İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Türkiye'nin milli yemeği kuru fasulyesiyle ünlü Rize'nin Çayeli ilçesinde bu lezzet, Çayeli Ticaret Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret belgesi alınarak tescillendiFasulye yetiştirilmeyen Çayeli'nde bu yemeğe Erzurum'un İspir ilçesinden getirilen fasulye tat katıyor Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sarı: ...
Hüsrev - Rize
Rize Çayeli kuru fasulyesiyle ünlü bir ilçemiz. Buranın en ünlü mekanlarından biri olan Hüsrev de, kuru fasulye denince Türkiye'de ilk akla gelen mekanların başında geliyor.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
İlgili 34 soru bulundu
2017 FAO verilerine göre dünya üzerinde 120 ülkede yaklaşık 36 milyon hektar ekim alanına sahip olan kuru fasulyede, ekim alanlarının %43'ü Hindistan'da bulunmaktadır. Dünya verim sıralamasında 41 kg/da ile 118. sırada yer alan Hindistan dünya üretiminin %21'ini karşılamaktadır.
Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir.
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
İngiltere'de kahvaltı
İngilizler ilginç bir şekilde kahvaltıda sucuk benzeri et ürünleri yemeyi çok seviyorlar. Kahvaltı tabaklarında ayrıca yumurta, mantar ve bir de sürpriz bir yemek var: Kuru fasulye!
GÖZE Meşhur Ispir Kuru Fasulye Kg.
Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük.
Rizede kuru fasulye denilince akla gelen 3 yer var: Lale, Hüsrev ve Liman lokantası.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
1) Kaliteli Malzemeler Seçilmeli. Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Soğuk iklimlerde dahi rahatlıkla yetişebilen fasulye Türkiye'nin iklim özelliklerine uyum sağlayan bir bitkidir. Bu nedenle ülkenin hemen her toprak türünde yetiştirilmeye uygundur. Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Yabani bir fasulye olan İspir fasulyesinin verimi çok düşüktür. Ekiminden itibaren zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi kabuğundan ayrıldığı zaman, kırmızı beneklerinin olması lazım. Eğer kırmızı benek yoksa o gerçek İspir fasulyesi değildir. İthaldir.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Bu yabani fasulye türü, makineli tarım yapılmasına imkan sunmayan bölgelerde yetişmektedir. Dolayısıyla işçiliğin yoğun olduğu uzun bir mahsul alma sürecine sahiptir. Yetiştiği bölgenin toprak ve suyundan gelen lezzetiyle ünlü olan İspir fasulyesinin enfes tadı, biraz da yöre halkının el emeğinde saklıdır.
Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu, ekim başları gibidir. Makineli tarım yaygın olmadığı için hasat ırgat usulü ile yapılır.
Dünya üretiminin %20'si Myanmar, %18'i Hindistan, %10'u ise Brezilya tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye tedarikinin %50'sinden fazlasını Arjantin, Kanada ve Meksika oluşturmaktadır. Alan ve Üretim Page 2 KURU FASULYE BÜLTENİ . 2 üretim artışı gerçekleşmiştir.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri