Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
4 adet yumurta. 1 su bardağı toz şeker. 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı nişasta.
Kek üretiminde kullanılan buğday nişastası (Selva), mısır nişastası (Güneş, Sakarya), yumurta, şeker ve kabartma tozu dâhil tüm bileşenler yerel bir marketten temin edilmiştir. ipek elekten geçirilerek elek altı materyal kek üretiminde kullanılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor. Bunun önüne geçmek için kek yapmaya başlamadan önce kek malzemelerinizi tezgaha çıkarın ve ılınmaya bırakın.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Nişastalı kek, kek hamuruna yumurta toz şeker, sıvı yağ, süt un ve nişasta koyularak yapılan bir kek türüdür. Nişasta kullanılması ile bu kek diğer kekler göre daha gevrek ve ağızda dağılan bir kek olur. Hem de çabuk bayatlamadığı için daha uzun süre saklayabiliriz.
Yumurtaları çırpalım. Daha sonra 1 su bardağı şekeri yumurtaya ilave ederek iyice çırpalım. Daha sonra sıvı yağ ve buğday nişastasını ilave ederek iyice çırpalım. En son olarak vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim.
Karışıma nişastayı azar azar ilave ederek güzelce çırpın. Klasik keklerden daha sıvı kıvamlı bir kek harcı elde edin. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığınız kek harcını aktarın. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında ortalama 40-50 dakika arası pişirin.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Unu çok uzun süre ve çırparak karıştırıyorsunuz
Halbuki bir spatula yardımıyla alttan üste doğru, sadece un gözden kaybolana kadar karıştırmanız yeterli. Çok karıştırmak kekin kabarıklığını da doğrudan etkiliyor zira. Spatula faktörü de burada önemli. Spatulayla karıştırmak, mikserle çırpmamak en doğru yöntem.
Un, ara kök, patates nişastası, tapyoka ve hatta hazır patates püresi granülleri ile değiştirilebilir. Buğday ya da patates nişastası kullanılabilir. Kekte üçte bir un yerine buğday nişastası kullanılabilir. Pirinç, pirinci unu haline getirilip kullanılabilir.
Evet, yanlış duymadınız un kullanmadan harika bir kek hazırlamak mümkün. Un yerine nişasta kullanarak sevdikleriniz için enfes bir kek yapabilirsiniz.
Un demişken nişasta konusunu da atlamayalım. Tariflerde her 1 yemek kaşığı mısır nişastasını 2 yemek kaşığı un ile karşılayabilirsiniz. Mısır nişastası yerine pirinç unu kullanacaksanız da aynı oranlar geçerlidir.
Bir kek harcı hazırlarken süt kullanırsanız daha akışkan bir harca sahip olur. Piştikten sonra daha kabarık, puf puf olmuş bir kek elde edersiniz.
Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Genelde kek harçlarında kabartma tozu kullanılır ancak karbonat sayesinde de kekler çok güzel kabarır. Karbonat kullanacağınız kek harçlarınızda içerisine limon suyu ya da soda gibi asidik yapılı malzemeler ilave etmeyi unutmayın.
Gıda sektöründe yaygın bir ham madde olan nişasta, beyaz ve renksizdir. Kokusu ve tadı da olmayan bu toz madde, parçaları birbirine bağlayacak kadar kuvvetli bir yapıya sahiptir. Nişasta bozulur mu diye merak ediyorsanız suyla temas ettirmekten kaçının. Paketinde nemlenen nişasta bozulmaya elverişlidir.
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
Ancak unla denediğiniz çoğu kurabiye tarifi içerisine sirke gibi koruyucu maddeler koymadığınız müddetçe daha kısa sürede bozulmaya yüz tutuyor. Ancak nişasta kullanarak hazırlanan kurabiye tarifleri daha uzun süre tazeliğini koruyor. Bayatlamayan kurabiyelerin sırrı nişasta kullanmakta saklı.
Hatta karbonatın içine 2 damla limon sıkarsanız uçar:) Bunlarda farklı püf noktaları. Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri