Petek vanaları saat yönünün tersine doğru açılmaktadır. Herhangi bir peteğin vanasını kapatmadığınız takdirde diğer petekler de normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Eğer ki kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısıp reglaj ayarını yaparsanız uzak olan petekler çok daha iyi ısınacaktır.
Kombiye en yakın petek, daha fazla ısındığı için muslukları tamamen kapatılıp, açma yönüne doğru sadece yarım tur açılır. Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir. Böylelikle tüm petekleri tam performanslı biçimde kullanabilir, tasarruf sağlayabilirsiniz.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Ancak tasarruf amaçlı tek bir odayı kullanmak, tek petek kullanmak kombiye zarar vermektedir. Bu düşünce ile en az 3 petek kullanacak şekilde geri kalan kullanılmayan odalardaki petek vanaları kapatılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Vanalardan biri radyatöre giren sıcak su miktarını kontrol ederken, diğeri (kilitleme valfi olarak bilinir), radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol ederek sistemi dengeler. Kilitleme valfi genellikle plastik bir kapakla örtülür.
Petek vanaları saat yönünün tersine doğru açılmaktadır. Herhangi bir peteğin vanasını kapatmadığınız takdirde diğer petekler de normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Eğer ki kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısıp reglaj ayarını yaparsanız uzak olan petekler çok daha iyi ısınacaktır.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
Petek vanası her zaman saat yönüne doğru çevrilirse kapanır. Saat yönünde çevirmek aslında sağa çevirmek demektir. Ancak sağa veya sola çevirin dendiğinde yine karışıklık çıkacağı için saat yönünü kullanmak en sade anlatım yoludur. Petek vanasını açmak için de saat yönünün tersine çevrilmelidir.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun.
Kalorifer Peteği Sıcaklığı İle Kombi Derecesi Kaç Olmalı? Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri ise 24°C'dir.
Peteğin Altı Neden Isınmıyor? Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Not: Peteğin üst vanası ile reglaj ayarı gerçekleştirilir. Alt vanaya dokunmayınız. Reglaj ayarı sadece normal vanalarda yapılır. Termostatik vanalarda zaten ısı ayarı otomatik bir şekilde yapıldığından dolayı peteklerde reglaj ayarı bu tür vanalarda yapılmamaktadır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır. Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
Tıkanıklık yüzünden suyun dolaşımı durur ve peteklerin ısınması mümkün olmaz. Siz kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sanırsınız ancak suyun dolaşımı durmuştur bu yüzden petekler ısınmaz. Kombi filtresinin çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir. Ancak kombi filtresini çıkarırsanız kombi içindeki su dışarı çıkacaktır.
Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir. Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır.
kendin yapabilirsin ama 2 tane anahtara ihtiyacın var birisi kurbağacık birisi İngiliz anahtarı dediğimiz çift maşalı tip alet. hem su saatini terazisinde tutmak için hemde boruları ve dişleri kastırıp çatlak oluşturmamak için, saat rekorundaki dişlerin boşluğunu elle aldıktan sonra iki anahtarı ters yönde çevirmen ...
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Hastalıkların artmasına ve daha ağır seyretmesine neden olan hava kuruluğuna karşı, alınabilen en uygun ve pratik tedbir, petek üzeri nemlendirici kullanılmasıdır. Kalorifer üzerine asılarak içine su doldurulan bu ürün, cilt kuruluğu gibi nemsiz ortamların neden olduğu sorunlarında önüne geçer.
Radyatör sıcaklığı 2 dereceyi geçtiği anda termostat vanasının üzerinde bulunan pim sıcak su akışını yavaş yavaş kısar. Bununla birlikte vanalar sıcaklığı düşürme sürecinde basıncı dengelemek adına oransal olarak hareket eder. Böylece radyatörün yüksek sıcaklık yaymasını önler.
PEX uçlu radyatör köşe vana, içinden geçen akışı kontrol etmek için salmastra kullanılan bir vana çeşididir. Radyatörlerin kapatılıp açılmasını ve su geçiş hızı ayarını sağlar. Bir tarafı radyatöre kolayca montaj imkanı sunarken, diğer tarafı PEX borulara doğrudan bağlanabilmesi için tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri