Kepek, Malassezia ailesinden bir maya olan mikro organizmanın anormal şekilde çoğalmasından kaynaklanır. Bu olay, epidermisteki cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmesine neden olur. Saç derinizde kümeler halinde, dökülen veya yapışkan hale gelen büyük kepek veya benek formunda bulunurlar.
Zeytinyağı yüksek oranlı bir nemlendiricidir ve saçtaki kabuklu kepek sıkıntısını ortadan kaldırabilir. Az miktarda zeytinyağını saç derinize masaj yaparak sürdükten sonra 3 saat kadar bekletip saçınızı doğal içerikli şampuanlarla yıkamalısınız. Saçlarınızı durularken ılık su kullanmayı unutmayın.
Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
Kuruluk. Saç derisinin nemsiz kalması ve kuruması, saç derisinde görülen kabuklanma ve pullanmanın en sık rastlanan nedenlerindendir. Saçı sık sık ve sıcak su ile yıkamak, yoğun kimyasallar içeren şampuan kullanmak, güneş ışınları, çevrede bulunan toz ve kirler saç derisinin kurumasına ve pullanmasına neden olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Kepeklenme belli bir süre sonra deride kaşıntıya sebep olmaktadır. Sürekli yapılan kaşıntı ise belli bir süre sonra saçlı derimizde tahrişe, saçlarımızın kırılmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Saç derisindeki kabuklanma mantardan kaynaklanıyorsa antifungal ilaç, alerji kaynaklı ise antihistaminik bir ilaç kullanmak faydalı olacaktır. Kimyasal içerikli şampuanlar da saç derisinde kabuklanmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle doğal içerikli şampuanlar kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Seboreik dermatitli kişilerde genellikle güneş hassasiyeti vardır. Saçlı deri tutulumunda genellikle kaşıntı belirgindir, keskin sınır görülmez. Seboreik dermatit, saç derisinde kabuklanma ve kepeklenme şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Kepek, enfeksiyon belirtisi göstermeden, çoğu zaman sağlıklı saçlı deride aşırı miktarda deri hücreleri birikmesiyle oluşan özellikle görsel açıdan rahatsızlık veren bir rahatsızlıktır. Saç derisi beyaz veya yağlı, küçük ince pulcuklar halinde dökülür.
Kepeğe karşı olan şampuanları tercih edip, ılık suyla saçlarınızı haftada 2 ya da 3 defa yıkamayı deneyebilirsiniz. Saçların sık sık şampuanla yıkanması ve soğuk su kullanılması da kepek oluşumunu olumsuz etkiler.
Kepek Saça Zarar Verir mi? Uzun süre tedavi edilmezse kepek saça zarar verebilir. Baş derisinde oluşan kaşıntı ve kızarıklık, saçın doğal yapısını bozabilir ve saç dökülmesine yol açabilir.
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Kepek oluşumuna sebep veren tek bir etken yoktur. Çeşitli cilt rahatsızlıkları -sedef, egzama gibi-, Malassezia furfur (bir çeşit mantar), fazla kuru veya yağlı cilt, ve çeşitli saç bakım ürünlerine karşı hassasiyet, kepek oluşumuna neden olabilir. Stres ve hastalık gibi durumlar, kepeği artırabilir.
Yetersiz beslenme, hava kirliliği, yorgunluk, yanlış ürün kullanımı ve hijyene dikkat etmemem gibi nedenlerle saçlarda dökülme, kaşıntı, kabuklanma ve saç egzaması olarak adlandırılan seboreik dermatit görülmektedir. Saç egzaması genellikle mantar kaynaklı bir rahatsızlıktır.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Kepeğin kendisi bir tür mantar olmasa da, doğal olarak oluşan bir mantar olan Malassesia globosa'nın varlığı nedeniyle olur. Kepek, bu mantarın saç derinizde sebum adı verilen yağları çözeltmesi ile ortaya çıkar.
Sirkeler (bit yumurtaları) saçlı derinin kepekleri ile karıştırılabilir. Kepek fiske ile vurulduğunda saçtan rahatça uzaklaşır. Sirkeler oval şekilli ve saça yapışıktır. Vurmakla saçtan uzaklaşmazlar.
Hayır - kepek "kapamaz" veya kepeği başkasına bulaştıramazsınınız.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Kepek Sorununuzu Çözebilir
Fakat tuzun antibakteriyel özelliği, kepek oluşumuna yol açan mantar ve benzeri organizmaları saç köklerinden uzaklaştırır. Aynı zamanda sebumu dengeleyerek fazla yağdan kaynaklanan kepekleri de önlemiş olur. Yani deniz suyu, dolaylı yoldan kepek sorununu çözebilir.
Kepek, saç derisinde kaşıntıya sebep olan, pul pul dökülen deri hastalığı olarak tanımlanabilir. Kafa derisini etkileyen bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Beyaz deri pulları, kırmızı cilde sebep olur. Yaş, stres gibi faktörler kepeğe neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri