Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Kahramanmaraş, ünlü Maraş dondurması ile tanınan bir şehirdir. Sert oluşu ve zor kesilmesi ile bilinen ünlü Maraş dondurmasını yerinde yemeniz gerekmektedir.
İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir. Kahramanmaraş'ta ayrıca organik tarıma yönelik uygulamalar (sebzecilik ve zeytincilik ağırlıklı) son dönemlerde gerçekleşmeye başlanmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Doğusunda Malatya ve Adıyaman, batısında Kayseri ve Adana, güneyinde Gaziantep ve Osmaniye, kuzeyinde Sivas illeri yer almaktadır.
Kahramanmaraş ilinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 666‟dır.
Kahramanmaraş Türkiye'nin, 14.327 km²'lik yüzölçümü ile 11.nüfusa göre 18., büyük vilayetidir. Topraklarının %59,7'si dağlarla, %24'ü plato ve yaylalarla %16,3'ü ovalarla kaplıdır. Deniz seviyesinden 568 m. yüksekte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
Coğrafi konumu ve diğer faktörlerinde etkisi ile üç farklı iklim tipi arasında bozulmuş Akdeniz iklimine daha yakın bir iklim özelliği gösterir. Kahramanmaraş merkezde görülen iklimin aksine kuzeye doğru gidildikçe yükseltiye bağlı olarak tamamen karasal iklim özellikleri görülür.
Serin mevsim 3,5 ay uzunluğundadır ve 28 Kasım tarihinde başlayıp 12 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 14°C altındadır. Kahramanmaraş bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 1°C iken yüksek sıcaklık 9°C düzeyindedir.
1. Maraş'ın en bilineni tabiki de dondurmasıdır. Maraş denince akla öncelikle şüphe yok ki kendine has tadı ve yoğunluğu ile dünyaca meşhur Maraş Dondurması gelir.
Kahramanmaraş'ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, ...
Kahramanmaraş gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş Müzesi, Döngel Mağarası, Fırnız Mesire Yeri, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Onikişubat Yürüyüş Parkuru, Hatuniye Cami, Malik Ejder Türbesi, Bakırcılar Çarşısı, Tarihi Maraş Konakları, Döngel Şelalesi, Zeytun Kaplıcaları, ...
Maraş'ta nüfusun yüzde 90'dan fazlasını Türkler, yüzde 4'ünü Kürtler, yüzde 3'ünü Kafkas kökenliler oluşturmaktadır.
Genel olarak Kahramanmaraş ekonomisine yön veren dinamizm sağlayan sektörler; tekstil, metal mutfak eşyası, gıda, kâğıt sanayi ve kuyumculuktur. Kahramanmaraş'ta sanayinin sektörel dağılımına bakıldığında, 17 sanayi kolunda toplam 1.028 sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği görülmektedir.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda endüstriyel hammadde ve metalik maden yatağı ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Bunların en önemlileri tuğla-kiremit, kireçtaşı, barit, demir, krom ve manganez olarak sayılabilir.
Kahramanmaraş'ta üretim, istihdam ve ihracat konusunda ön plana çıkan sanayi sektörlerini tekstil ürünleri imalatı, metal mutfak eşyaları imalatı, gıda ürünleri imalatı, altın takı imalatı, ayakkabıcılık olarak sıralamak mümkün.
Elde edilen beyaz toz dondurmanın yapımında kullanılmaktadır. Kahramanmaraş'ın tanıtımına büyük katkı sağlayan Maraş Dondurması, ülkemiz sınırlarını aşarak tüm dünya ülkelerine yayılmış, Kahramanmaraş'ın simgesi haline gelmiştir.
Yani Maraş adının Hititlerden geldiğini somutlaştıran Asur kaynaklarında şehrin adı ''Markaji'' şeklinde ifade edilmiştir. Kent M.S. 1.yüzyılda Roma imparatorluğu tarafından ele geçirilmiş bu tarih itibari ile isminin ''Germenicia'' olarak değiştirildiği görülmüştür.
Ömer Faruk Coşkun. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk COŞKUN, 1970 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini İstanbul'da, orta öğrenimini Bursa'da tamamladı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi. 12 Şubat Kurtuluş Haftası Kutlamaları Başlıyor!
"Kahramanmaraş tekstil ve konfeksiyon ihracatında Türkiye'de 4. sırada. Belki birinci sırayı İstanbul'un elinden alamayız ama ikinci ve üçüncü sıralara çıkmayı arzu ediyoruz. Yıl sonunda bunu yakalarız diye gayret ediyoruz. 2021 yılının hedefi tekstilde 1 milyar dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri