Ekşi temel olarak meyvenin suyunu çıkardıktan sonra yavaş yavaş kaynatıp, suyunu uçurup, pekmeze yakın bir kıvam aldırma işlemidir. Pekmezden tek farkı pekmez toprağı kullanılmadan yapılmasıdır. Meyve suyunu pekmez toprağında bir gece bırakmak meyve suyundaki ekşiliği yok edip tatlı kıvam almasını sağlar.
Pekmez yapımı için kullanılan üzüm, keçiboynuzu ya da dut gibi çeşitli meyveler kaynatıldıktan sonra elde edilen şıra, pH'ı 3 ila 4 arasında olduğu için damakta oldukça ekşi bir tat bırakıyor. Aynı zamanda içinde meyve parçacıkları bulunduğundan bulanık bir görüntüye sahip oluyor.
Tadında ekşime olan pekmez bozulmuş demektir ve yapısında kimyasal değişikliklerin başladığını gösterir. Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Evde hazırlıyorsanız ezici bir alet yardımıyla iyice ezin. Ardından bir tülbetin içine alarak su ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlayın. Ardından ayırdığınız suyu derin bir tencerenin içerisine alın. Kısık ateşte karıştıra karıştıra dibinin tutmamasına özen göstererek birkaç taşım kaynatın.
Pekmez toprağı %50-90 oranında kireç içeren beyaz renkli bir toprak türüdür. Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır.
Pekmezden az miktarda yiyerek bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Bir su bardağından biraz az olacak şekilde içme suyu doldurduğunuz su bardağının içine pekmez ve taze sıktığınız limon suyunu ilave edin. Güzelce karıştırın. Hazırlaması bu kadar pratik olan bu karışımı uygulamak da bir hayli kolay tahmin edebileceğiniz gibi.
Meyve suyu sıkacağı ile yapılan pekmezler çok daha lezzetlidir. Renklerinin de berrak ve parlak olduğunu görürsünüz. Haşlama pekmez biraz daha karamel tadındadır.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
Bildiğiniz yöntemlerle denediğiniz pekmez tarifine kıvam vermesi için farklı maddeler ekleyebilirsiniz. Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz.
Bazı çocuklar da, sade sütü içmek istememelerine karşın, biraz tatlandırılmış sütü severek içerler. Yine bazıları ekşi yoğurt yerine tatlandırılmış yoğurdu sever. Süt ve yoğurda pekmez katılarak tatlandırmanın, kalori değerlerini biraz arttırma dışında sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli. Tatlınıza çok akışkan bir şerbet dökerseniz şerbeti hemen içine çekip hamurlaşabilir.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Pekmezleri uygun koşullarda saklamadığınız zaman her gıdada olduğu gibi kısa zaman içinde bozulma gerçekleşir. Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın içinde bol miktarda mineral ve antioksidan içerir. Pekmezin yapısı çok çabuk bozulabilen bir gıdadır. Bu nedenle de çok bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6 ay ila 12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Pekmez kaşığı batırıp çıkarınca üzerinden sıvı halde akmıyor, kaşığa yapışıyorsa veya katılaşmış bir yapı gözlemliyorsanız pekmez bozulmuştur. Bozulmayı ele veren bir diğer faktör ise pekmezin rengi. Pekmez bozuldukça koyu kahverengiye dönmeye başlar öyle ki çok uzun süre bekleyen pekmezler siyaha dönebilir.
Vitamin ve mineraller bakımından, oldukça zengin olan Ekşi Karadut ( Urmu dut ) pekmezi, hiçbir katkı maddesi, renklendirici, kıvam arttırıcı, koruyucu ve ilave şeker içermez.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
İşleyeceğimiz üzümlerin sağlam taneli ve olgun olmasına dikkat edeceğiz. Üzüm pekmezi ekşi ve tatlı olarak istenilen şekilde yapılabilir. Ekşi pekmez yapılmak isteniyorsa, üzümler yıkandıktan sonra ayağına oldukça temiz bir çizme giyen kişi tarafından güzelce ezilir ve şırası çıkartılır.
Tam bir şifa deposu olan pekmez limon karışımı, vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur. Pekmez limon karışımının ne bilinen faydaları ise şunlardır: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin son bulmasını sağlıyor. Boğazda meydana gelen kaşıntıların, ağrıların ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri