Bir konu üzerinde pek çok düşünmek, zihin yormak.
Kafa patlatmak, bir konu hakkında uzun uzun düşünüp sonuca ulaşmak, bir bir meselenin hallolması için çözüm önerileri düşünmek demektir.
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir. Genelde uzun zaman alan düşünme süreci için kafa yormak deyimi kullanılır.
Kafa dengi deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Kafa göz yarmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beceriksizlik göstermek.
İlgili 34 soru bulundu
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
Bir kişinin zor durumda kalması ile ilgili olarak ona bunu hissettirmeden içinden gülmek, içinden o kişiyle dalga geçmek anlamına gelen bir deyimdir. Bu tarz durumların anlatılmasında çoğunlukla bu deyimden faydalanılır.
çok ve gereksiz konuşup karşısındakini rahatsız etmek, dırdır ederek kişiyi huzursuz etmek, çok konuşmak, bıktıracak kadar çok konuşmak.
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
[1] Delilik belirtisi göstermek, delirmek.
[1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi. [2] Kafası şişmek.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Gaf yapmak, bilmeden, farkında olmadan yapılan bir davranışı anlatan bir deyimdir. Deyimin genel anlamı farkında olmadan kişinin karşısındaki kişiyi kırması ya da incitmesidir. Çam devirmek deyimi ile de aynı anlama gelmektedir. Günlük konuşma dilinde de zaman zaman yer alan bir deyimdir.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Kafayı yemek, akli melekelerini yitirmek, sağlıklı düşünememek ve kontrolü kaybetmek anlamına gelir. Kafayı yiyen kişiler için kullanılan sözcüklerin başında "deli" ve "zırdeli" gelir. Mecazen Mecnun, Meczup, Şeyda ve Divane sözcükleri de aynı manada kullanılır.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir. Bu tür deyimlerde bütüncül anlamı oluşturan sözlüksel birimlerin yan anlamlarının toplamı bütüncül anlama karşılık gelmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Başını belaya (derde) sokmak (salmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
22. Köpek nallama: Olmayacak veya olması imkânsız, boş işlerle uğraşmak. 23.
Çok acıkmış olmak. “Bugün hiçbir şey yiyemedim, karnım zil çalıyor!”
Konuşan birinin konuşmasını terbiyesizce kesmek ve kendi konuşmaya başlamak söze karışmak, sözünü kesmek, sözü ağzından almak, sözü ağzına tıkamak deyimleriyle ifade edilmektedir.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
Suyu kaynamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İş başından uzaklaştırılması zamanı yakın olmak. “Sen de suyu kaynayanlar arasında yer alıyorsun.”
[1] Birini inciterek saldırmasına neden olmak. [2] Kızdırarak tahrik etmek.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri