"Yeni bir araştırmaya göre kafeinsiz kahve kalp hastalıkları riskini artırıyor."
Hem çay hem kahve içeriğindeki kafein çarpıntıya neden olabilir. Özellikle kalp yetersizliği veya ritm problemi olanlarda taşikardi gelişebilir. Kafein içeriği daha yüksek olan kahve, kan basıncını da yükseltebilir. Bu grup hastalar kendi doktorlarına danışarak tüketecekleri miktarlar konusunda bilgi almalıdırlar.
Kafeinsiz kahve içen kişilerin kalp yetmezliği riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kardiyoloji profesörü olan ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Dr.David Kao'ya göre, kafeinin kalp sağlığına yararlı olduğu net olarak ortaya çıktı.
Uzman ellerde üretilen kafeinsiz kahvenin sağlığa zararı bulunmuyor. Tabii, yine tüketim miktarının kontrollü olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Aşırı kafein tüketimi, kalbin daha hızlı atmasına neden olarak kalp ritmini bozar. Tansiyon değerlerini yükselten aşırı Nescafe tüketimi, tansiyona bağlı birçok rahatsızlığı tetikleyebilir. Nescafe'yi fazla tüketmek, doğurganlığa zarar verebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Çalışmanın sonuçlarına göre kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçilmesinde günde birkaç fincan kahve içilmesi önemli faydalar sağlıyor.
Normal kahve gibi kafeinsizleştirilmiş kahve de bazı vitamin ve mineralleri önemli oranlarda vücuda kazandırır. Kasların düzgün çalışmasında görev alan potasyum minerali için iyi bir kaynak olan kafeinsiz kahve, aynı zamanda kortizol seviyelerini ve bilişsel fonksiyonları iyileştiren magnezyum minerali de içerir.
“Ben almayayım, çarpıntı yapıyor.” Çoğu kahve ikramı bu gerekçeyle kabul edilmiyorsa da bilim tersini söylüyor: Kahve çarpıntı yapmaz. Hatta kahve tüketimi düşük aritmi riskiyle bile ilişkilendiriliyor.
Decaf kahve, kafeine karşı hassasiyeti olan bireylerin ve kafeinden uzak durmak isteyen bireylerin en çok tercih ettiği kahve çeşididir. Mithra Coffee & Tea Co.'nun decaf kahve çeşidiyle kafeinsiz kahve içmenin keyfine varabilirsiniz.
Günlük ortalama 2-4 fincan kahve içmekse; kalp ve kalbe bağlı tüm rahatsızlıklara yakalanma ve ölüm risklerini azalttığını ortaya koyuyor.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damar tıkanıklığına karşı günde birkaç fincan kahve tüketin.
Güney Kore'de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesi sonucunda, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, kalp hastalıklarının ilk işaretleri daha az görüldü.
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
Fazla kafein vücutta adrenalin, noradrenalin (uyarıcı hormon) düzeylerini artırarak sempatik sistemin kalp üzerinde olumsuz etkilerini ortaya çıkartır. Tansiyonu yükseltir, ritm bozukluğuna yol açarak çarpıntı yapar, kalp damarlarını kasarak kalp krizine ve ani ölümlere yol açabilir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen şeyler arasında; muz, yoğurt, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kuruyemişler, kabak çekirdeği ve bitter çikolata başta yer alır. Bunların dışında tarçın tüketimi de kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalp sağlığını korur.
Bu sefer, suda eksik olan sadece kafein olduğu için kahve çekirdeklerindeki kafein suya geçerken, diğer bileşenler kahve çekirdeklerinde kalmaya devam ediyor. Bu yöntemle hiçbir çözücü veya kimyasal madde kullanılmadan yenilenen bu işlemlerle kahve çekirdeklerinden kafein ayrıştırılıyor.
Doğru miktarda tüketilen şekersiz çay ve kahve, içeriğinde bulunan flavonoid adlı antioksidan sayesinde kalp ve damar yapısını olumlu etkiler. Ancak kafein içeriği nedeniyle kalp hızında artış ve kan basıncında yükselmeye yol açtığı için aşırı çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığı söylenebilir.
Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan), Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Sağlıklı bir kalp bir dakikada yaklaşık 70-80 kez ve bir günde yaklaşık 100.000 kez kasılır. Bu sayede tüm vücuda her saatte 300 litreye yakın kan pompalar. Normal bir kalpte dört boşluk vardır. Üst iki boşluk sağ ve sol kulakçıklar, alt iki boşluk ise sağ ve sol karıncıklar olarak isimlendirilir.
Damar tıkanıklığının giderilmesi için damar açıcı bitki ve gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve fasulye tüketimi de arttırılmalıdır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterolün düşmesi ile birlikte damar tıkanıklığı gibi sorunlar da ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri