Bu nedenle bu hastaların travmadan 2 ay sonra, mutlaka beyin cerrahisi polikliniğine kontrole getirilmesi gerekir. Depresyon Kırıkları: Kırılan kemik parçaları beyne doğru çökmüştür. Çöken kısım bir parçadan veya birden çok parçacıktan oluşabilir. Direkt röntgen ve Beyin Tomografisi ile teşhis edilirler.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
ÇÖKME KIRIĞI
Kemik parçalarının içeri doğru çökmesi ile olur. Genellikle alttaki beyin tabakasında yaralanmaya neden olur. Eğer bu olursa beyindeki oluşan hasar ameliyat sonrası düzelmeyebilir. Bu kırık türlerinde epilepsi olma sıklığı yüksektir.
İlgili 15 soru bulundu
Çökme kırıklarının bir kısmında çöken kemik, beyin zarını delerek, beyin dokusuna hasar verebilir. Böyle durumlarda, beyin dokusu içindeki kemik parçaları ve varsa diğer yabancı cisimler temizlenir, kanama kontrolü yapılır ve beyin zarı dikilir.
Sadece ağrı ve kas spazmına yol açan bir çökme kırığı, ilaç tedavisi, korse ve yatak istirahati ile tedavi edilebilir. Korse ve istirahat, omurgayı hareketsiz bırakarak, genellikle kırığın daha da ilerlemesine engel olur, kaynamaya yardımcı olur. Yaş ilerledikçe kemikte kaynama oluşması için gerekli süre uzayacaktır.
Yüzün yapılarını destekler ve beyin için koruyucu bir boşluk sağlar. Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula.
Kemik yoğunluğu ölçümünü ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları talep ederler. Radyoloji uzmanları gözetiminde yapılan kemik taraması testi radyoloji doktoru tarafından incelenip rapor halinde isteyen birime yönlendirilir.
Kemik kırıkları Eklem çıkıkları Kemik ve eklem enfeksiyonları veya kas-kemik tümörü çocuk ortopedisinin ilgi alanına girer.
Başlıca oluşma sebepleri düşme, darp, trafik kazaları ve spor yaralanmalarıdır. Kafatası kemiğinin kırılma şekline göre farklı tiplerde kafatası kırıkları oluşabilir. Bazı kırıklar ciddi yaralanmalara ve müdahalelere sebep olurken bazı kırıklar ise basit tıbbi müdahalelere sebep olur.
Erken teşhis edilen bebeklerde oluşan kafatası şekil bozukluklarının tedavi edilmesi pozisyon değiştirme, egzersizler ve yüzüstü aktiviteleri ile mümkün olabilmektedir.
Kafa şekil bozukluğu olarak da isimlendirilen kraniosinostoz, bebeğin kafatası ve kemikleri arasında bir ya da daha fazla sert doku eklemi fibrözün doğumdan önce kapanması durumudur. Bu durumda bebek beyin oluşumunu tamamlamıştır.
Ağır kafa travmalarından sonra yaşanan belirtiler şu şekilde sıralanabilir; Travma alanında, cilt altındaki kanamalara bağlı büyük şişlikler. Derin cilt kesileri. Kafatasının çökme ve kırıkları gözlenebilir.
Ameliyat İşlem Süresi ; 2 – 4 SAAT ARASI OPERASYON SÜREBİLİR.
Kafa tabanı tümörlerinde ayrıştırıcı ve en belirgin belirtiler arasında baş ağrısı, yutkunma güçlüğü, koku alma duyusunda bozulma, bulanık veya çift görme, duyma kaybı gibi işlevsel bozulmalar gelir. Vücutta oluşan lekelenmeler, benler, et benleri ve siğiller de kafa tabanı tümörlerinin belirgin habercisi olabilir.
Kemik Dansitometresi (Kemik Yoğunluğu) (DEXA) çektirmek için ne yapmalıyım? Genellikle ortopedi olmak üzere, kadın doğum, cerrahi, dahiliye ve bazı poliklinik doktorları kemik dansite (Kemik yoğunluğu ölçümü) talebinde bulunabilir.
Özel sağlık kuruluşlarında da işlemler yapılırken devlet hastanelerinde de kemik ölçümü yapılmaktadır. Bu durumda kemik dansitometresi fiyatları üzerinde etkili olurken aynı zamanda düşük maliyetli olmasına da neden olmaktadır.
Kemik yaşının tespiti adli tıp kurumu aracılığı ile ya da bir sağlık kurumunda yapılır. Mahkeme, belirlenen kemik yaşını dikkate alarak bir karar verecektir.
Kafatası endeksi, kafanın azami genişliğinin azami uzunluğuna bölümünün 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır (yatay düzlemde veya önden arkaya doğru). Hesaplanan gösterge 75'ten küçük ise kafatası, üstten bakıldığında uzun ve düz demektir.
Kafanın kemikleri
iki temporal kemik, kulakların olduğu kısımdadır. tek frontal kemik, alın kısmını oluşturur. iki parietal kemik, frontal ve temporal kemiklerin üzerinde kafa kubbesini oluştururlar. bir occipital kemik kafanın arkasındadır.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
Kemik, kan akımı desteğine ihtiyaç duyan canlı hücrelerden oluşmuştur. Herhangi bir nedenle kemiğe giden kan akımının kesilmesiyle gelişen kemik hücrelerinin ölmesine, kemikte çökme/yıkım durumuna osteonekroz denir. Osteonekroz, kemikte ağrı ve eklem hareketlerinde kısıtlanmaya neden olur.
Omurga Çökme Kırığının Belirtileri
Şiddetli vakalarda ise kırığın tedavi edilmemesi durumda kifoz (kamburluk) gibi omurga deformasyonları ve felç gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çökme kırığı, en sık rastlanan kırık çeşididir. Omurun ön kısmında meydana gelen çökmeler sonucu oluşur ve bunun nedeni omurgaya binen ağırlıktır. Bu ağırlığın arttığı durumlarda ise patlama kırığı görülür ki bu vakalarda felç olasılığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri