Kafa kemikleri arasındaki boşluk bıngıldak bağ dokusundan oluşur.
Kafatası boşluğunu sekiz adet kaynaşık kafatası kemiği oluşturur. Bunlar; frontal, oksipital, sfenoid, etmoid ve her birinden iki adet bulunan paryetal ve temporal kemiklerdir. Yetişkin bir insanın kafatası boşluğunun kapasitesi 1.200-1.700 cm3 arasındadır.
Tüm kemikler bir plastik zemin üzerindedir ve bu zemine bağlı olarak kafatasının şu bölümleri incelenebilmektedir; frontal kemik (2), parietal kemik (2), temporal kemik(2), nasal kemik, occipital kemik, maksilla, lakrimal kemik, alt nazal konka, palatin kemik, vomer, ethmoid kemik, sfenoid kemik ve mandibula.
Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula.
Ossa plana=Yassı kemikler: Yüzeyleri düz olan kemiklerdir. Örneğin; Kafatası kemiklerinin bir bölümü bu gruba girer.
İlgili 41 soru bulundu
Kafatasının alt kısmında bulunan ve beynin üzerinde oturduğu alana, kafa tabanı adı verilir. Kafa tabanında, sinirler ve kan damarlarının içinden geçtiği sayısız delikler bulunur. Beyni, sinüs, göz ve kulaklar gibi bölümlerden ayıran kafa tabanı, karmaşık ve bir o kadar fonksiyonel bir yapıya sahiptir.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir.
Bölümleri. Neurocranium beyni koruyan kemiklere verilen genel bir addır. os parietale, os frontale, os occipitale, os temporale, os sphenoidale ve os ethmoidaleden oluşur.
Üst çene kemiği, maksilla veya maxilla, iskeletin yüz bölümünde Altçene kemiğinden sonraki en büyük alanı kaplayan ve çift olan bu kemik, göz çukuru, burun boşluğu ve ağız boşluğu gibi boşlukların meydana gelmesine yardım eder.
Kafa iskeletinin tümüne cranium, kemiklerine ise ossa cranii denilir. Toplam 22 adet kemik bulunur (2). Bu kemiklerden bir kısmı sutura denilen eklemler aracılı- ğıyla birbirine bağlanır. Kafatası kemikleri embriyonal dönemde mezenşim içinde kemik adaları şeklinde geliş- meye başlar.
Bıngıldak Nedir ve Bebeklerde Bıngıldak Nerededir? Tüm bebekler, başlarında iki yumuşak nokta (bıngıldak) ile doğar: Başın önündeki büyük yumuşak noktaya ön bıngıldak ya da ön fontanel; başın arkasındaki küçük yumuşak noktaya ise arka bıngıldak veya arka fontanel denir.
Bıngıldak, fontanel denen alanlar olup bebeklerde bulunur. Kafatasının büyüyeceği alanlardır. Bıngıldak bir kemik yapı değildir, kıkırdaktır.
Beyinin üzerine oturduğu kafa kaidesini çevreleyen ve koruyan çeşitli kemiklerden oluşmuş bir yapıdır. Kafa kubbesini oluşturan kemikler: –frontal kemik –parietaller –oksipital ve temporal kemiklerin skuamaları ve –sfenoid kemiğin büyük kanatlarıdır.
1- Kafatası boşluğunda: Beyin, Beyincik, Soğanilik 2- Göğüs boşluğunda Yemek borusu, Soluk borusu, akciğer, kalp 3- Karın boşluğunda Mide, Pankreas, Böbrekler, Karaciğer, Bağırsaklar 4- leğen boşluğunda Üreme organları ve idrar torbası 5- Omurga boşluğunda: Omurilik ve sinirler bulunur.
Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması sonucu beyin gelişimini engelleyen ve fonksiyon kayıplarına neden olan kraniosinostoz meydana gelmektedir. Aynı zamanda kafa içinde basıncın artmasına, görme ve işitmede problemlere ve zihinsel sorunlara neden olmaktadır.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Maksiller sinüs, üst çene kemiğinde, burun boşluğunun her iki tarafında simetrik olarak bulunan içi hava dolu anatomik boşluklardır.
Kafanın kemikleri
iki temporal kemik, kulakların olduğu kısımdadır. tek frontal kemik, alın kısmını oluşturur. iki parietal kemik, frontal ve temporal kemiklerin üzerinde kafa kubbesini oluştururlar. bir occipital kemik kafanın arkasındadır.
Dil kemiği ya da hiyoid kemik (os hyoideum), alt çenenin alt arkasında bununan oldukça küçük bir kemiktir. Kafatasında oynar ekleme sahip iki kemikten biridir. Os hyoideum, yassı ya da yuvarlak fibrokartilaginöz ve kemiksel parçalardan meydana gelmiştir. Hyoid kemiğinin görevi dilin kafatası içinde sabitlenmesidir.
İnsan kafatasında 22 adet kemik bulunur. Bu kemikler, beyin ve diğer yüz yapılarını çevreleyen ve koruyan bir kemik çerçevesi oluşturur. Kafatası kemikleri nelerdir ve kaç tane, konusu iki bölüme ayrılır. Kafatası kemikleri isimleri, Frontal kemik, Parietal kemik gibi isimlerden oluşur.
▶ Os occipitale (L) (os oksipital): Arka kafa kemiği. ▶ Os frontale (L) (os frontal): Alın kemiği. ▶ Os temporale (L) (os temporal): Şakak kemiği.
Beyin kafatası içinde yer alan ve vücudumuzdaki tüm fonksiyonları kontrol eden bir organdır. Beyin dört lobdan oluşur: Frontal, Parietal, Temporal ve Oksipital.
Kraniotomi tipik olarak genel anestezi altında gerçekleştirilen, kafatasının bir bölümünü çıkarmayı içeren bir ameliyattır. Cerrahın beyindeki problemli bölgeye erişimini sağlar. Bu sayede cerrah tümörü çıkartabilir ya da rahatsızlığa göre etkilenen bölgeyi tedavi edebilir.
Kafanın içindeki cerrahi gerektiren tüm problemlere ulaşmak adına kafatası kemiğinin çıkartıldığı duruma kraniotomi denir. Beyinin içinde yer alan her patolojiye ulaşmak istenilen her durumda kraniotomiye başvurulur.
Yüz iskeleti kemiklerinin en büyüğü • Baş iskeletinin tek hareketli kemiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri