Kâfir ise, şeriatın ilkelerini ve hükümlerini çiğneyen, hakkı gizleyen, Allah'a şükrünü yerine getirmeyen kişidir. Münâfık da kararsız, iki yüzlü, menfaatleri gereği inanmadığı halde inanmış gibi görünen kimseye verilen isimdir. Münâfıklar iki yüzlüdür, kalplerindeki ile dillerindeki farklıdır.
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Sözlükte “(tarla faresi) yuvasına girmek; (bir kimse) olduğundan başka türlü görünmek” anlamındaki nifâk masdarından türemiş bir sıfat olan münâfık kelimesi “inanmadığı halde kendisini mümin gösteren” kimse demektir.
İslâm'da mümin, kâfir ve münâfık şeklinde isimlendirilen üç inanç grubundan biri olarak münâfık, inanmadığı hâlde inkârını gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse demektir.
İlgili 20 soru bulundu
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet. edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde. durmaz."
Münafık kendini bilir mi?” Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslâhçı bilir.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Tevbe Suresi, 67. ayet: Münafık erkekler ve münafık kadınlar, bazısı bazısındandır; kötülüğü emrederler, iyilikten alıkoyarlar, ellerini sımsıkı tutarlar. Onlar Allah'ı unuttular; O da onları unuttu. Şüphesiz, münafıklar fıska sapanlardır.
Kâfir ise, şeriatın ilkelerini ve hükümlerini çiğneyen, hakkı gizleyen, Allah'a şükrünü yerine getirmeyen kişidir. Münâfık da kararsız, iki yüzlü, menfaatleri gereği inanmadığı halde inanmış gibi görünen kimseye verilen isimdir. Münâfıklar iki yüzlüdür, kalplerindeki ile dillerindeki farklıdır.
Fıkıhta kâfir
İslam inancına göre kâfir, küfür işleyendir, küfür ise geleneksel Sünnilikte İslam amentüsünü oluşturan, imanın altı şartını kabul etmemek, inanmamak veya küçük veya değersiz görmek gibi eylemlere verilen addır.
GERÇEK TÖVBE HALİ
İnsan günah işler. Ama mü'min pişman olur. Münafık pişman olmaz ve bilâkis günahıyla iftihar eder, günahını savunur. Münafığın bu durumu günahı günah saymadığındandır, âyeti ve hadisi hafife aldığındandır.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
Konu ile ilgili akla gelen sorulardan biri de günümüzde kimlerin müşrik olduğudur. Günümüzde ateizmin yaygın görüldüğü dikkat çeker. Ateist, Allah'a inanmaz bu nedenle müşrik kabul edilebilir. Farklı dinlerde ise örneğin Hıristiyanlıkta tek tanrı inancı vardır.
Müşrik nedir sorusunun cevabı Tanrı'nın yerine başka bir Tanrı daha koyan ve ona inanan kişiye denilmektedir. Bir kişi eğer Tanrı'nın yerine başka bir yaratıcıya inanıyor ve bu dava peşinde koşuyorsa bu kişiye müşrik denilir. Özellikle peygamber döneminde pek çok kişi bu sıfatla anılmıştır.
Peygamber şöyle özetliyor: “Dört özellik kimde bulunursa tam katışıksız münafıktır: Kendisine emanet verildiği zaman ihanet eder, konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, birine düşman olduğunda ilkesiz davranır.” Öyleyse iki kategoriyi de (inanç ve amel) derleyerek münafıkların genel ...
İşte bu itibarla içinden inanmadığı halde, inanıyor gözüken birine münafık denilmiştir. Peygamber(sav) “Münafığın alameti üçtür; Söz verdiğinde sözünde durmaz, Emanete Ihanet eder, Konuştuğunda yalan konuşur” bunlar kimde varsa katıksız münafıktır.
Bilinir ki, Hz. Huzeyfe (r.a), sevgili Peygamberimizin bazı özel bilgileri kulağına fısıldadığı özel bir sahabedir. Peygamberimiz (s.a.v) cemaatinde bulunan gizli münafıkların listesini Hz. Huzeyfe'ye vermişti.
Peygamber görme güçlüğü çeken birisine bile fırsatını bulduğu anda cemaate katılmasını tavsiye etmektedir. Hz. Peygamber yine bir hadisinde şöyle buyurur: Münafıklar üzerine yatsı ve sabah namazlarından daha ağır gelen bir namaz yoktur.
Bir kısım münafıklar kendi hallerindedir. Böyleleri ikaz ve irşat edilmeli, dillerindeki imanın kalplerine inmesi sağlanmalıdır. Bir kısmı ise, müslüman görünmekle birlikte İslâm aleyhine çalışır. Bunlara karşı uyanık olmalı, ayrıca başkalarını da uyarmalıdır.
Münafık dendiğinde ilk akla gelen de budur. İkincisi; amelî münafıklıktır. Bu çeşit münafıklık daha çok iki yüzlülük yapmak, farklı yerlerde farklı davranış sergilemekle kendini gösterir. Hadiste "Sözünü yiyen, yalan söyleyen ve emanette hıyanet edenlerin münafıklıklarını" bu amelî anlamda değerlendirmek icap eder.
Müslümanların nispeten güç kazanmaya başladığı Medine döneminde ortaya çıkan ve bir taraftan Müslümanların gücünden istifade etmeye çalışan, diğer taraftan müşriklerle gizli işbirliği yapanlara Kur'an, “münafık” ismini vermiştir.
TDK'de münafık sözcüğü ' bir olguya inanmadığı halde inanıyormuş gibi davranan kimse' olarak tanımlanmaktadır. Nifak kelimesinin ek almış hali olduğundan, sorun çıkartan; davranışları ile kuşku yaratan kişi olarak açıklanabilen bir anlamı da bulunur.
İslam dinine göre bir küfür çeşidi olan nifak, dışarıdan mümin ve Müslüman görünmekle beraber kalben Allah'ı, İslam peygamberlerini ve imanın diğer esaslarını kabullenmemek, inanmamak mânâsına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri