Saç Mantarı (Tinea Capitis) Kafa derisinde ortaya çıkan mantar türüdür. Saç mantarı kafa derisini etkilediği gibi saçı da etkiler. Saçın uzamasını engeller ya da kafa derisinin bazı bölgelerinde dökülmelere neden olur. Boyutu değişmekle birlikte genellikle çember şeklinde bir alanda yayılır.
Tedavi edilmezse kalıcı saç kaybına neden olabilir ayrıca kan zehirlenmesine ve organların etkilenmesine neden olabilir. Saçlar lezyon bölgesinde kolayca ele gelir. Tek tek çekilmelidir. Böylelikle kıl kökündeki iltihap boşalabilir.
Tedavi yöntemleri: Saç ve tırnak mantarları ağız yoluyla ( antifungal tabletlerle) tedavi edilirken, diğer bölgelerde bölgenin kuru tutulması ve lokal (krem, losyon, şampuan) tedavilerin uygulanması yeterli olur.
Saç mantarı bulaşıcıdır. Dermatofit cinsi mantarlar doğada yaygın bulunan mikroplar olduğundan bulaşması kolaydır. Saç mantarları çoğunlukla hasta insanlarla direkt deri teması ya da ortak eşya kullanımıyla bulaşmaktadır. Daha az miktarda enfekte hayvan, su ve toprak vasıtası ile bulaşabilir.
Tedavi Geciktiğinde Hastanın Karşılaşacağı Sorunlar
Mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapar. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olur. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalığı görülebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kara mantar hastalığı ya da mukormikozis adlı bu hastalık mantar türleriyle oluşan ve nadir görülen bir tür enfeksiyon. Mukormikoz tedavi edilmediğinde ise ilerleyip ölümcül olabilir. Hastalık erken evrede teşhis ve tedavi edilmediğinde yüzde 50-80 ölümle sonuçlanabilir.
Mantarların çoğu insanlara zararsız olsa da, bazıları belirli koşullar altında hastalıklara neden olabilir. Mantarlar, doğrudan temas ve hatta solunma yoluyla alınabilen sporları serbest bırakarak çoğalırlar. Bu nedenle mantar enfeksiyonlarının cildinizi, tırnaklarınızı veya akciğerlerinizi etkilemesi daha olasıdır.
Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Kafa derisinde oluşan enfeksiyonlar saç köklerine zarar verdiğinden yoğun bir şekilde saç dökülmesine neden olur. Kafa derisinde oluşan enfeksiyonların başlıca etmeni mantarlardır. Enfeksiyonun tedavisi ile birlikte dökülen saçlar genellikle yeniden çıkar.
Fakat bazı durumlarda saçkıran, saç mantarı işe karışabilmektedir. Doğru bir tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Kara mantar bulaşıcı bir hastalık değildir. İnsandan insana bulaşmaz ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabilir. Nadir olarak görülen bu enfeksiyonun ortaya çıkması halinde oldukça ciddi bir seyir izleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Bu semptomlar şu şekildedir: Ateş, öksürük gibi enfeksiyon belirtileri. Baş ağrısı
Saç Egzamasına Doğal Çözümler
Saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlar ve saç egzamasının belirtilerini hafifletir. İşte, saç egzamasına doğal çözümler: Elma sirkesi, saç egzamasına iyi gelen doğal bir çözümdür. Saç derisindeki pH dengesini düzenleyerek saç egzamasına neden olan kaşıntıyı azaltır.
Çürük domates gibi hasta- nın kafasında şişlik görülür. Şişlik birden fazla sayıda olabilir. Saçlar uzun ise birbirine yapışık, donuk renkli, yer yer irin ve iltihabın görüldüğü bir halde de olabilir.
Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir.
Egzama ve Mantar Arasındaki Fark Nedir? Mantar bulaşıcıdır, egzama ise bulaşıcı değildir. Mantar, Candida türünden kaynaklı bir deri hastalığı iken egzama ise vücudun çevresel etkenlere tepki göstermesidir.
Sıklıkla etken Staphylococcus aureus, Streptococcus, Proteus, Pseudomonas yada coliform bacilli dir. Aşırı terleme, saçlı derinin oklüzyon(kapalı) altında kalması, maserasyon, saçların çekilmesi, topikal kortikosteroidlerin kulanımı, hidrokarbon karan yada yağlar ile temas kolaylaştrına nedenler arasında sayılabilir.
Bir pamuk yardımıyla mantar enfeksiyonu olan bölgeye Hindistan cevizi yağını sürün ve uzun süre kalmasını bekleyin. Cildin bu yağı emdiğini ve kaşıntının giderildiğini fark edebilirsiniz. Ortalama 3 gün boyunca aynı yöntemi gün içinde sık sık deneyebilirsiniz.
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Mantarın sapını hafif çevirip kendinize doğru çekin; kolayca çıkacaktır. Şapkası olarak tabir edilen, mantarın üst kısmında ince bir zar bulunur. Bu zarı bir meyve bıçağı yardımı ile yavaşça soyarak kaldırın. Bu zarı kaldırdığınızda mantarın beyaz kısmı ortaya çıkacaktır.
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Kekik yağı, antifungal bileşenleri sayesinde vajinal mantar için kullanılabilir.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Kesik, yanık gibi açık yaralara temasla ya da mantar sporlarının solunmasıyla bulaşabilen hastalık, insandan insana bulaşmaz. Vücuda yerleştiğinde hızla yayılan kara mantar tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir.
Mantar hastalıklarına karşı da çay ağacı sabunu kullanılmaktadır. Tamamen doğal bir yapıya sahip olan çay ağacı sabunu neredeyse her konuda yarar sağlar. Bu sabun çoğunlukla ayak ve tırnaklarda oluşan mantarlara iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri