Kâfirûn Sûresinin Fazileti Peygamber'in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek'atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir (Müslim, “Ṣalâtü'l-müsâfirîn”, 98).
Resûlullah (asm) Efendimiz sabah namazında El-Mu'minûn sûresini okudu.
Her namazın sünnet ve farzları vardır ve sünnetleri farzlarından önce kılınır. Namazlarımızı kılarken öğle namazının sünnetinde, ikindi namazının sünnetinde, yatsı namazının sünnetinde Kafirun suresini okuyabiliriz. Ayrıca vitir namazımızın 1.Rekatında Kafirun süresi okunabilir.
Sabah Namazının Sünneti 2.
Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
Sabah Namazının Sünneti 1. Rekat
Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
- Akşam namazının sünnetinin 1. rekatında niyet edilir ve namazda Sübhaneke, Fatiha duaları okunur. - Akşam namazının sünnetinin 2. rekatında niyet edilir ve Fatiha, Ettahiyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik, Rabbena sureleri okunmaktadır.
Sabah namazının sünnetinde Nas Suresi ve Felak.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Kuran'ın en büyük ayeti olarak bilinen “Ayetü'l-Kürsî” okumanın birçok fazileti bulunmaktadır. Sabah namazlarından sonra ve akşam namazlarından sonra da “Ayetü'l-Kürsî” okunması gerekmektedir. “Ayetü'l-Kürsî” okunduktan sonra ise tesbihat yapılması gerekmektedir.
Ondan sonra üç veya dört âyetli sureler okunabilir. Mesela birincide Maun, ikincide, Kevser, Nasr veya İhlâs okunabilir. Yahut birincide Kâfirun okunursa, ikincide Nasr okunabilir. İkincide aynı miktar veya iki âyet fazla olanları da okumak caizdir, mekruh olmaz.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Bu sûrenin namazda okunmayacağı ile ilgili hiçbir hüküm yoktur. Özel bir hassasiyete de gerek yoktur. Şefkatimizi Cenâb-ı Hakk'ın şefkatinden ileriye sürmek, her şeyden önce Cenâb-ı Hakk'a karşı hürmetsizlik ve edepsizlik olur. Bu sûre Asr-ı Saadetten beri diğer sûreler gibi namazlarda sırası geldikçe okuna gelmiştir.
Sabah namazı sünnetinde 1. rekatın kılınışı;
Kadınlarda eller göğüs hizasına kaldırılır, aynı şekilde avuç içleri yarım olarak karşıya dönüktür.) denilerek tekbir getirilir. Sübhâneke okunur. Besmele çekilir “Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim” Fatiha Suresi okunur.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
İkindi namazının sünneti ve farzı birbirinden farklıdır. Çünkü farz namazında 3. ve 4. rekatta Kuran'dan başka bir sure okunmaz. Sadece Fatiha suresi okunur.
Akşam Namazında Hangi Sureler Okunur? Akşam namazında farz ve sünnet olmak üzere Sübhaneke, Fatiha, Kur'an'dan bir sure, Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena sureleri okunur.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Vitir namazı üç rekat. Şu söylenebilir, birinci rekatta Nas suresini okuduysa ikincisinde Asr suresini okuyabilir mi? Okumasa iyi olur, ama okuduysa da namaz olur. Birinci rekatta Felak, ikincisinde Nas, üçüncü rekatta da herhangi bir sure okunabilir.
Namaz kılarken sıralamaya uygun okunması gerekli deniliyor. Kevser ile başlamışsak, kafirun suresi ile devam etmek gerekiyor. Ama ben kevserden sonra ihlas okuyorum.
Fil suresini bilmeyenler için ihlas suresi de namazda okunan bir diğer suredir. Ayrıca namazda okuduğumuz bir diğer sure ise Kureyş suresidir. Kureyş suresinden sonra okunacak bir diğer sure ise Maun suresidir.
Öğle Namazı Sünnet 1.
Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure okunur: (Kuran ı Kerimden en az üç ayet okunur). "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
Öğle namazının farzında öncelikle farza niyet edildikten sonra Sübhaneke okunur ve besmele çekilir. Besmeleden sonra fatiha suresi okunur ve sonra zammı sure okunur. Zammı surenin anlamı Kuranı kerimde yer alan en az 3 ayet okunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri