Pişirme işlemi ısı olmadan buz, tuz, limon veya sirke benzeri ürünler ile de gıdanın işlem görmesi olarak tanımlanabilir. Profesyonel bir mutfak şefi yada aşçı hangi gıda malzemesinin, hangi yiyecek madde ile birleşerek uyumlu olduğunu, nasıl bir pişirme yöntemi uygulanırsa en iyi lezzetin ortaya çıkacağını bilir.
Baking (Fırında Pişirme)
Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamüllerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın isteğe göre farklı seçeneklerde çalışsa da en büyük özelliği eşit ısı vermesi. Fırında pişen ürün her bölgesinden eşit ısı alarak pişer. Genellikle kurabiye, kek ve börek gibi ürünler fırında pişer.
İlgili 20 soru bulundu
Simmer: Slimmer de oldukça teknik bir terimdir. Sıvı içerisinde sabit 93 derecede pişirme olarak bilinir. Hafif ateşte kaynatma olarak da tanımlanabilir. Shallow Poaching: Tavaya alınmış gıda ürünlerinin yarısına kadar gelen suyla birlikte üstlerine yağlı kâğıt serildikten sonra pişirilmesine bu isim verilir.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
Kızartma, Fırında, Soteleme, Izgara en çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında yer alsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki en sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirme tekniğidir. Buharda pişirme tekniğinde besinler saf haliyle kalır ve daha az ısıya maruz kalırlar.
b. SHALLOW FRY (PAN FRY): Ürünlerin tavada ½ yağ içerinde pişirilmesi. c. SAUTE: Bazen yağda pişirme tekniği olarak ta sınıflandırılır. Ürünlerin az yağ ilave edilmiş tavada alt üst edilerek pişirilmesidir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Buharda pişirme bir diğer adı ile steaming buharda pişirmeye verilen isimdir. Yiyecekleri buharda pişirmek hızlı, yumuşaktır ve tonlarca ekipman veya deneyim gerektirmez.
Hafif haşlama (Poşe)
Yöntemin amacı, besinleri daha iyi sindirilebilir ve bakterileri yok ederek daha hijyenik hale getirmek.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Asitte pişirme kimyasal bir yöntemdir. Kısaca asitli gıdalar ile pişecek olan gıdayı birleştirmektir. Örneğin , Eti sirke ,Limon , şeker ve tuz ile marina edip kapalı bir kabın içerisinde beş yada altı saat beklettiğinizde bir nevi eti pişirmiş sayılırsınız.
1- Çok az su ya da hiç su koymadan, yalnız yağ ile üstü kapatılmadan fırında pişirilen et yemekleri. 2- Yiyecekleri kızgın fırında pişirme usulü.
Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.
Frit pişirme tekniği bol yağda kızartma olarak ifade edilir. Malzemeyi kızgın yağın içerisine daldırarak, yiyeceğin yüzeyinde birden, gevrek bir kızarmış tabaka oluşturulup içinin yumuşak kalması sağlanır. Frit pişirme tekniğinde sıcaklığının yüksek derecelere çıkabilmesinden dolayı bitkisel yağlar tercih edilir.
Sous Vide, hassas sıcaklık kontrollü bir sirkülatöre dayanan pişirme yöntemidir. Gıda, vakumlu, mühürlü ve tam kontrollü su banyosu içinde nazik bir ısıda pişirilir. Her zaman tekrarlanabilir mükemmel sonuçlara ulaşabilirsiniz. Istakoz ya da balık gibi hassas yiyecekler için idealdir.
Haşlama olarak da bilinen “Bouilli pişirme yöntemi”, yiyeceğin hızla kaynayan sıvının içerisinde pişirilmesi işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri