Çiğ Sebze: Vitamin mineral ve besin lifi alımını artırmak için sebzeler en güzel seçeneklerdir. Özellikle domates, salatalık, marul, maydanoz, tere, roka kahvaltıda tüketim için uygundur.
Tipik kahvaltınızı bir salata ile değiştirmek, diyetinize daha fazla tam gıda eklemenin kolay bir yoludur. Ayrıca bir dizi sağlık yararı da elde edebilirsiniz. Kahvaltıda ne yediğiniz, ruh halinizi ve zihinsel performansınızı etkileyebilir.
Kahvaltıda yeşillikler de hem hazmın kolaylaşmasını hem de ekstra vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için önemlidir. Unutmayın yeşil sebzelerde de bitkisel proteinler ve karbonhidrat kaynağı da vardır.
Her gün sadece salata yemekten kaçınılmaz olarak alacağınız yüksek lif dozu, yalnızca sindirime, kan şekeri kontrolüne ve tokluğa yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir.
Dr. Fevzi Özgönül, Sağlıklı beslenmek ve ideal bedene dönmek için özellikle gece vakitlerinde meyve ve salatadan uzak durulması gerektiğini söyledi. Dr. Fevzi Özgönül, Sağlıklı beslenmek ve ideal bedene dönmek için özellikle gece vakitlerinde meyve ve salatadan uzak durulması gerektiğini söyledi.
İlgili 19 soru bulundu
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Bunun için de pek çok kişinin memnun kaldığı sadece salata diyeti ile beslenebilirsiniz. Beslenme uzmanlarının önerdiği salata diyeti, oldukça düşük kaloriden oluşmaktadır. Yağ yakımını hızlandıran, ödemlerin atılmasını kolaylaştıran bu diyet sayesinde 2 haftalık bir süreçte ortalama 5 kilo kadar verebilirsiniz.
Günün her saatinde ve öğününde salatalık yemek mümkündür. Hem içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde vücuda faydalı olan salatalık tok tuttuğu için kilo vermeye de yardımcı olur. Ancak yine de her faydalı besin gibi salatalık da sınırsız tüketilmemelidir.
* Yemeğe çorba ya da salatayla başlayın. Öğle ve akşam yemeklerinde et ya da tavuk suyuna ve bol sebze ile yapılan çorba ya da büyük bir porsiyon salata iyi bir seçimdir. Bu besinleri tüketmek daha uzun sürüyor ve açlık hissi dizginleniyor.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
Ceviz, badem ve fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar ara öğünlerin vazgeçilmezidir. İçerisinde sağlıklı yağları ve vitaminleri barındıran bu kuruyemişler gün boyu tok tutar. Bu sebep sabah kahvaltısında da yeterli miktarda tüketilebilir.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Domatesleri ve salatalıkları doğrayıp büyük bir kaseye alın. Üstüne doğranmış maydanozları, küp küp doğranmış kaşar peyniri ve beyaz peyniri, zeytinleri, doğranmış biberleri, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Zeytinyağı ve baharatları da ekledikten sonra tekrar karıştırın.
Fakat salatalığı bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
1 salatalık kaç kalori? 1 adet yaklaşık 120 gramlık büyük boy salatalık 20 (kcal) kaloridir. 100 gramın altında küçük boy bir salatalığın ortalama kalori değeri 9 (kcal) kaloridir.
Salata, kalorisi düşük yiyeceklerle yapıldığı zaman kilo aldırmaz.
Bir haftada 5 kilo vermek için, her gün öğünlerinde küçük porsiyonlar halinde besleyici ama düşük kalorili yiyecekler yiyerek ve aralıklı antrenman, spor ve diğer enerjik aktivitelerle aerobik egzersiz yoğunluğunu ciddi anlamda artırarak, aldığından 4.500 ila 6.000 kalori fazlasını yakman gerekecek.
Düzenli su tüketimi vücuttan toksinleri atar ve sizi rahatlatır. Ciltteki yenilenmeleri hızlandırır ve sağlık bir görünüm sunar. Yağ yakışını hızlandırır ve kilo verirken yardımcı unsur olarak görev yapar.
Uygun bir kalori açığı yaratmak, vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılamak için fazla yağ depolarını kullanmasını sağlar. Ancak aşırı kalori kısıtlamalarından kaçının ve sağlıklı bir şekilde kilo verin. Yeterli miktarda su içmek, vücut yağ oranını düşürmede yardımcı olur.
Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır.
Salatalık ödem atmak amacıyla da sıklıkla tüketilir. Limon, maydanoz gibi çeşitli yiyecekler ile karıştırılıp ezilerek lezzetli ve sağlıklı içecekler oluşturulabilir. Düzenli tüketim ile beraber vücutta oluşan ödem ve şişliklerin azaltılması salatalığın faydalarındandır.
Salatalığın Türk Mutfağında en çok tüketildiği hali genellikle cacıktır. Mis gibi tereyağı kokan pilavların yanına, karnıyarığa, etli yemeklere çok yakışır. İster rendelenerek, ister minik minik doğranarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri