Edebiyat mezunları Öncelikle İlköğretimde Türkçe öğretmeni olarak görev yapar. Aynı zamanda orta öğretimde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görevini yerine getirir. Bu öğretmenlik mesleğinin dışında aynı zamanda pek çok alanda görev yapma imkanı yer almaktadır.
Farklı üniversiteler üzerinden Türk Dili ve Edebiyatı okuyan kişiler, formasyon almak suretiyle öğretmen hakkını elde edebilirler. Aynı zamanda Çağdaş Türk lehçeleri bölümü ile birlikte Türkçe öğretmenliği okuyanlar da yine öğretmenlik yapma imkanı elde ederler.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir.
Üniversitelerin Türkçe Öğretmenliği ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Türkçe Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Edebiyat Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olmak için üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tercih edip tamamlamış olmak gerekmektedir. Ayrıca devlet okullarında görev almak isteyen öğretmenler, KPSS'ye girerek gerekli puanı almak zorundalardır.
İlgili 34 soru bulundu
Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında, özel okul ve dershanelerde branşlarında çalışabilirler. Türk dili ve edebiyatı dersi dışında, Türkçe derslerine de girebilirler.
eleman.net verilerine göre, Türkçe Öğretmeni 2023 yılında ortalama 18.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Türkçe Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 14.740 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.108 TL maaş alıyordu.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Lisede sözel ya da eşit-ağırlık bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra Türkçe öğretmenliği yapabilir.
Yani artık Fen – Edebiyat mezunu da Eğitim Fakültesi mezunu da formasyona bakılmaksızın KPSS' ye girebilecek.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 188469, en yüksek 3216'dır.
“Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” okumak istenerek, tamamen arzulanarak gelinmesi gereken bir yerdir. Eğer öğrencinin alanda derinleşebilmek, alana yenilikler getirmek, yön vermek gibi pek çok hedefi varsa bu “Bölüm”ü tercih etmesi önerilir. Kısacası üst hayallere sahip öğrencilerin olması gereken yerlerdir.
Mezunlar; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, Türkçe öğretmeni olarak, üniversitelerde akademisyen olarak, televizyon kanallarında, kütüphane ve arşivlerde, reklam ajanslarında, Türk Dili Kurumunda, içerik yazarı ve editör olarak görevler üstlenmektedir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
1. Taksit dekontunu mail ile ulaştıran adayların kesin kaydı yapılacaktır. Pedagojik Formasyon Sertifika programı harç ücreti toplam 5.010 TL + %8 KDV'dir.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
5. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz döneminden itibaren, üçüncü yarıyılında bulunacak öğrenciler, Pedagojik Formasyon Eğitimi almak istedikleri takdirde, üçüncü yarıyılın başında başvuru yapmak zorundadırlar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Öğretmenlerin sözleşmeli olmaları ya da tam zamanlı olmaları maaşlarını etkilemektedir. Ancak, çoğu durumda öğretmenler, yaz tatili boyunca maaş almaya devam ederler. Bunun nedeni, öğretmenlerin eğitim sürecinde önemli bir rol oynamaları ve yıl boyunca yaptıkları çalışmaların karşılığını almalarıdır.
eleman.net verilerine göre, Sınıf Öğretmeni 2023 yılında ortalama 21.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sınıf Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 16.500 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.120 TL maaş alıyordu.
Türkçe öğretmeni olmak için Lise de eşit ağırlık ya da sosyal bilimler alanını seçer. Üniversite sınavından 180 ve üzeri puan almalıdır. LYS sınavında da istenilen puan ve üzeri bir puanı almak gerekmektedir. Üniversiteye yerleştikten sonra 4 yıl, 8 dönemlik eğitimi başarılı ile tamamlamak.
Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, öğretmenlik, yazarlık, çevirmenlik, editörlük, araştırmacılık, akademisyenlik ve diğer alanlarda çalışabilirler.Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, ortaokul, lise ve üniversitelerde Türk dili, edebiyatı ve dilbilgisi dersleri verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri