Mısraların sonlarında yer alan ve okunuş ile yazılışları aynı olan, ancak görev ve anlamları açısından farklı olan kelime ile ekler kafiye olarak bilinir. Şiirin daha etkin ve anlatılmak istenenin karşı tarafa aktarılması konusunda kafiye büyük öneme sahiptir.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Merak edenler için örnek cümlelerle birlikte derledik. Kafiye ve redif birbirinden farklıdır. Kafiyeler yalnızca çekim ya da yapım eki almamış kelimelerde olur. Birbirleriyle kafiyeli olan kelimelerden sonra gelen ekler ise redif olarak nitelendirilir.
Dize sonlarındaki ikiden çok ses benzerliğine dayanan uyak türüdür. Örnek: Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak, Ve bir zaman bakacaksın semâya ağlayarak...
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
İlgili 18 soru bulundu
Kafiye örgüsü nazım birimi üçlü bend ya da dörtlük olan şiirlerde, dizelerdeki son kelimelerin ses benzerliklerine bakılarak bulunur. A- Düz Uyak: Düz uyak örgüsü iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki (aaaa) şeklinde ikincisi ise (aaab) şeklindedir.
Her dizede on bir hece içeren şiirde uyak ölçüsüne dikkat edilirse önce çapraz uyak a-b-a-b, daha sonra ise düz uyak c-c-c-b ve d-d-d-b düzleminde bir sıralanış söz konusudur.
Sözcük halindeki redifler
Aynı anlamdaki sözcüklerin tekrarlanmasıyla meydana gelen rediflerdir. Bu tür redifleri mısralarda görebilmek oldukça kolaydır: Örnek: Doğru söylerim halk razı değil.
Kafiye; mısra sonlarında yer alan, yazılışları ve okunuşları aynı olan kelimelerde bulunan ses benzerliğine verilen addır.
Kafiye ekte de olur, kelimede de... Bütün mesele,eklerin görevlerinin ve kelimlerin anlamlarının farklı olup olmamasıdır; farklı olanlar ancak kafiyedir;aynı olanlar da ancak rediftir. Kural budur.
Ahenk unsuru incelenirken ilk önce dize sonunda redif aranmalıdır. Dize sonunda redif var ise yani aynı anlama gelen ve tekrar eden sözcük varlığını koruyor ise o şiirde ahenk unsuru da var demektir. Dize sonlarında tekrar eden ve aynı anlama gelen sözcük ya da aynı görevde ek var ise redif var demektir.
Bir dörtlükte birinci dize ile dördüncü dizenin, aynı zamanda ikinci dize ve üçüncü düzenin uyaklı olmasına sarmal uyak denir. Böylece bir dörtlük içerisinde ilk sıra ile dördüncü sıra aynı uyağa sahip olur. Ayrıca ikinci dize ile beraber dördüncü dize yine aynı uyak kuzeninden yazılır.
Koşmalar ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı şiirlerdir. Yani, koşmaların uyak örgüsü; genellikle: axax - bbbx - cccx... biçimindedir ve bir koşma genellikle en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur.
Mani tipi uyak denildiği zaman akla aaxa şeklinde olan uyak örgüsü gelmektedir.
Sone: Edebiyatımıza Servet-i Fünun devrinde Fransızlar dan girdi. Toplam olarak 14 mısradır. Kafiye düzeni abab – abba – ccd – ede dir.
Özellikle şiirde yarım kafiye, tam kafiye, zengin kafiye, cinaslı kafiye ve tunç kafiye bulunmaktadır.
Dize sonlarında yer alan yazılışları aynı fakat görev ve anlamları farklı olan ses, ek veya sözcüklerin kullanılmasıyla oluşan bu ses benzerliğine uyak adı verilir. Uyak dize sonunda aranır. İzlenecek yolda öncelikle redife bakılır eğer redif yoksa uyak aranır. Bu sıralama ile şiirde uyak aranır.
Önce redifi bulduktan sonra, dize sonlarındaki sözcüklerde bulunan harflerden 3 veya daha fazlasının benzeşmesi zengin uyak olarak karşımıza çıkar.
Kafiye kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Kafiye kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḳāfiye şeklindedir.
3- Redifler, mısraların sonunda yer alır. 4- Kafiyelerin öncesindeki ses ve harf benzerlikleri redif değildir. Çünkü redifler, her zaman kafiyeden sonra gelir. 5- Her kafiyeli şiirde redif yoktur fakat her redifli şiirde kafiye vardır.
Dize sonlarında yazılışları, anlamları ve görevleri aynı olan eklerin, yardımcı seslerin ve sözcüklerin tekrarına redif denir.
Terza Rima, üçer mısralık bendlerle yazılmış bir nazım biçimidir. aba bcb cdc ded e biçimindeki uyak düzeni, örüşük uyak olarak adlandırılır. Bend sayısı belirsizdir. Tek bir mısra ile sona erer.
Düz uyak, şiirlerde olan bir ile ikinci dizenin, üç ve dördüncü dizelerin uyum içinde olması ya da dört dizenin de aynı anda aynı uyaklı olmasına verilen ad olarak bilinir.
ABCB desenine, dönüşümlü uygulamalar deseni de denir. B deneysel işleminden sonra C farklı bir deneysel işlem uygulanır. Hangi deneysel işlemin bağımlı değişken üzerindeki etkisi daha fazla olduğu belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri