Kimchi'deki Lactobacillus bakterisi, bağışıklık sağlığınızı artırabilir. Kimchi ve diğer fermente gıdalardaki probiyotikler ve aktif bileşikler, iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olabilir. Kronik inflamasyon sadece sayısız hastalıkla ilişkili olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşlanma sürecini de hızlandırır.
Kimçi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler mevcuttur. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker kullanılır.
Kimchi'nin Temel Malzemeleri
Fermente yiyecekleri sevenlerin kolaylıkla yiyebileceği hafif ekşi ve baharatlı bir tadı vardır. Dünyada ve ülkemizde giderek popülerliği artıyor ve “süper gıda” kategorisinde kabul ediliyor kimchi.
Kimçi, Çin marulu ile yapılan bir turşu. Ama o adeta bir 'yok yok turşusu'! İçinde her şey var. Kimçi hazırlanırken içine soğan, sarımsak, zencefil, kırmızı ve karabiber, turp, pırasa, susam tohumu gibi farklı sebzeler ve mürekkep balığı, midye ve balık parçaları ekleniyor.
İlgili 18 soru bulundu
Hem lezzetli hem de oldukça fonksiyonel olduğundan Kore yemeklerinde buğulanmış pirinç ile servis edilmektedir.
Lahana Kimchi
Bu çeşidi tam bizim lahana turşumuza benziyor. Tadı nasıl diye sorarsanız, bizim turşumuzun acı baharatlı ve soslu versiyonu denebilir.
Yaklaşık 1 hafta (7gün) buzdolabında beklettikten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. (Aceleci davranırsanız kimchiyi 3. günün sonunda da yemeye başlayabilirsiniz, ancak en iyi sonucu almak için 7 gün bekletmeniz tavsiye olunur.)
Kimchi yapmak için sızdırmaz bir şekilde kapatılmış cam kaplar içerisinde bir fermentasyon sürecini gerçekleştirmelisiniz. Sebzeleri bu kaplara koyup onları birkaç gün, hatta ay boyunca orada bırakmanız gerekir. Bu süreç içerisinde sebzelerin dokusu ve lezzeti değişmeye başlar ve sağlık faydalarını edinirler.
Soju (Hangul 소주; Hanja 烧酒) Kore'nin yerli damıtılmış içeceğidir. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı genellikle hafif tatlıdır. Genellikle sek tüketilmektedir. Soju markalarının çoğu Güney Kore'de üretilir.
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz.
Marine edilmiş Lahana Kimchi buzdolabında 1 hafta ila 10 gün arasında saklanabilir.
Çin marulu olarak da bilinen çin lahanası Çin orijinli bir lahana türüdür. Bu bölgede çok eskiden beri yetiştirilen ve tüketilen bitkilerden birisidir. Yaprakları yeşil renklere sahip olup sap kısımları beyazdır.
Kimchi (Kore Turşusu) Kore mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de kimchidir. Aslında Kore turşusu olarak da bilinir. Yemeklerin yanında bol bol servis edilen bu yemeğin, festivalleri bile yapılıyor.
Kimchi yapımında Çin lahanası kullanılmaktadır. Çin lahanasını buradan temin edebilirsiniz. Eğer elimizde ulaşma imkanımız yoksa normal lahana kullanarak yapmaya çalışabilirsiniz ama aynı lezzette olmayacaktır. Geleneksel olarak yapılan Kimchi içersinde Japon turpu olarak adlandırdığımız, turp kullanılmaktadır.
Kahvaltı kültürleri tamamen bizden uzak olan Güney Korelilerin aslında tükettikleri her şey metabolizmayı çalıştıran besinlerdir. Vücutlarında neredeyse hiç yağ olmayan Güney Koreliler bunu sabah kahvaltısında çorba ve lapa pirinç tüketmeye borçlular. Aslında bu gelenek Anadolu köylerinde de var.
Kore diyetini ilk defa deneyecek olanların hayatından tuzu, yağı ve kırmızı eti çıkarması önerilir. Bu diyette omega kaynakları daha ağır basar. Vücudu yoran tuz ve şeker hiçbir besine eklenmez. Böylece daha kolay kilo verilir.
Korelilerin büyük çoğunluğu köpek eti tüketmiyor. Ülkede köpek etine olan talep de son yıllarda düştü. Ancak yine de Güney Kore'deki köpek eti sektörü için her yıl bir milyon köpeğin kesildiği tahmin ediliyor.
Koreliler genellikle üç öğün yemek tüketiyor. Kırsalda yaşayan halk, kahvaltıda kızartma, çorba ve pirinç tüketirken şehir merkezinde yaşayanlar süt ve ekmek tüketiyor. Öğle yemeklerinde ise pirinç kızartması ya da pirinç makarnası gibi hafif yemekler tercih ediliyor.
Kimchi, özellikle Kore'de en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze anlamına gelir.
Bahsettiğim kimchi geleneksel tarzda yapılan. Ancak kimchi sadece lahanadan yapılmıyor. Salatalıktan, biberden, turptan, birçok sebzeden yapılabiliyor. Lahanadan yapılan kimchi ile sulu etli bir yemek, kızarmış pilav, omlet tarzı bir yemek, mandu denen mantı ve benim daha bilmediğim birçok yemek de yapılıyor.
Sebze ve yeşillikler açısından zengin, hazırlama teknikleriyle de sindirim sistemi dostu Kore yemekleri, Türk mutfağına yakın lezzet kültürüyle pandemi döneminde sağlıklı beslenmek için ideal bir alternatif sunuyor.
Kore tarihinde 1000 yılı aşan geçmişe sahip olan Kimchi'nin ilk formu, turşuya daha yakın bir yiyecekti. Kimchi, Goryeo Hanedanlığı boyunca da çeşitli çeşnilerle Kore'nin fermente yemeğine dönüştü.
Kimchi yapmak için bu sosu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde öğünlerizin yanında sos olarak tercih edebilirsiniz. Et, tavuk yemekleriniz de, salatalarınızda yada sandviçlerinizin içerisinde sos olarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri