Kahve metabolizmayı hızlandırır. Fakat bunu yapan kahvenin kendisi değil içerisindeki kafeindir. İçeriğinde kafein bulunduran her şey metabolizmayı hızlandırır. Buna göre çay, gazlı içecekler hatta çikolata bile metabolizmayı hızlandırabilir.
Zayıflamak isteyenlerin sık sık tükettiği kahve, yağ yakma konusunda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Metabolizmayı hızlandıran kahve türleri eğer şekersiz tüketilirse diyet listelerine büyük destek olmaktadır.
KOYU KAHVE İÇİN
Çünkü kahve hem metabolizma hızlandırıcıdır hem de konsantrasyonu arttırır. Kahvenin metabolizma hızlandırıcı etkisi de baharatlar gibi anlık olmaktadır.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Sadece yağ yakıcı egzersizler yapmadan önce kahve içerseniz, yağ yakımınızı olduğundan daha hızlı bir seviyeye getiriyor. Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor.
sabahları kahve içmek zararlı mı
Kahvaltıda şekersiz kahve içmek sindirim sistemini hızlandırıp yağ yakımına neden olarak bölgesel zayıflamayı kolaylaştırır. Öğle menüsü sonrasında alınan kahve ise besinleri daha kolay sindirmeye yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştıracaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Kahvede bulunan bir uyarıcı olan kafein, dinlenirken kalori yakma hızı olarak da bilinen bazal metabolizma hızınızı artırabilecek birkaç maddeden biridir.
Kafeinsiz kahve de normal kahve gibi yaşa bağlı bilişsel fonksiyonlardaki gerilemeyi azaltır. İnsan hücre çalışmaları kafeinsiz kahvenin beyindeki nöronları koruma da etkili olduğunu gösteriyor. Bu, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.
Ayrıca B3 vitamini ve sakinleştirici etkisiyle dikkat çeken trigonellini bileşenini de barındıran bu içecek, normal kahvenin sunduğu pek çok sağlık faydasını sağlayabilir (6). Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sağdaki görselde kahve, kafeinsiz kahve ve su içilmesinden 30 dakika önce ve sonrasında bağırsak aktivitelerindeki değişiklik karşılaştırılıyor. Kahve ve kafeinsiz kahve rektosigmoid aktiviteyi arttırırken, su bu konuda herhangi bir etkide bulunmuyor.
Çaydan sonra en çok sevilen sıcak içecekler arasında yer alan Türk kahvesi yağ yakma özelliğiyle de sıkça tercih edilmektedir. Yağ yakan Türk kahvesinin geleneksel Türk kahvesinden farkı içine eklenen tarçın ile belirginleşmektedir.
Yağ yakıcı kahvenizi içmek için en ideal saat akşamüstü 4 veya 5 saatleridir; çünkü bu saatlerde enerji düşer ve kişi akşam yemeğinde aşırı miktarda yemek ister. İşte, hem bunu önlemek hem de yağ yakımına katkı için saat 4 veya 5 gibi kahvenizi için.
Siyah kahvenin (türk kahvesi veya filtre kahve, ekspresso) metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla içerisine krema veya çok şeker atmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisi vardır.
Kahvenin yararlı olduğunu düşünerek günde çok sayıda içmenin en büyük hatalardan biri olduğunu kaydeden Ceylan, “Çünkü kahvede bulunan kafein fazla miktarda tüketildiği takdirde vücutta ödem tutmaya başlatır.
Sabahları içilen bir fincan şekersiz kahvenin sindirim sistemini hızlandırdığı ve yağ yakımını kolaylaştırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Fakat aç karna kahve içmenin özellikle hassas midesi olanlar için faydalı olmadığını belirtelim. Gün içinde kahve tüketimi de zayıflatma özelliğine sahiptir.
Sabahları aç karnına içilen kahvenin tok tutup metabolizmayı hızlandırma özelliği vardır. Türk kahvesi kalp dostudur. Aynı zamanda kalori içerikleri bakımından da yoğun olmayan kahve, bir yandan tokluk hissini yeterince tatmamıza bir yandan da kilo almamızı engelleyici özellikleriyle ortaya çıkar.
Kafeinsiz kahve tamamen kafeinsiz değildir. Aslında, genellikle fincan başına yaklaşık 3 mg olmak üzere değişen miktarlarda kafein içerir. Bir çalışma, her 180 ml kafeinsiz kahvenin fincan başına 0-7 mg kafein içerdiğini buldu.
Kısacası gün içinde kaç tane kahve içilmesi gerektiği hesaplanırken kafeinin başka besinlerle tüketilmiş olsa bile dikkate alınması gerekir. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) yönergelerine göre, sağlığı olumsuz yönde etkilemeyeceğinden emin olmak için günde 5 fincan kahvenin altında kalmak daha iyi olacaktır.
Nescafe sütle beraber içildiğinde metabolizma hızını yükseltir. Ancak sütün yağ oranı da etkilidir. Eğer toz sade Nescafe içine doğal süt eklenirse bu şekilde kilo alımına neden olmaz. Ancak paket sütlü Nescafe içerseniz, şeker ve krema içereceği için aşırı tüketimde kilo alabilirsiniz.
Diyet yaparken kalorisi yok denecek kadar az olan sütsüz veya şekersiz sade kahve içilmelidir. Örneğin espressonun sadece 3 kalorisi, filtre kahvenin toplamda 5 kalorisi vardır. Ancak kahvenize şeker ekliyorsanız, fincanınıza eklediğiniz 1 çorba kaşığı şeker başına 16 kalori eklemiş olursunuz.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Metabolizmanın hızını yükseltmek için en önemli besinler lif içeren besinlerdir. Lif sindirim sırasında enerjiyi artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Lif içeren bazı besinler;portakal, ıspanak,brokoli,elma, greyfurt, kale, lahana, kepekli tahıllar, kabak çekirdeği, fındık, badem ve yulaf olarak sıralayabiliriz.
Aslında kahve tek başına kalorisi yüksek ve kilo aldıran bir içecek değildir. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema ve şurupların kahvenin kalorisini yükselterek kilo aldıran bir içeceğe dönüştürmektedir. Şekersiz içilen Türk kahvesi ya da filtre kahve kesinlikle kilo aldırmaz.
Kafein, metabolizmayı hızlandıran bir maddedir. Ancak gün içinde içecekle ya da tatlıyla alındığında metabolizma hızını yavaşlatır.
CEVAP: Su metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi oluşturması gibi işlevleriyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen su metabolizma hızını yüzde 24 gibi yüksek bir oranda arttırabiliyor.
Uzman ellerde üretilen kafeinsiz kahvenin sağlığa zararı bulunmuyor. Tabii, yine tüketim miktarının kontrollü olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri