Kâğıdın henüz icat edilmediği eski çağlarda insanlar mağara duvarlarına semboller ve resimler çiziyorlardı. Yine aynı amaçla zaman içerisinde taşlar, ağaç kabukları, metal levhalar ve hayvan kemikleri de kullanıldı. 5.000 yıl önce ilk yazılı metinler ise Mezopotamya'da kil tabletler üzerine kazındı.
Kağıdın icadından önce Mezopotamya'da yazı yazmak için en çok kullanılan şey kil tabletlerdi. Eski Mısırlılar papirüs bitkisinden yapılan ve kağıda benzer bir ürün kullanırken Uzak Doğu'da çeşitli kumaşlar kullanılırdı. Çin'de de ipek kumaşlar üzerine yazı yazılırdı.
Çin mahkemelerinde saray görevlisi olarak çalışan Cai Lun, ilk kağıt kullanımını ağaç kabuklardan ve bez parçalarını kullanarak gerçekleştirdi. Ağaç kabuklarını ve bez parçalarını ezerek hamur haline getiren Cai Lun elde ettiği hamuru su ile karıştırarak kağıdı elde etti.
Kağıt, ilk olarak papirüs kağıdı olarak ortaya çıktı. Mısır'da M.Ö. 4000 yıllarında Cyperius adı verilen bir bitkinin sapından bu tür bir kağıdın elde edildiği biliniyor. Bitki sapı kesilerek bir tahtanın üzerine dizilmiş ve ıslatılarak düzleşinceye kadar tokmaklanmıştır.
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
İlgili 25 soru bulundu
MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Cai Lun, birçok kaynakta kağıdın mucidi olarak gösterilir. Milattan sonra 5. yüzyıldan itibaren kağıt, Çin'de yaygınlaştı.
4000 yıllarında Mısır'da bulunan Cyperius (papirüs) denilen bitkinin sapı uygun boyutlarda kesilip bir tahta üzerine dizilip, sulu vaziyette tokmaklanarak bir çeşit kâğıt üretilmekteydi. Yapılışı ve özelliği bakımından bugünkü kâğıttan farklı olmakla beraber, kâğıt ismi bu papirüs kâğıdından kalmıştır.
Modern kitabın ortaya çıkışında kuşkusuz Çinliler tarafından bulunan kâğıdın Avrupa'da yayılması önemli bir köşe taşı olmuştur. Çinliler ile Müslümanlar arasında 751 yılında meydana gelen Talas Savaşı sonucu Müslümanlar esir alınan 20.000 Çinli vasıtasıyla kâğıt yapımını öğrenmiştir.
Kağıt yazı amaçlı kullanılan beyaz bir malzemedir. İlk olarak Antik Çin'de keşfedilmiştir. Papirüs ve Amate gibi kağıt benzeri ilk formlar Akdeniz havzası ve Kolomb öncesi Amerika'da kullanılsa da bu tür malzemeler gerçek kağıt olarak kabul görmemektedir.
Odundan endüstriyel olarak kağıt yapımı 1870-1880 yıllarında başlamıştır. Malazgirt savaşı ile Anadolu'ya yerleşen Türkler' in burada Kağıthaneler kurdukları bilinmektedir. Haçlı seferleri sırasında, Fransız ve İtalyanlar kağıtçılığı Türkler' den öğrenerek ülkelerine götürmüşlerdir.
Kağıdın ana hammaddesi selülozdur. Çoğu ağaç cinsi kağıt yapımında kullanılabilir. Ayrıca saman, pamuk ve keten liflerinden de selüloz yapılabilmektedir.
Farklı şekiller ve ebatlarda hazırlanabilen kâğıdın icadından önce kil tabletler, parşömen, ahşap gibi çeşitli malzemeler yazı ve çizim için kullanılıyordu. Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir.
Kağıdın icadının Çin'den Avrupa'ya geçisi ise toplamda 1000 yıllık bir sürede gerçekleşti. 1009 yılında Fas yönetiminde Avrupa'daki ilk kağıt imalathanesi Xativa, İspanya'da kuruldu. İtalya başta olmak üzere Avrupa'da hızlanan kağıt üretimi sayesinde yüksek ölçeklerde ihraçlar başladı.
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
M.Ö Çin'de bıçak ve maya gibi ürünler ticarette takas karşılığı kullanılıyordu. Hal böyle olunca Lidyalılar da ticarette kullanılabilecek olan parayı icat etmiş oldu. Parayı bulan Lidyalılar daha önceki çağlarda Çinlilerin takas esnasında kullanmış olduğu bıçak ve demir gibi eşyalardan esinlenerek üretmiş oldu.
Arapların soyu
Baide ile kastedilen Arap yarımadasında yaşamış ve İslamiyet öncesinde nesilleri tükenmiş olan Arap kabilelerdir. Bu kabilelerden bazıları Âd, Semûd ve Amâlika'dır. Bakıye Arapları ise Arapçayı Baide Araplarından öğrenmiş olan Ya'rub bin Kahtan oğulları ve Mead bin Adnan oğullarıdır.
İki yüz yıldan fazla süre sonra İbrâhim Müteferrika, 1741'de Yalova'da (Yalakâbâd) bir kâğıt imalâthanesi kurmak için teşebbüse geçmiş ve bu amaçla Lehistan'dan kâğıtçı ustaları getirmiş. 1745'te üretim başlamış.
Kağıdın ham maddesi ağaçlardır. Kesilen ağaçlar kabukları soyularak kağıt hamuru için hazırlanır. Toz haline getirilen ağaç parçaları su ile karıştırılır ve silindir yardımıyla sıkıştırılır. Sıkıştırılan bu karışım uygun koşullarda kurutularak kağıt elde edilir.
Fabrikada kağıt üretmek için ilk önceliğimiz ağaçların işlenmesidir. Yapılan bu işlemin sonucunda ortaya çıkan selüloz, kağıdın ham maddesidir. Selüloz, su ile karıştırılarak süspansiyon haline getirilir ve bilinen kağıt hamuruna dönüştürülür. Kağıt üretiminin sonraki aşaması da levha oluşumudur.
Yakındoğu'da ilk kâğıt imalâthanesi Hârûnürreşîd döneminde 178 (794-95) yılında Bağdat'ta açıldı.
Kabukları soyulan kütükler, kimyasal hamur haline getirme adı verilen işlemden önce küçük parçalara bölünür. Bu işlem lignin denilen kimyasal maddeyi parçalar ve sonuç olarak kağıt hamuru meydana gelir. Kağıt hamuru, kağıdın daha kalın ve daha az rafine versiyonudur.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Peçetenin Türkiye'ye ilk girişi ise 1970' li yıllarda, 20 yıl sonra gerçekleşmiştir. Peçete, hayatımızın birçok alanında kullanılan şahsi bakım ve temizlik ürünüdür.
Kağıt kelimesinin nasıl yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime ''Kağıt'' şeklinde yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri