Çare: Orta şiddetteki vakalar için, selenyum ya da çinko pritiyon içeren şampuanlardan kullanarak bu mantarları kontrol altına alabilirsiniz. Daha ciddi vakalar için ise reçeteli anti mantar şampuanlarından, bölgesel kortizon ya da ilaçlı köpükten, solüsyonlardan, kremlerden ve merhemlerden yararlanabilirsiniz.
Bir çay kaşı karbonatı suyla karıştırıp saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Bunu haftada 1 kez uygulamanız halinde kaşıntıdan kısmen kurtulabilirsiniz. Limon suyu antiseptik özellikli olduğundan saç kaşıntıları için önerilir. Bunun için suya birkaç damla limon suyu ekleyerek saç derinize uygulayabilirsiniz.
Kaşıntının nedeni, sivrisinek, bit ve uyuz gibi böcek ve parazitler, yiyecek, polen ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, egzama ve sedef gibi cilt sorunları, kanser ve kan hastalıklarının neden olduğu kılcal fiziki reaksiyondur.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Kaşıntı için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurmak gerekir.
Soğuk Su: Soğuk su kaşıntıya en iyi gelen doğal yollardan biridir. Dilerseniz direkt olarak soğuk su ya da buz kürü ile birlikte kaşıntı olan bölgenize sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması ile birlikte kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Soda: Kaşıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise sodadır.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Bize en çok sorulan sorulardan biri kolonya kaşıntıya iyi gelir mi? Hayır, kolonya veya kolonyalı mendil gibi ürünler kaşıntıya iyi gelmez, tam tersi kaşıntının ilerlemesine cildin tahriş olmasına yol açabilir.
Saçlı dibi kaşıntısına yol açan diğer nedenler arasında sedef hastalığı, saçlı derinin mantar enfeksiyonları, saç boyası gibi saça uygulanan değişik maddelere bağlı olarak gelişen alerjik temas egzamaları, atopik dermatit, bitlenme, diyabet ve zona gibi sinirleri etkileyen hastalıklara bağlı olarak gelişen nöropatiler ...
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Pek çok cilt sorununu gidermek için de kükürt sabunları kullanılır. Bu nedenle kükürt sabunu kullanılarak ciltteki akne sorunları giderilebilir. Aynı şekilde saçların kepeklenme ve kaşıntı gibi problemlerinde de kükürt sabunları kullanılabilir.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Karaciğer Hastalıkları
Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
Genellikle, kaşıntıya dermatoloji bölümü bakar. Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Aynı zamanda, dermatoloji bölümüne gitmek gerekir.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir. Kaşıntı ile başlayan hastalık ilerleyen süreçte yaraya dönmektedir.
Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.
Kuru bir saç derisini, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile tamamen tedavi edebilirsiniz. Saç derinize birkaç damla yağı masaj ile uygulayın ve yıkamayın - bu doğal yağları yeniler, saçı nemlendirir ve besler. Yoğun beslenme için, yağı gece boyunca bekletin.
Saç kuruluğunu engellemek için saçınızı her gün yıkamak yerine 2 günde bir yıkayabilirsiniz. Özellikle kuru saçlar için olan şampuanları kullanın. Alkollü saç ürünleri kullanmayın çünkü bunlar saçın kurumasına neden olur. Nemlendirici özellikli bir şampuan ve saç kremi kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri