Hayır gerekli değildir. Zararlı veya yararlı olduğu söylenemez.
KAHVALTI ETMEMEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR
Bu da pankreasımızın yüksek miktarda insülin salgılamasına yol açar, sonuçta kan şekerimiz kısa sürede yine çok düşer ve aynı kısır döngü bizi gün boyu esir alır.
ABD'de 50 bin kişiye ait sağlık verilerinin incelendiği bir araştırmada, kahvaltıyı bir rutin olarak uygulayan insanların vücut kitle indekslerinin, öğle veya akşam yemeğine önem veren kişilerinkinden daha düşük olduğu görüldü.
Özetle, kahvaltı yapıp yapmamak kilo vermek için olmazsa olmaz bir kriter değildir. Kilo vermek için besinlerle aldığınız enerji günlük olarak harcadığınız enerjiyi geçmemelidir. Kahvaltı yapıp yapmamak bireyin alışkanlıklarına göre değişmektedir. Kilo vermek isteyen bir birey yapmak zorunda değildir.
Kahvaltının Faydaları
Kahvaltı kan şekerini dengeliyor. Uzmanlar, sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlayan kişilerin gün boyu tokluk hissederek daha az besin tüketeceklerini söylüyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kahvaltıda yenilenlerin protein ağırlıklı olmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Bizim kültürümüzde brunch nedir diye soracak olursanız, sabah ile öğle yemeğini birleştirici güce sahip, bir nevi geç saatte yapılan kahvaltı öğünü cevabını verebiliriz.
Doğru zamanda doğru besinleri tüketmek, sağlıklı sindirimi de beraberinde getirir. Güne erken başlayarak, ana ve ara öğünlerini tam saatinde alman, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Peki hangi saatlerde hangi besinleri almalı, öğün aralıklarını nasıl belirlemeliyiz? 7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Taylan Kümeli'ye göre Kahvaltı yapmayan kişilerin kilo aldığını söylüyor. Uyandığımızda çok düşük olan metabolizma hızı, kahvaltı ile yüzde 30'lara kadar hızlanır. Kahvaltıyı es geçtiğimizde bir sonraki öğünde alacağımız besinlerdeki yağları depolamaya başlar.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Öğle kahvaltısı diyerek özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez bir etkinliği olarak günlük yaşantımıza girdi bile.
Kahvaltıda lifli yiyeceklerin tüketilmesi, daha uzun süre tok kalmamızın garantisidir. Bu nedenle kahvaltıda tam tahıllı ekmek, tam tahıllı gevrek, yulaf ezmesi, çiğ sebzeler gibi lif kaynaklarından uygun olan tercih edilmelidir. Kahvaltıyı geçiştirmek: Kahvaltı bir atıştırmalık değil, günün ana öğünlerinden biridir.
Birçok araştırma, güne kahvaltıyla başlamanın önemini gösteriyor. Bu öğünde sağlıklı seçimler yaparak beden kitle indeksinizi azaltmanız ve kilo vermeniz mümkün. Kahvaltıyı atlamak, erkeklere oranla kadınlarda daha güçlü etkiler gösteriyor.
Aç karna yapılan spor yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olmaktadır. Bundan dolayı yemek sonrası spor belirli saat aralıklarında ve açlık-tokluk durumuna göre ayarlanmalıdır. Sabah kahvaltısından 2-3 saat sonra ve akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak için ideal saatlerdir.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir. 2.
Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor.
Bu araştırmaya göre; kahvaltıyı atlayanların, düzenli kahvaltı edenlere göre obez olma riski beş kat fazla. Ottowa Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre de gün içinde sık ve küçük öğünler tüketmek kilo kaybını desteklemiyor.
Yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile taze meyveler sofrada olmalı. Örneğin tabağınıza 1 yumurtalı omlet, 1 dilim ekmek ve 1 orta boy elma koyarsanız; bu zayıflatan sihirli bir kahvaltı olacaktır.
Kahvaltıda protein çok önemli yani peynir, yumurta, yoğurt ve sütten biri veya birkaçı. Proteinler metabolizmanızı hızlandırır ve tokluk sürenizi uzatır. Ekmek yemem diyenlerden olmayın. Tahıllı ekmek çeşitleri veya ekmek yerine geçen yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllar sabah enerjinizi arttırır, tok tutar.
Uzmanlar sık beslenmenin açlık duygusunu bastırdığını özellikle belirtiyor. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz değil de, 1 saat sonrasında kahvaltı yapmak gerekiyor. Çünkü güne yeni uyanmış olan insan metabolizması, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltıdan alıyor.
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v)“Sabah yemeğini(kahvaltısını) terk etmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.” hadis-i şerifinin tatbikiydi bu. İlk öğün, kuşluk vaktiyle başlardı.
Breakfast (kahvaltı) ve lunch (öğle yemeği) kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkan brunch adı üstünde kahvaltı ile öğle yemeğinin bir arada yapılmasından doğan yeni nesil bir öğün aslında.
Ayrıca öğle yemeği ile kahvaltı arasındaki zaman farkı dört-beş saat civarında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri