Az kalorili ve besleyici olan bu harika tatlıyı sabah kahvaltı olarak tüketebilirsiniz. Çayınızın ve kahvenizin yanına çok yakışacak sütlacı kahvaltıda yemek kulağa biraz garip geliyor ama bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Bir diğer tavsiyemiz de spordan sonra tüketmeniz.
Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz. Fakat diyetteyken sütlaç yapacaksanız, yağsız süt ve kepekli pirinç kullanmanız tavsiye edilir.
İçerisindeki bulunan pirinç ve şekerden dolayı kalorisi de yüksek bir tatlı olmaktadır. Fırında Sütlaç az miktarda tüketildiği zaman kilo aldırmamaktadır. Haftada bir kase sütlaç bir kere yendiği zaman diyet listelerini bozmamaktadır.
Daha az şeker ya da esmer şeker kullanarak diyete uygun hale getirebilirsiniz. Hepimizin bildiği 1 porsiyon klasik sütlaç (orta bir kase) 1 dilim ekmek yerine geçer. Gün içinde 1 bardak süt ya da 2 adet orta boyutlarda bir meyve yemek yerine yalnızca sütlaç tüketebilirsiniz.
Diyet sütlacınızı sabah kahvaltı olarak ya da spordan sonra tüketebilirsiniz. Bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Yüksek proteinli ve düşük kalorili olan diyet sütlaç, spor boyunca kaybettiğiniz vitamin ve mineralleri size geri verir.
İlgili 17 soru bulundu
Diyetlere şenlik getiren bu sütlacı yapmak kadar nasıl kullanılacağını bilmek de önemli. Az kalorili ve besleyici olan bu harika tatlıyı sabah kahvaltı olarak tüketebilirsiniz.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Bunun yanında içerdiği şeker miktarı nedeniyle de kilo vermenizi yavaşlatmaya sebep olabilir. Bu nedenle özellikle diyet yapanların diyet sütlaç tüketmeleri önerilir.
Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum ve K12 vitamini yönünden zengin gıdalar olmalarına karşın, bu gıdaların lif oranları düşüktür. Bu nedenle süt ürünleri odaklı bir beslenme şekli, lif yönünden eksik olacağı için kabızlığa neden olabilir.
2 kaşık sütlaç kaç kalori? 250 gram gelen 1 orta porsiyon yani bir orta kase sütlaç 266 kalori değerindedir. 75 gram gelen 1 çeyrek kase sütlaç 80 kalori değerindedir. 30 gram gelen 1 yemek kaşığı sütlaç 32 kalori değerindedir.
Tabiki sütlaç sadece tarihi özellikleri ile değil, insan sağlığına faydaları ile de gönülleri fet eden bir tatlıdır. Yapılan çalışmalar özellikle sütteki B vitaminlerinin faydası, alkali olma özelliği, şekerin mutluluk üzerine etkisi gibi sebeplerle, miğde ve beyin sağlığına son derece faydalı olduğunu göstermektedir.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
1 kase (1 porsiyon) sütlaç, yaklaşık 300 kalori değerindedir. Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz.
Sütlaç içeriğinde 55,01 Karbonhidrat(g), 4,55 Protein(g), 3,47 yağ(g), 0,92 lif(g), 53,63 Sodyum(mg), 21,07 potasyum(mg), 144,03 Kalsiyum(mg), 128,54 A Vitamini(ui), 0,55 C Vitamini(mg), 0,26 ve Demir barındırır. Sütlaç kalorisi ve besin değerleri…
31 – 50 yaş arası kadınlar için 1800 kalori. 19 – 30 yaş arası erkekler için 2400 kalori. 19 – 30 yaş arası kadınlar için 2000 kalori. 14 – 18 yaş arası erkekler için 2200 kalori.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Su, süt tozu (%9) [yağsız süt tozu (%75,3), bitkisel yağlar (soya yağı, hindistan cevizi yağı, ayçiçeği yağı, palm yağı), asitlik düzenleyici (potasyum hidroksit), antioksidanlar (soya lesitini, tokoferolce zengin ekstrakt, L-askorbilpalmitat)], şeker, pirinç unu (%4,8), pirinç (%1,5), tarçın (%0,005).
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Dolayısıyla karnınız aç iken yiyeceğiniz tatlı doyma hissi yerine daha fazla acıkmanıza neden olarak kilo alımını tetikleyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri