve beyin kanamasına yol açabiliyor.
Uzun süre belirti göstermeyen ve tedavi edilmeyen hipertansiyon kalp, böbrek, beyin gibi hayati organlarda ciddi hastalıklara neden olabildiği gibi, damarlarda meydana gelen bu yüksek basınç damarın iç yüzeyinde hasara yol açarak tıkanmaya, genişlemeye hatta yırtılmaya neden olabilir.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Bu hastalıklardan birisi bulunuyorsa, psikiyatri bölümü tercih edilebilir. Öncelikle psikiyatri bölümünü çok iyi anlamak gerekir. Hastalıkları araştırılarak, ilgili bir hastalıkla bu bölüme gidilmelidir. Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir.
İntrakraniyal basınç, kafatası içinde yer alan organların oluşturduğu dinamik basınç olarak tanımlanmaktadır. Bu basıncın normal değeri yetişkinlerde 0-10 mmHg arasındadır.
Damar tıkanıklığı haricinde tansiyona bağlı beyin kanamaları, toplardamarların tıkanıklıklarına bağlı gelişen venöz hemorajiler de beyin damar hastalıkları arasında yer alır. Cerrahi olarak boşaltılmayı gerektirmeyen beyin kanamalarının takibi ve tedavisi de nöroloji uzmanları tarafından yapılır.
Ayrıca gerilim tipi baş ağrılarında kişinin istirahat etmesi önemlidir. Buz kompresleri ya da uzun, sıcak bir duş almak da ağrıyı hafifletebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri de ağrıların şiddeti ve sıklığını azaltmada yardımcı olabilir.
Pek çok hastalığın tanısında kullanılan radyolojik incelemeler, radyolog diğer bir deyiş ile radyoloji uzmanı tarafından yapılır. BT olarak kısaltılan, bilgisayarlı tomografi de radyoloji ana bilim dalı tarafından sıklıkla kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
Sinirsel tansiyon strese bağlı olarak düşen ya da yükselen tansiyon demektir. Özellikle günümüzde strese bağlı çok fazla hastalık ortaya çıktığından tansiyon da bunlardan biridir. Sinirsel tansiyonun önüne geçmek için bol sıvı tüketmeniz, egzersiz yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekir.
Kan basıncı gün boyunca değişir. Stres veya yoğun duygu durumunda, doğal olarak yükselir. Kan basıncı 14/9 cmHg'nin üzerinde kalıcı olarak yükseldiğinde, arteriyel hipertansiyondan söz ederiz.
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri