Ancak taze meyve olarak tüketmek istiyorsanız yeşil erikleri bir tepsi üzerine dizerek dondurucuya atın ve donduktan sonra buzdolabı poşetlerine alarak derin dondurucuya atın.
Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat, komposto ve sos olarak kullanabilirsiniz.
Donmuş Erikten Erik Kompostosu Ve Erik Suyu Tarifi Nasıl Yapılır? Yazdan dondurucuya attığım erikleri çıkarttım. Tencereye aldım. Üzerine şeker, limon tuzu ve suyu katıp ocağın üzerine bırakıp kaynatın yaklaşık 30 dakika kaynaması yeterli .
Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Bu nedenle eriklerinizin dışarıda kalma süresi bozulma süresini de kısaltacaktır. Kurulama işlemini tamamladıktan sonra yeşil erikleri uygun büyüklükte cam bir kaba alın ve üzerini streç film ile kapatın. Bunun yerine buzdolabı için uygun saklama kaplarına koyarak da yeşil erikleri 8 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Havasını aldığınız buzdolabı poşetinin ağzını güzelce bağlayın ve buzluğa koyun. Bu şekilde meyveleri 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat ya da soslarında kullanabilirsiniz.
Yeşillikleri saklarken buzdolabınızın en üst rafına asla koymamalısınız. Çünkü en üst raf dondurucu kısmına yakın olduğu için en çabuk soğuyan raftır. Yeşilliklerinizin kısa sürede şoklanmasına ve tazeliğiyle birlikte tüm besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilmektedir.
Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir. Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır.
Oda ısısında ılımaya bırakıyoruz. Daha sonra süzgeç yardımıyla erik posasını süzgeçten geçiriyoruz. Posasını elimizle mıncıklayarak ve arada eriğin suyundan üzerine ilave ederek süzgeçten geçiriyoruz. Bu şekilde kıvamı daha koyu ve güzel oluyor.
%90-95 bağıl nemde 0 °C'de depolanır. Taze erikler uzun süreli soğuk depolamaya uygun değildirler.
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Herşey istediğiniz gibiyse şekersiz erik marmelatını saklamak için kavanozlayabilirsiniz. Sıcak olarak steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını (mutlaka yeni kapak) sıkıca kapatarak pastörize edin.
Küçük buz kristalleri dondurulur ve donmuş sebzeleriniz çözülürken, gevşek ve iştah kesici bir karışıklığa neden olur. Marul, salata yeşilliklerinin yanı sıra kereviz, turp, soğan, patates ve biber gibi sebzeleri derin dondurucuya koymamalısınız.
İşte dondurucuya asla koymamanız gereken yiyecekler... Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir.
Asıl önemli olan hava almamaları ve nemin ortadan kaldırılması... Hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine, emiciliği yüksek bir havlu kağıt ile beraber yerleştireceğiniz yeşil sebzeleriniz, hem hava almadıkları için hem de nemin havlu kağıt tarafından emilmesi sebebiyle, bir hafta boyunca taptaze kalacaklardır.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri