Kâfir (Arapça: كافر - kāfir, çoğulu: كفّار - kuffār, kadın için kâfire kullanılır, çoğulu: kevâfir), İslam dinî terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişiye denir.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
İslâm'ı inkâr eden, nimete nankörlük eden, uzak kalan, kaçınan, örten kimse.
Bakara Suresi, 221. ayet: Müşrik kadınları, iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir cariye, -hoşunuza gitse de- müşrik bir kadından daha hayırlıdır. Müşrik erkekleri de iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir köle, -hoşunuza gitse de- müşrik bir erkekten daha hayırlıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan (günah)ları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah'a şirk koşan kimse, şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur. Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse hakkında bağışlar.
Konu ile ilgili akla gelen sorulardan biri de günümüzde kimlerin müşrik olduğudur. Günümüzde ateizmin yaygın görüldüğü dikkat çeker. Ateist, Allah'a inanmaz bu nedenle müşrik kabul edilebilir. Farklı dinlerde ise örneğin Hıristiyanlıkta tek tanrı inancı vardır.
Kâfir Allah'ı ve O'nun emirlerini, nimetlerini inkâr eden, yok sayıp nankörlük eden kimselerdir. Allah'a ve insanlara karşı kibirlenene, Allah'ın emirlerini alay konusu yapan kâfir kimselerden mü'minlerin uzak durmaları gerekmektedir.
Bununla beraber, genel olarak yaratıklar arasında ilk kâfir olanın İblis olduğunu söylemek mümkündür: “...İblis kâfirlerden oldu.” (Bakara, 2/34) mealindeki ayetin ifadesinden bunu anlamak mümkündür. İnsanlık camiası içindeki ilk kâfir olan kimsenin Kabil olma ihtimali kuvvetlidir.
Kısacası Hâricîler, küfretmelerinden ve yalanlamalarından dolayı ceza görecek olanların durumunu fâsıka da uygulamışlar ve tamamen kendi anlayışlarına uygun çarpık bir mantık geliştirmişlerdir. Onlar şöyle bir kıyas yürütürler: Kâfirler ceza görecektir; fâsıklar da ceza görecektir. O halde fâsıklar kâfirdir.
Buna göre büyük günah işleyen kişi Mümin olmaktan çıksa da kâfir de olmaz, iman ile küfür arasındaki bir konumdadır. Bu mertebeye fısk mertebesi denir ve büyük günah işleyen kişiye fasık denir. Eğer kişi büyük günahı için tövbe etmeden ölürse, sonsuza kadar cehennemlik olur yani ahirette sonu kâfirlerinki gibi olur.
Buna göre kafir, Allah'ı inkar etmese de Hz. Muhammed (asm)'in getirdiği dinin tevile kapalı olan -iman ve amelle ilgili- herhangi bir hükmünü inkâr eden kimsedir. - Müşrik ise, Allah'ın varlığını kabul etmekle beraber, ona ortak koşan kimsedir.
Sözcük Farsçadan ilk alındığında aşağılama ve hor gösteren bir anlam içermekteyken toplum arasında hızla yayılmış ve Arapça kâfir sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmış, hakaret güden anlamını büyük oranda korumuştur. Gâvur sözcüğü Türkçe üzerinden Balkanlar'daki pek çok toplumun da diline girmiştir.
Karşıdaki alenen küfrettiği halde İslâm dairesine sokmak istediği için, bile bile söylediği için, Allah-u Teâlâ'nın koyduğu hudutları kaldırdığı için kâfir olur. Eğer fısk ve küfür isnad olunan kişi gerçekten fâsık veya kâfir ise, isnad eden kimse sözünde doğru olduğu için mesul olmaz.
Küfr terim düzeyinde genellikle “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettiği hususlarda peygamberi tasdik etmemek, Allah'a ve ona inanmamak” diye tanımlanır. Bu küfrü benimseyene 'fıtrî yeteneğini köreltip örten' anlamında kâfir denilir.
Bunun için küfrün sebebi bilinmese de, her gün bir kere, Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek küfre [kâfirliğe] sebep olan bir söz söyledim veya bir iş yaptımsa, pişman oldum, beni affet demelidir. Böyle tevbe eden muhakkak af olur, Cehennemden kurtulur. Cehennemde sonsuz kalmamak için, her gün muhakkak tevbe etmelidir.
Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayan tanımlamak için kullanılan terim. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam'dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.
İlâhî emirlere itaatten ayrılıp âsi olan mümin veya kâfir anlamında kelâm ve fıkıh terimi. Dinin emir ve yasaklarına aykırı davranma anlamında fıkıh ve hadis terimi.
Tekfir (Arapça: تكفير), İslam hukukunda bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye mükeffir denilir. İslam dininde tekfir yasaklanmıştır, çünkü Kur'an suçlamaları yasaklarken bir hadis rivayeti bir kişiyi tekfir edenin kendisi kafir olacağını söyler.
Bir kişi, şeriata sövüyor ve şeriatı istemiyorsa o kişi kafirdir. Bu kadar basit.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder.
Kafiristan (Darice: کافرستان), Afganistan ve çevresindeki günümüz Nuristan Eyaletini kapsayan tarihi bir bölgedir. Bu tarihi bölge Alingar, Pech, Landai Sin ve Kūnaṛ nehirlerinin ve aradaki sıradağların üzerinde yer alır ve esas olarak bu bölgeleri kapsar.
MÜŞRİK ateist demek değildir. Şirk (ortak) koşan; kanıtların/ayetlerin bir kısmını reddeden, Hakk'ın yerine insani yorumu koyan demektir.
1 Terimsel açıdan ise müşrik kelimesi Allah ile birlikte başka ilahlar edinen yahut Allah'tan başka ilaha tapan kimse için kullanılır. Nitekim Allah'tan başkasına ta- pan, mabud olması açısından taptığı şeyi Allah ile eşitlemiştir. Bu bağlamda her müşrike kâfir, her şirke de küfürdür denilebilir.
Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri