Arif Nihat Asya - Vikipedi.
Türk Dil Kurumu özdeyişi: "Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz vecize, ülger, kelamıkibar, aforizm, aforizma ve motto" olarak tanımlanmaktadır.
Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum. Memleketin efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür. Doğruyu söylemekten korkmayınız. Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir.
Barış, sevgi, özgürlük ve kültür gibi evrensel konular hakkında söylenmiş, genellikle tek cümleden oluşan sözlere özdeyiş denir. Özdeyişlerin atasözlerinden en büyük farkı, kim tarafından söylendiğinin biliniyor olmasıdır.
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir. Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir. Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir.
Veciz kelimesinden türetilmiş olan vecize, nükteli ve hikmetli söz anlamına gelir. Vecizelerin de kim tarafından söylendiği belli olduğu için özdeyiş kelimesinin yerine kullanılabilir.
Naleyn, takunya, sabo ve kundura sözcükleri tahta ayakkabı bulmaca sorusuna yanıt niteliği taşırlar.
1- Özdeyişler:
Devlet adamlarının, yazarların ve bilim adamlarının söylediği / yazdığı özlü sözlere özdeyiş denir. Mustafa Kemal Atatürk - Yurtta Sulh Cihanda Sulh: Atatürk'ün dış politikasında da önemli bir yer tutan bu sözü, barışın tüm dünya ülkelerinde olması gerektiğini belirtir.
“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh”, büyük bir hümanist olan Atatürk'ün dile getirdiği bir vecizedir (özdeyiştir), paroladır, bir politik düsturdur. 1961 ve 1982 Türk Anayasalarında yer almakla üstün bir hukuk kuralı olmuştur.
Vecizeler, bir duygu veya düşüncenin bilgece sözlerle bir veya birkaç cümlede ifade edilmiş özlü sözlerdir. "Özdeyiş" de denilen bu tür özlü sözlerin eski dildeki karşılığı "cümle-i hikemiye" veya "kelam-ı kibar"dır. Kimi zaman "ilke söz", "aforizma", "ülger" ifadeleri de "vecize" ile aynı anlamda kullanılmıştır.
Deyimler; atasözleri gibi yol göstermek, ders ve öğüt vermek, gerçekleri bildirmek değil, anlatıma çekicilik ve güzellik vermek için kullanılır (Özşahin, Uluçay ve Yetim, bt: 8). Kimi zaman atasözü ile karıştırılan özdeyiş (vecize) ise söyleyeni çoğu zaman belli olan, derin anlamlara sahip özlü sözlerdir.
Son sözü "Aleykümselam" oldu.
"Ya istiklal ya ölüm", Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ne dayanan sözüdür. Nutuk'ta da bulunan hali: Bu kararın dayandığı en güçlü muhakeme ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir.
Asker kökenli olduğu, olağanüstü yetkilerle donatılmış bir tek parti rejiminin başında ölümüne dek iktidarda kaldığı için bazı kaynaklarda müşfik bir diktatör olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, 1919'dan 1923'e dek Türk Kurtuluş Savaşı'nda ettiği önderlik ve 1923'ten 1938'e dek süren Cumhurbaşkanlığı süresince, eski ...
Özdeyiş bir duygu ya da bir düşünceyi özlü bir şekilde anlatan ve kim tarafından söylendiği belli olan sözlerdir. Özellikle topluma mal olmuş ünlü kişilerin, bilim adamlarının ve sanatçıların sözleri özdeyişler olarak karşımıza çıkar. Özdeyişlerde öğüt verme amacı bulunmaktadır.
3- Özdeyişler:
Ünlü yazarların, düşünce adamlarının ve kanaat önderlerinin söylediği ya da kaleme aldığı veciz sözlerdir. 'Batı edebiyatında ''Aforizma'' adıyla da bilinir. Mustafa Kemal Atatürk - Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Sokrates - Kötülük, bilgisizliktir.
Bir düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlere özlü söz deriz. Kimi zaman bir mottoy, kimi zaman hayatın bir parçasını, kimi zaman da duygularımızı tanımlar bu özlü sözler.
"özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. "
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk pırıltısısınız! Memleketin asıl aydınlığı sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.” sözleriyle de çocuklara verdiği önemi belirtmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri