Aç karna spor yapmak, yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olur. Sabah kahvaltıdan 2-3 saat sonra veya akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak, idealdir.
Kahvaltı veya akşam yemeği farketmez herhangi bir öğünden 2 saat sonra spor uygun oluyor.
Sabah sporu öncesi yeterli zamanın varsa hafif bir kahvaltı doğru olabilir. Fakat vaktin yoksa veya kahvaltı öncesinde spor yapmayı tercih ediyorsan bir kaşık yulaf bile enerjini toplamana yardımcı olur. Spordan önce bir şeyler yemek için ne kadar zamanın olduğu da çok önemlidir.
Hemen sonrasında spor yapmak ise sindirime zarar vereceği gibi bedenin daha fazla efor harcamasına neden olacak ve bu da sizi yoracaktır. Bu nedenle yemekten belli bir süre sonra spor yapmak doğru olacaktır. Yemekten en az 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından son derece önemlidir.
- Yemek yedikten hemen sonra yürüyüşe çıkmak, tükettiğin besinlerin miktarına ve beslenme şekline bağlı olarak mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi problemlere yol açabilir. - Eğer şişkinlik ya da halsizlik hissediyorsan yemekten sonra yürüyüşe çıkmak için yaklaşık 10 dakika bekleyebilirsin.
İlgili 29 soru bulundu
Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz.
Kas yapmak veya vücudunuzun proteine ihtiyacı olmadığını düşünüyor ve sağlıklıysanız, sabah aç karnına spor yapabilirsiniz. Fakat vücut gün içinde daha fazla acıkacak ve daha fazla besin tüketmek isteyecektir. Buna engel olduğunuzda, işte o zaman ciddi miktarlarda kilo verebiliyor olacaksınız.
Yemekten hemen sonra egzersiz yaparsanız bu durum vücudun metabolizmasını etkiler ve kan akımını azaltarak sindirimin zorlaşmasına neden olur. Egzersiz yapmak için yemekten sonra 2-3 saat beklemelisiniz.
Gastrointestinal (GI) yani sindirim sistemiyle ilgili sıkıntıların varsa egzersize tok başlamak iyi bir fikir olmayabilir. Böyle bir durumda yediklerini sindirmek için kendine zaman vermelisin. Yemekle egzersiz arasında en az 2 saat süre bırakmak performansına daha olumlu yansır.
Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir. Bunun nedeni gece boyunca uykuda tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmış olmasıdır.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Yeterli miktarda ekmek, tahıl ve süt ürünlerinden hazırlanan kahvaltıya ek kuru yemiş, bal, marmelat, muz gibi ek gıdalar ekleyebilirsiniz. Yumurtada çok yüksek oranda protein bulunduğundan yumurta, sporcu kahvaltısı için olmazsa olmazdır.
Sporu sabah yapıyorsanız ve çok enerji gerektiren bir programınız yoksa yarım saat veya 1 saat öncesinden yulaf, süt, meyve suyu ve ballı ekmek gibi besinler atıştırabilirsiniz. Spor öncesi yemek için yağ ve lif açısından zengin besinler tercih etmeniz önerilmez.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir. Aç karnına spor yaparak vücudunuza daha çok oksijen girmesine destek olabilirsiniz.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Fakat ağır ve uzun bir yapıya sahip olan direnç egzersizlerinde tok olmaya ihtiyaç vardır. Sonuç olarak sabah aç karnına karın çalışmanın veya kardiyo yapmanın yağ yakımı üzerinde gözle görülür etkileri vardır.
Spor öncesinde bir şeyler atıştırmak, daha fazla enerji kazanmaya ve kasları korumaya yardımcı olur. Bu sayede de spor sırasında beklediğiniz performansı ortaya koyabilirsiniz. Özellikle spor yapacak kişilerin öncesinde içerisinde karbonhidrat ve protein bulunan sağlıklı besinler tüketmesi gerekebilir.
Araştırmalar, antrenmanlarınızı desteklemek için 30-60 dakika önce yenen 30-40 gram karbonhidratın işe yarayabileceğini gösteriyor. Özellikle 1 saatten uzun süren antrenmanlarda glikojen depolarının daha verimli kullanılmasını sağlayabilir.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri