Tedavi kafa içi basıncın nedenine ve derecesine göre değişir. Hafif idiyopatik vakalarda ilaç tedavisi ve kilo vermek semptomları azaltmaya yardımcı olur. Daha şiddetli ve akut vakalarda ise cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Masaj uygulamaları da stresi azaltmaya yardım ederken; baş, boyun ve omuzlardaki hassas kasları rahatlattığı için baş ağrısında da etkili olabilir. Açık havada derin derin nefes almak da stresi kontrol etmeye yardımcı olabileceğinden baş ağrılarını da hafifletebilir. Ağrıyla yaşamak zor olabilir.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Günlük yaşamda su tüketiminde zorluk yaşayan kişiler için suya limon eklemek daha lezzetli olmasını sağlayarak içimi kolaylaştırır. Bu durum dehidrasyonu engelleyerek, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomların azalmasında etkili olur.
Başı çevreleyen adalelerin kasılmasına bağlıdır ve sıklıkla başın tümünde ağrı hissedilir. Ağrı; ağırlık, basınç hissi, sıkıştırma tarzındadır. 5-10 dakika kadar sürebileceği gibi günlerce aralıksız da devam edebilir.
Bazı gençler için hormonal değişiklikler baş ağrısına da neden olabilir. Örneğin, bazı kızlar adet dönemlerinden hemen önce ya da aylık döngüleri sırasında baş ağrısı çekerler. BAŞ AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir.
Şakak bölgesindeki ağrı sinir sistemi, kaslar, damarlar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir.
Kafa içi basıncın herhangi bir nedenle tehlikeli bir şekilde ortaya çıkan klinik tablodur. Kaba içi basıncı genellikle BOS ve kan miktarı ile dengelenmektedir. Bos veya kan hacminden herhangi biri arttığında diğerinin miktarındaki azalma ile kafa içi basınç dengelenir yada dengelenmeye çalışılır.
Sıvılardan herhangi birinin hacminin artması veya kafa içinde yer kaplayan bir kitlenin gelişmesi, intrakranial basınç (İKB) artışına neden olur. Normal serebral otoregülasyonu olan beyin ilk olarak bunu beyin kan akımını azaltarak, beyin omurilik sıvısı (BOS) hacmini azaltarak kompanse etmeye çalışır.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır. Alın bölgesinde, başın arkası ve ense bölgesinde olabileceği gibi, aynı anda başın tamamında da olabilir.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir.
KİBAS baş ağrısı intrakranial arter gerilmesi ve yer değiştirmesi nedeniyle olur. Ani postür değişiklikleri, venöz basıncın artmasına neden olan ıkınma, öksürük, defekasyon ve miksiyon sırasında artar, uykudan uyandırır, tekrarlayıcı ve lokalize, sıklığı ve şiddeti zamanla artar.
Benign intrakranial hipertansiyon, artmış kafa içi basıncı ile karakterize bir sendromdur. Tekrarlayan baş ağrısı ile başvuran özellikle genç, bayan ve obez hastalarda tanıda düşünülmesi gereken bir hastalıktır. Benign intrakranial hipertansiyon bazen kranial sinir felçleriyle birlikte görülebilir.
Bazı durumlarda migren, stres, yorgunluk ve susuzluk gibi nedenler de başın arka kısmında ağrı yapabilir. Kafanın Arkasındaki Ağrı Nasıl Geçer? Tümör gibi etkenlerin yanı sıra tansiyon seviyesinin değişmesi de başın arka kısmında ağrı yapabilir. Boyunda meydana gelen bir rahatsızlık başı etkileyebilir.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Gerilim tipi baş ağrılarının başlıca belirtileri arasında; Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur.
Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır.
Baş ağrısı için sıcak veya soğuk kompres uygulamak, ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Sıcak kompresler, kaslarınızı gevşeterek baş ağrısının şiddetini azaltabilirken, soğuk kompresler, damarların daralmasına ve ağrının azalmasına neden olabilir. Kahve içmek, baş ağrısını hafifletmek için etkili bir yöntemdir.
1 su bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edin. İyice karıştırın. Baş ağrısından hızlı şekilde kurtulmak için yavaşça elma sirkesi suyunu için. Bu içeceği günlük olarak tüketmek, vücudunuzdaki sıvıları dengeler ve böylece vücudunuzun susuz kalmasına engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri