Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
Kafatası şeklinin normalin dışında bir şekilde oluşu veya yamuk ya da asimetrik oluşu mutlaka bir uzmanın görmesi gereken bir durumdur. Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır.
Erken teşhis edilen bebeklerde oluşan kafatası şekil bozukluklarının tedavi edilmesi pozisyon değiştirme, egzersizler ve yüzüstü aktiviteleri ile mümkün olabilmektedir.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Kraniosinostoz teşhisi konmuş bebekler genellikle cerrahi müdahaleyi gerektirir ve bir pediatrik beyin cerrahı (nöroşirurji) ya da kraniofasial (craniofacial) uzmanına acilen daha ileri tetkik ve tedavi için yönlendirilmelidir. Erken teşhis edilmesi hayati olabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Hafif ya da hafif-orta bir asimetri ya da düzlük ilk aylar ve sonrasında yapılan pozisyon değiştirme ya da yüzüstü aktiviteler ile normal limitlere düşer. Ancak orta, aşırı ve üstü şidette olan kafa deformasyonları pozisyon değiştirme gibi geleneksel yöntemlerle düzelmeye bilmektedir.
Yenidoğanların kafatası yapısı birbiri ile bağlantı içerisinde bulunan birkaç kıkırdaktan meydana gelir. Bu kafa kıkırdakları arasında genellikle bazı boşluklar vardır ve zaman içerisinde bu boşluklar kapanır. Kıkırdakların kapanması ortalama 2 yaşa kadar devam eder.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
Bir bebeğin kafatasının tam olarak oluşması 9-18 ay sürebilir.
Pozisyonel plagiosefali genellikle ciddi komplikasyonlara, sorunlara neden olmaz. Doğuştan olan ve kranyosinostozun eşlik ettiği plagiosefali ise tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Baş deformiteleri, şekil bozuklukları (muhtemelen şiddetli ve kalıcı)
Bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli unsur genetik faktördür. Ancak bebeğin anne karnındaki duruş şekli ya da doğumdan sonraki yatış pozisyonu düz kafa sendromuna sebep olabilir.
Erken dönem yapılan tespitlerde çoğunlukla pozisyonlama ile iyileştiği görülür, ancak bu iyileşmenin de takibi yine tıbbı tarama cihazları ile ve multidisipliner yaklaşım ile yapılır. Aşırı şiddetteki şekil bozukluklarında gecikmeden kask tedavisi uygulanır.
Düz kafa sendromunun tedavi yöntemlerinden bir tanesi kask kullanımıdır. Bebeğin kafatasına uygun bir şekilde tasarlanan kaskın kullanımı, zaman içerisinde kafa tasanın şeklini ciddi oranda düzeltmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlardır.
Yetişkinlerde kafatası kemikleri sertleştiği için cerrahi müdahale şart durumdadır. Hastaya anestezi yapıldıktan sonra protezler kafa derisi açılarak yerleştirmesi yapılır. Ameliyat sonrasında bölgede ağrı görülmesi doğal bir süreçtir. Ameliyatın süresi de var olan eğrilik düzeyine göre değişkenlik gösterir.
Konumsal plajiyosefali. Bir bebeğin kafatasını oluşturan kemikler ince ve esnektir. Kafatasının bir bölgesine uygulanan sürekli sabit basınç, kafatasının şeklini değiştirebilir. Bu duruma pozisyonel plajiyosefali (kafatası kalıplanması) denir ve anormal kafa şekillerinin en yaygın biçimlerinden biridir.
Kafa şekil bozukluğu olarak da isimlendirilen kraniosinostoz, bebeğin kafatası ve kemikleri arasında bir ya da daha fazla sert doku eklemi fibrözün doğumdan önce kapanması durumudur. Bu durumda bebek beyin oluşumunu tamamlamıştır.
baby plus Bebek Düz Kafa Yastığı, bebeklerin kafasının arka kısmının mevcut şeklini muhafaza etmeye yarar. Bebeklerin kafasının yanlış yatış pozisyonundan dolayı ve yanlış yastık kullanımından dolayı düz olmasını önler. Rahat uykuya dalmayı kolaylaştırır. Doğumdan itibaren kullanılabilir.
Kafatası şekil bozuklukları genellikle doğumda fark edilir, ancak bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Tedavisi, bozukluğun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, cerrahi müdahale gerekli olabilir.
Düz kafa sendromu, beyin hasarına neden olmadığı veya beyin gelişimini etkilemediği için genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bebeğinizin baş ve boyun kontrolü arttıkça düz bir zeminde geçirdiği vaktin de azalmasıyla düz kafa sendromu kendiliğinden geçmeye başlar.
HALZEY Kafa Şekillendirme Yastığı Oluşabilicek Kafa Şekil Bozuklarını Engellemek ve ilk 6 Aylık Dönemde Yatma Şekli Sebebiyle Kafa Şekil Bozukluğunun Giderilmesine Yardımcı Olmaktadır. İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
Düz kafa sendromu kendi kendine geçebilir. Ancak bu, deformasyon hafif ise mümkündür. Erken teşhis, bebeğin sırtüstü pozisyonda uzun süre yatmasını engellemek gibi önlemler bebeğin kafasındaki şekil bozukluğunun kendiliğinden geçmesini sağlayabilir.
Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler.
Çocukların başlarına aldıkları darbelerin tümü eşit oranda önemlidir. Önden alınan darbe başın arka kısmını, arkadan alınan darbe başın ön kısmını etkileyebilir. Eğer darbe sonucu oluşan açık bir yara gözlemleniyorsa, gazlı bir bezle yoksa temiz bir bezle yara-kesik üzerine bastırılarak kanama durdurulabilir.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri