Sevgili Yusuf Bey, siz yapmis oldugunuz bir degerlendirmede Sefa Bey'in "Türkce" baslikli siirini ele aldiniz ve Kafiye hatalarini bildirdiniz. olan kelimelerin tekrarlanmasına redif denir. * Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir. * Redifin olduğu her yerde mutlaka kafiye de vardır.
Redif ya da yedek, şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir. Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Birbirleriyle kafiyeli olan kelimelerden sonra gelen ekler ise redif olarak nitelendirilir. Okurun dikkat etmesi gereken temel kurallardan biri de budur. Redifin olduğu her yerde kafiye vardır. Ancak kafiyenin olduğu her yerde redif olmayabilir.
Nakarat ve dize ile yapılan redif aynı anlamdadır. Hem ek hem sözcük ile yapılan redif: Bazı şiirlerde dize sonunda tekrar eden sözcükler bulunurken aynı anda bu sözcükten önce de aynı görevdeki ekler de yer alabilir. Böyle bir durumda hem ek hem de sözcük redif kabul edilir.
İlgili 19 soru bulundu
İyelik ve yönelme hal ekleridir. Bu sesler redif olur. Geriye Al ve Dal kalır. Bu kelimelerde de Al sesleri aynıdır.
O halde sadece görevleri farklı olduğu için iki sözcükte çekim eki üçüncü dizede yapım eki olan “le/la” veya iki sözcükte olumsuzluk eki üçüncü sözcükte isim fiil eki olarak kullanılan “me/ma” kafiye değil redif sayılmalıdır.
Tunç kafiye, dize sonundaki sözcüklerden birinin diğer dizenin sonundaki kelimenin içine geçmesiyle oluşur. Bu nedenle tam ve zengin kafiyelerden ve rediflerden oluşabilir.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Kafiye kelimenin kökünde, redif ekinde olur.
Kafiye ve Redifler şiirin ayrılmaz parçalarıdır. Beyit, içinde bağlı iki dizeden oluşurken kıta dört mısradan, bent ise dörtten fazla mısradan oluşur. Şiirde her dizeye mısra denir.
Yarım kafiye: Tek ses benzerliğine dayanmış olan kafiye şeklinde bilinir. Tam kafiye: İki ses benzerliği üzerinden ele alınan kafiyedir. Zengin kafiye: 3 veya daha fazla ses üzerinden oluşturulmuş kafidir.
Terza Rima, üçer mısralık bendlerle yazılmış bir nazım biçimidir. aba bcb cdc ded e biçimindeki uyak düzeni, örüşük uyak olarak adlandırılır.
Eş görevli eklerin tekrarlanmasıyla oluşan rediflerdir. Fakat, ek halindeki rediflerin çoğu, kelimeye bağlanan ekler olduğundan bu konudaki genel kural: "Kelimenin köklerinde kafiye, eklerinde ise redif vardır." şeklindedir. Bu kural bilinerek mısraya bakılırsa ek halindeki rediflerin geneli mısrada tahmin edilebilir.
Kafiye örgüsü nazım birimi üçlü bend ya da dörtlük olan şiirlerde, dizelerdeki son kelimelerin ses benzerliklerine bakılarak bulunur. A- Düz Uyak: Düz uyak örgüsü iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki (aaaa) şeklinde ikincisi ise (aaab) şeklindedir.
*Mısra sonlarındaki yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelimelerin, eklerin benzerliğine kafiye denir. Yanıp tutuşmadan aylarca yummadım gözümü, Nücuma sor ki, bu kirpikler uyku görmüş mü? Not: Bir mısrada ekte diğer mısrada kökte olsa da kafiyedir.
a) DÜZ UYAK: Her beytin kendi arasında uyaklı olması ile oluşur. Uyak düzeni: aa- bb-cc... b) ÇAPRAZ UYAK: Dört dizeli bentlerle kurulan bir biçimdir. Her dörtlüğün tek ve çift sayılı dizeleri kendi aralarında uyaklıdır.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Bir dörtlükte birinci dize ile dördüncü dizenin, aynı zamanda ikinci dize ve üçüncü düzenin uyaklı olmasına sarmal uyak denir. Böylece bir dörtlük içerisinde ilk sıra ile dördüncü sıra aynı uyağa sahip olur. Ayrıca ikinci dize ile beraber dördüncü dize yine aynı uyak kuzeninden yazılır.
Manzum eserlerde ''abab'' örgüsüyle yapılan kafiyelere çapraz uyak denir. Bu kafiye örgüsünde 1. ve 3 dizeler ile 2. ve 4. dizelerde ses benzerliği bulunur.
Faruk Nafiz Çamlıbel'e ait yukarıdaki dizelerde -luk sesleri zengin kafiye oluşturmaktadır. Yunus Emre'ye ait yukarıdaki dizelerde hem redif hem de zengin uyak bulunmaktadır. -yim ekleri redif olup bu ekler çıkartıldıktan sonra ulaşılan -are sesleri zengin kafiye oluşturmaktadır.
Bir yapım eki olarak -ma (-me), çekim eki olan -ma- (-me-) olumsuzluk eki ile eş seslidir. Olumsuzluk eki -ma- (-me-); -pa- (-pe-), -ba- (-be-) gibi fonetik farklılıkları ile bütün Türk lehçeleri için ortaktır.
Redif, şiirlerin mısralarının sonunda aynı görevdeki eklerin veya kelimelerin tekrarlanması olarak bilinir. Redifler, her zaman mısranın en sonunda yer alır.
Zengin kafiye ya da diğer adı ile zengin uyak; Dize sonlarında sözcük ya da eklerin son hecelerinde üç ya da daha çok harfin ses benzeşmesi ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Yani diğer bir deyişle, dize sonlarındaki 3 veya daha fazla ses benzerliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri