Dr. Karadağ, “Hemşirelik, sadece yeni normalin en gerekli ve gözde mesleği değil aynı zamanda geleceğin vazgeçilmez meslekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. En iyi öğrencileri, en iyi eğitimcilerle ve araştırmacılarla bir araya getirerek bilime ve insanlığa hizmet yolumuza devam ediyoruz” dedi.
"Hemşire açığı, hekim açığına göre daha fazla"
"Bu gerekçeyle, lisans düzeyinde eğitim verilen hemşirelik okullarına ayrılan kontenjanlar artırılmıştır. Önümüzdeki öğretim yılında 13 bin 700 öğrencimiz olacak. Böyle devam edecek olursak 2023'te hemşire açığımız da kapanacak.
Sağlık hiç bitmeyen bir ihtiyaç olduğu için hemşirelik bölümü mezunu olan kişiler iş bulmakta hiç zorlanmıyor. Dolgun maaş ile pek çok kamu kurum ve kuruluşta ya da özel sektörde rahatlıkla kendilerine uygun bir iş bulma şansı elde ediyor.
Nüfusa göre her 1000 kişide hemşire ihtiyacının 8 ile 17 arasında hesaplandığını belirten Çelik, Türkiye'nin ihtiyaç bakımından ilk sıralarda yer aldığını ancak nüfusa düşen hemşire sayısında 40'ıncı olduğunu dile getirdi.
Aynı yıl mezun olan öğrenci sayısı 15 bin 484. Hemşirelik programlarına yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 21 bin 565. Her yıl Türkiye'de ortalama 15 bin-16 bin hemşire mezun oluyor.
İlgili 27 soru bulundu
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
Sağlık meslek lisesi mezunu 120 bin hemşire işsiz durumdayken hemşire atamalarında lise mezunlarının payı her geçen yıl düşüyor. Ortaöğretim mezunu hemşirelerin yaklaşık 120 bini işsiz.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
Hemşire İhtiyacı 2024, Ebe Ve Tıbbi Sekreter İhtiyacı İse 2025'Te Karşılanmış Olacak - Memurlar.Net.
eleman.net verilerine göre, Hemşire 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hemşire , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yeni başlayan mevcut hemşire maaşları 9/1 derecesinde 13.115 TL olarak gerçekleşti.
Hemşireler Artık Doktor Oluyor..
Avrupa ve Amerika'da uygulanan hemşirelerin reçete yazma ve muayene edebilme hakları Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor. Yasayla AB ülkelerindeki modele uygun olarak sağlık meslek lisesi ve fakülteleri mezunlarına doktor olabilme hakları veriliyor.
Sağlık Bakanlığı, eleman sıkıntısı sorunun en aza indirgemek için bu yıl büyük bölümü hemşire ve ebelerden oluşacak 30 bin sağlık personeli alacak. Bu yıl 9 bin 300 yardım sağlık personeli alınırken, alınacak hemşire ve ebe sayısı ise 5 bin ile 8 bin arasında değişecek.
Hemşirelik dalından mezun olmak. - 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak. Hemşirelik dalından mezun olmak.
Lisans eğitimini tamamlayan başarılı mezunlarımız sağlık bakım hizmetleri müdürü, klinik sorumlu hemşiresi, klinik hemşiresi, öğretim üyesi ve öğretim elemanı pozisyonlarında görev yapmaktadır. Mezunlarımızı bu sayılan pozisyonlarda görmek biz öğretim üye ve elemanlarını gururlandırmaktadır.
HEMMŞİRE MAAŞI NE KADAR OLDU? 5/1 derecesinde üniversite mezunu olarak çalışan hemşire 15 bin 611 lira maaş alıyor.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Hastamız, hekimini ve /veya sağlık kurumunu seçme ve tedavinin herhangi bir evresinde değiştirme hakkına sahiptir. Mevzuat ve hastanemizde belirlenmiş usullere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme, değiştirme, başka doktorların konsültasyonunu isteme hakkı vardır.
Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, bozulan sağlığı yeniden kazanma ve rehabilitasyonunu sağlama amacıyla hizmet veren bir meslektir. Hemşireler bu hizmeti bakım verme, yönetim, eğitim, araştırma ve danışmanlık gibi rolleri ile gerçekleştirmektedirler.
Hemşirelik / att / toplum sağlığı teknisyenliği programlarından mezun olanlar sutur atma ile ilgili Bakanlıkça onaylı sertifikalı eğitim almak kaydıyla sutur atabilirler.
Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, Türkiye'de hemşire ve ebe açığı olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hemşireebe sayısı 301 iken, OECD ülkelerinin ortalaması 938, AB ülkelerinin ortalama ise 846.Bu açık, fedakarlıkla nereye kadar kapatılacak" dedi.
Türkiye'de 50 bin hemşire açığı olduğunu ve 2023'e kadar her yıl 20 bin ilave hemşire istihdamı yapılması gerektiğini aktaran Müezzinoğlu, "Bu kadar insani yönü, sorumluluk yönü olan hemşireliği daha medeni koşullara taşıyabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Bu yıl KPSS hemşirelik taban puanları henüz açıklanmadı. Hemşirelik için KPSS P3 puan türü gerekmektedir. 2022 yılında hemşirelik atama puanı taban puanı 83 olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri