Beyni önemli ölçüde koruyan ve fonksiyonlarını gerçekleştirmesine katkıda bulunan kafa tabanında görülen iyi ve kötü huylu kanser oluşumlarına kafa tabanı tümörü denir. Bu tümörler, yavaş büyüyen ve belirtileri bakımından oldukça sinsice ilerleyen malign oluşumlardır.
Kafa tabanı tümörünün konumu nedeniyle duyu organları ve sinirler etkilenebileceği için tedavi ekibinde beyin ve sinir cerrahlarını yanı sıra nörologlar ile kulak, burun ve boğaz cerrahları yer alabilir.
Bazılarında ise kafada şişlik, gözde dışarı doğru şişme, yüz felci gibi belirtiler olabilmektedir.
Kafa tabanı tümörü, cerrahi olarak güvenle çıkarılabilecek bir yerdeyse, ameliyat tek çözüm yöntemidir. İyi huylu tümörlerde burun içinden uygulanan endoskopik cerrahi yöntemler uygulanabilir ve kafa tabanı tümörleri için birçok cerrahi uygulama yöntemi söz konusudur.
İlgili 34 soru bulundu
Kafa tabanı tümörleri, kafatasının alt kısmında ve tabanında gelişen tümörlerdir. Kafa tabanı, beyin, gözler, burun, ağız ve boğaz gibi birçok önemli yapının bulunduğu bir alandır.
Kafatası bölgesinde kontrolsüzce büyüyen hücrelere beyin tümörü ismi verilir. Bu tümörler, beynin içinde oluşabildiği gibi, beynin çevresindeki dokulardan da kaynaklabilir ve kafatasının içine doğru büyüyebilirler. Kafatası içinde yerleşen tümörler basınç artışına bağlı olarak, belirgin belirtiler gösterebilirler.
Baş ve boyun bölgesinde yerleşen ve yerleştiği bölgede şekil değişikliği oluşturan (boyunda şişlik veya başta şişlik) her türlü tümöral oluşum yani şişlik “baş ve boyun kitlesi” olarak adlandırılır. Bu kitleler katı (solid) ya da içi sıvı dolu kese (kistik) şekilde yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Belirli bir hücre kütlesinin vücudun herhangi bir bölgesinde çevresel, hormonal veya herhangi bir etkene bağlı olarak büyüyerek gelişmesi iyi huylu tümör oluşumudur. Genellikle en sık kemiklerde, beyin, diz ve deri üzerinde oluşan bu iyi huylu kitle çoğunlukla zararlı değildir.
Burun boşluğunun ve bazı sinüslerin tavanı içinde beynin yerleşmiş olduğu kafatasının tabanını yani kafa tabanını oluşturur. Kafa tabanı cerrahisi hem kanserli olmayan hem de kanserli büyümeleri ve beynin alt kısmındaki, kafa tabanındaki veya omurganın üst birkaç omurlarındaki anormallikleri gidermek için yapılabilir.
Bu bölgeye yapılacak cerrahi girişimler, öncelikle yetkin ve deneyimli mültidisipliner (beyin cerrahı, nöroanestezist ve yoğun bakım uzmanı, nöroradyolog, nöropatolog, … ve yardımcı sağlık ekibi) bir ekibi, yüksek teknolojinin gerektirdiği donanımlı bir hastane - ameliyathane - yoğun bakım ve servisi, … ve ileri ...
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir.
Beyin tümörü iyi veya kötü huylu bir şekilde oluşabilir ancak kanserli olsun ya da olmasın, beyin tümörleri çevredeki dokulara baskı yapacak kadar büyürlerse beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Genellikle şiddetli baş ağrısı belirtisi gösteren beyin tümörü kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Başta beyin ve omurilik dokusunda bulunan ve / veya bu dokulara bası yapan tümörlerin tedavileri olmak üzere bel ve boyun fıtıkları, kafa, omurilik travmaları, beyin damarı tıkanıklıkları, anevrizma, beyin kanaması gibi hastalıklar, nöroşirürji uzmanları tarafından takip ve tedavi edilir.
Bu tip hastalara radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanır. Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Beyin tümörü tedavisi, tümörün türüne, boyutuna ve konumuna bağlıdır. Tedavi seçenekleri, cerrahi müdahale, radyasyon terapisi ve kemoterapidir. Bazı durumlarda, tümörün çıkarılması için bir cerrahi müdahale gereklidir. Radyasyon tedavisi, kanserli tümörleri öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır.
Özellikle beynin görme işlevini yerine getiren bölgede meydana gelen tümörler görme problemlerine yol açabilmektedir. Bununla birlikte göze yakın bölgelerde gelişen tümörler göz üzerinde baskıya yol açar.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür. Tümör çok büyüyerek beyin sapına, beyine, beyinciğe baskı yapmaya başlarsa ortaya çıkan belirti ve bulgular daha ciddidir, ameliyat gerekir. Özellikle tek kulakta çınlaması olanların MR çektirmesi tavsiye edilir.
Şekil 1. Kulak kepçesinde kanseri olan iki hasta. İşitme kaybı, dolgunluk hissi, dengesizlik, baş dönmesi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulakta özellikle kalp atışları ile paralellik gösteren seslerin gelmesi, çınlama gibi belirtiler kulakta tümör olabileceğini akla getirmeyi gerektirir.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri